Trefwoorden Atelier beeld & installatie 2.2
Doelstellingen Vierde module van zes. Uitdiepend. Afronden 2e BA.
Het is een verderzetten van een proces dat in het eerste semester werd aangevat.
Leerinhoud Formuleren, reflectie, contextualiseren, realiseren en presenteren van ‘eind’project(en) tweede bachelor.
De opleiding stimuleert tot het formuleren van hypothesen, het concreet uitbouwen van een eigen onderzoek en een ontwikkelen en vormgeven van een oeuvre als actief beeldend kunstenaar.
Het realiseren van sculpturen an-sich, ruimtelijke installaties en performances, werken in situ, time-based work, projecten en manifestaties, digitale beeldbewerking van stilstaande en bewegende beelden (foto en video), autonoom en/of geïntegreerd.
Presenteren en ‘plaatsen’ als een uitspraak van het eigen hedendaags beeld in de ruime zin, met ondersteunende inhoudelijke individuele argumentatie en toetsing aan het maatschappelijke veld.
7 deelcompetenties
A. Beeldontwikkeling
Doelgericht denken en werken waarbij respect voor visie, concept en techniek centraal staan, geconfronteerd met het belang van vorm, inhoud, materiaal en betekenis van het beeld, via uitvoering, demonstratie, presentatie van en communicatie rond het beeld en dit toespitsen op de ‘juiste’ beeldvorming en
-ontwikkeling.
B. Installatie
Afgewerkte producten worden geïsoleerd van de werksfeer en als uitspraak gepresenteerd en getoetst naar zeggingskracht, via kleine interne ‘tentoonstellingen’, try-outs op initiatief van de student.
In deze module gaat de aandacht verder naar de opbouw, de gemaakte keuzes (inhoudelijk vormelijk en materiaal-technisch) en de werking van het beeld in de ruimte en binnen de context van het hedendaags kunstgebeuren (hoe een beeld werkt, hoe het technisch uit te voeren is, hoe het werkt op communicatief-associatief vlak, hoe het werkt op betekenisniveau : aanschouwelijk, letterlijk, metaforisch, symbolisch, ervaringsgericht,....)
C. Bewegend beeld & installatie
Doelgericht aanwenden van nieuwe media binnen de hedendaagse kunst.
Gebruik en begeleiding van fotografie (analoog en digitaal), video en montage (+bewerking), invoeren in computer, 3-D programma's.
D. Praktijk-werkveld ervaring & projecten
Studenten worden aangemoedigd om actief deel te nemen aan het ondersteunen van
de opbouw van tentoonstellingen en projecten welke zich aandienen of welke
aangeboden worden door musea, galerijen en kunstprojecten.
De bedoeling is om in
samenwerking van gerenommeerde kunstenaars in een zeer concrete situatie binnen
bijvoorbeeld een tentoonstelling in het SMAK of andere in de ondersteunende
‘technische’ crew mee te draaien om inzicht te krijgen in realisatieprocessen en
uitvoeringsproblematieken.
E. Portfolio & dossier 1 (initiatie)
Verder uitbouwen van dossier en portfolio, documenteren, archiveren en verzamelen
en als schetsboek binnen onderzoek, met oa. tekenkundige, fotografische,
videografische middelen, geluidsopnamen en andere registratiemiddelen.
Opbouwen van een ondersteunend dossier (technische fiche, inhoudelijk concept, plaatsen binnen een referentiekader)
F. reflectie, discours, tekst ( initiatie)
Ontwikkelen van gesprek, dialoog, confrontatie, reflectie, duidend/documenterend schrijven in schriftelijke neerslag over het eigen werk en het proces.
G. Still/move
De begrippen tijd en tijdsbeleving verder bevragen en onderzoeken zowel vanuit het stilstaande als het bewegende beeld, in relatie met de ruimtelijk context van installatie en performance en van daaruit ‘filosofische’ reflecties en concrete onderzoeksinitiatieven aanboren voor zijn praktijk en uitwerken met een reflexieve terugkoppeling.
Begincompetenties Slagen in mod 3, beeld en installatie, of andere module welke voldoende voorbereiding opgebouwd heeft, zie opgebouwde portfolio en gesprek.
Eindcompetenties Algemene competenties
1. kunnen formuleren, vormgeven, proefondervindelijk realiseren van persoonlijk artistiek trajekt en projekt(en) SEM4 ; eventueel herformuleren, hernemen, doorwerken projecten SEM3 aan de hand van feedback (trajektcoaching) ; studie en progressief doelgericht ontwikkelen van de eigen beeldelementen in functie van een eigen artistieke productie, presentatie en communicatie rond het (eigen) beeld
2. uitwerking : kritisch onderzoek kunnen volbrengen naar de relatie concept, beeld, vorm, inhoud, betekenis, techniek en materiaal i.f.v. eigen ontwerp en werk
3. tussentijdse en eindpresentatie kunnen plannen en uitvoeren : demonstratie, presentatie en communicatie rond het (eigen) beeld
4. kunnen contextualiseren van eigen ontwerpen via teksten en portfolio
5. kunnen finaliseren en presenteren
Specifieke competenties
Beeldontwikkeling ; Installatie ; Bewegend beeld & installatie
getuigen van een persoonlijke manier uitwerken, gesteund op verbredend onderzoek, getuigen van inzicht in de artistieke proces en in staat zijn, onder begeleiding en feedback, dit te ontleden en met grotere autonomie en trefzekerheid aan te wenden in functie van ontwikkeling van eigen beeldende middelen.
