ATELIER MODE 1.2
 
Wordt gegeven in 1st jaar Bachelor in de beeldende kunsten - afstudeerrichting: mode
Hoorcollege [A] 10.0
Werkcollege [B] 90.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 105.0
Totale studietijd [D] 405.0
Studiepunten [E] 15
Niveau inleidend
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Eva BOS
Referentie ABBKUK01A00014
 
Trefwoorden
Atelier mode 1.2.

Doelstellingen
Initiatie Atelier Mode 1.2 volgt op initiatie Atelier Mode 1.1. De basisvaardigheden en basisprincipes van de tweedimensionale en driedimensionale aspecten van het modeontwerpen worden verder uitgediept, verbreed en getransponeerd op een groter volume aan opdrachten en realisaties, alsook verder bouwend op en gebruik makend van de verworven competenties uit Styling 1.1 en Materieonderzoek 1.1.
Dit opleidingsonderdeel is voorbereidend op Atelier Mode 2.1.

Leerinhoud
De atelierwerking is opgebouwd rond 3 deelcompetenties.
1. Atelier Mode
-dit atelier is thematisch geordend en is een verderzetting van het onderzoek naar de basisprincipes en -technieken van het ontwerpen voor het menselijk lichaam.
-vanuit een concept ontwerpen van driedimensionale vormen voor het menselijk lichaam als drager.
-de ontwerpen picturaal vastleggen in al hun aanzichten, door middel van tekeningen, 3D studies op paspop, foto's, collages, grafische media.
-uitdiepend en aan een hoger tempo realiseren van ontwerpen via moulage en/of omvormen van basispatronen, waarbij de textielbewerking en de gekozen materialen, kleuren, afwerkingtechnieken moeten leiden tot een artistiek vernieuwend en esthetisch geheel.
-het project vergezellen van een uitgebreid grafisch dossier waarin de weg van concept naar realisatie helder en persoonlijk wordt voorgesteld.
2. Modetechnologie
-verder bouwen op de kennis omtrent het omvormen van de basispatronen ter ondersteuning van de opdrachten in het Atelier Mode.
-via moulage, drapage en basiskennis patroontekenen realiseren van eigen ontwerpen uit het Atelier Mode.
-kritisch beoordelen en verbeteren van de realisatie.
3. Zeefdruk Atelier
-initiërend onderzoek en experiment van diverse zeefdruktechnieken en de verschillende dragers in functie van ontwerpen die gerealiseerd dienen te worden in het Atelier Mode.
-tweedimensionale motieven in rapport zetten en door middel van zeefdruktechniek op materies drukken die in het Atelier Mode worden verwerkt in driedimensionale vormen voor het menselijk lichaam.

Begincompetenties
Geslaagd zijn in Atelier Mode 1.1

Eindcompetenties
A/ algemene competenties (inleidend niveau)
-open staan voor en actief op zoek gaan naar impulsen die de inspiratie kunnen voeden.
-bewijs leveren van zelfstandig genomen artistieke keuzes op basis van eigen onderzoek.
B/ kerncompetenties
1. Atelier Mode
*kerncompetentie 1: blijk geven van voldoende artistieke aanleg en van een duidelijke evolutie in inhoud en vorm tussen de eerste en de laatste opdracht.
indicatoren: de student toont een begin tot autonoom- creatief werk, procesmatig denken, reflectief denken over vorm, materie en inhoud van het eigen artistieke werk.
*kerncompetentie 2: in staat zijn om een eigen vorm- en beeldtaal te ontwikkelen als bron van persoonlijk creatief werk indicatoren: a)de student kan ontwerpen op een persoonlijke illustratieve manier presenteren, getuigt hierbij van een feeling voor lay-out, lijn, kleur, bladcompositie, papierkeuze etc..., b)de student kan een originele en vernieuwende eindpresentatie van zijn ontwerpen concipiëren.
2. Modetechnologie
*kerncompetentie 1: verder uitdiepend inzicht verworven hebben in de basisprincipes en basisvaardigheden van het vak modetechnologie indicatoren:de student kan de verworven kennis en inzichten van de modetechnologie aanwenden en samenbrengen in de realisatie van een ontwerp uit het atelier Mode.
*kerncompetentie 2: de nodige discipline vertonen waardoor regelmatig werken leidt tot het behalen van vooropgestelde deadlines indicatoren: de student slaagt erin om de te realiseren ontwerpen uit het Atelier Mode op geplande pasbeurten voltooid te hebben.
3. Zeefdruk Atelier
*kerncompetentie: een grafische vaardigheid kunnen aantonen tijdens het proces van ontwerp tot uitvoering.
indicatoren: a)het gepresenteerde werk getuigt van een gevoel voor ontwerp, materie, compositie, textuur, lijnvoering en techniek; b)student toont kennis en kunde van de zeefdrukmethode zoals meerkleurendruk, textielrapporten en films belichten.

Leermaterialen
1. Atelier Mode: diverse materialen (baalkatoen, stoffen, pietriet etc...)
2. Modetechnologie reeds aangekocht tijdens Modetechnologie 1.1
3. Zeefdruk Atelier: tekenmateriaal, meetlat, schaar, transparanten

Studiekosten
1. Atelier Mode: 500 euro (totaal voor het hele schooljaar)
2. Modetechnologie: 75 euro, de cursus werd verrekend in het inschrijvingsgeld
3. Zeefdruk Atelier: 10 euro

Studiebegeleiding
Voor de 3 deelcompetenties: permanente individuele begeleiding.

Onderwijsvormen
Voor de 3 deelcompetenties: begeleid werkatelier.

Evaluatievorm
Voor de 3 deelcompetenties:
Tijdens de lessen zijn er permanente evaluaties van het artistieke proces. De toegekende cijfers tellen voor 2/3 van de punten.
In de examenperiode is er een eindevaluatie van het artistieke werk door een examenjury. Het toegekende cijfer telt voor 1/3 van de punten.
Het werk moet steeds op de vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd.
Geen 2de zittijd mogelijk.

OP-leden