Portfolio & dossier
documenteren en archiveren van verschillende stadia in het werkproces en projectuitwerking en deze te laten uitmonden in beeldende reflectie en inzicht.
Reflectie, discours, tekst
in staat zijn om reflectieve en kritische perspectieven op het eigen werk te integreren en het eigen werkproces met relevante kunstkritische en kunstfilosofische invalshoeken te ondersteunen.
De klemtoon ligt in deze module in het formuleren van een eigen standpunt t.o.v. de lectuur.
De keuzes en de standpunten worden onderworpen aan bevraging in functie van artistiek inzicht.
Het onderzoek, het proces en vooral het toegroeien naar een eigen positionering wegen in deze vierde module zwaar door en dient zich te vertalen in een individuele reflectie.
Het innemen en argumenteren van artistieke en technische posities en keuzes binnen het eigen onderzoek worden door de student systematisch onderworpen aan bevraging in functie van een artistiek inzicht.
Afleveren van een geloofwaardig werkstuk onder de vorm van en paper.
Respecteren van deadlines.
Blijk geven van volgehouden denk- en werkritme naast een vorm van consequente zelfdiscipline die tegen het einde van dit opleidingsonderdeel een eindresultaat opleveren als een autonoom kunstwerk en getuigen van doorgedreven en verantwoorde materiaalkeuze, binnen de context van het werk en concept.
Leermaterialen Vakliteratuur, kunsttijdschriften, technisch/artistieke basistechnieken en handleidingen.
Hedendaagse artistieke creaties en realisaties binnen het vakgebied en aanverwante gebieden.
Bezoek aan het concrete werkveld en tentoonstellingen in functie van presentatie.
Deelname aan binnen- en buitenschoolse projecten, praktijkervaring in museale context, tentoonstellingscontext en projectopbouw.
Studiekosten De kosten eigen aan het artistiek project per module . (50- 200 euro)
De volgende aangekochte materialen zijn éénmalig:
Materialenkoffer
Aankoop van een externe harde schijf is wenselijk. (150 €)
Bezit van een computer of laptop verdient aanbeveling wegens grotere autonomie, maar is niet verplicht.
Een fototoestel en/of videocamera is nuttig.
Opname mini dv cassettes, uitvoer miniDV, vhs, cd of dvd : 50 euro
Studiebegeleiding
Onderwijsvormen Individuele begeleiding, project per project en eveneens via klassikale benadering.
Vertrekkend van een open opdracht en / of projectvoorstel van de individuele student, wordt het werk begeleid en wordt er feedback gegeven op artistiek en technisch vlak.
Tijdens de uitvoering en bij evaluatiegesprekken wordt door middel van concrete vragen gepoogd de student(e) problemen te doen onderkennen, ze juist te formuleren en ze uiteindelijk op te lossen.
Dit proces speelt zich af naar aanleiding van presentatie, in onderlinge communicatie met docenten, medestudenten en eventuele derden. (Try-out).
De student verwerft gradueel artistieke maturiteit.
Het accent ligt hier reeds nadrukkelijk op het onderscheidende vermogen om de specifieke mogelijkheden van verschillende versies bewust te onderkennen en selectief te gaan gebruiken om een keuze te motiveren voor de uiteindelijke presentatie van het project.
Het proces wordt afgesloten met een definitieve presentatie en beoordeling.
Artistiek labo, werkatelier (labo), oefeningen, vrij werk, buitenopname, deelname aan en opzetten van projecten, studiereizen, tentoonstellingsbezoek, contacten met kunstenaars, galerijen, musea.
Theoretische uiteenzettingen, individuele gesprekken, groepsgesprekken, individuele en groepsbespreking van de resultaten.
Evaluatievorm · De evaluatie valt onder het systeem van de permanente evaluatie.
· De evaluatie wordt enkel in de eerste examenperiode ingericht (= geen 2e zittijd).
· Tijdens de lessen zijn er permanente evaluaties van het artistieke proces.
· De toegekende cijfers tellen voor 1/3 van de punten.
· In de examenperiode is er een eindvaluatie van het artistieke werk door een examenjury.
· Het toegekend cijfer telt voor 2/3 van de punten.
· Werkstukken en opdrachten in het kader van de studie- en onderwijsactiviteiten moeten steeds op de vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd.
· In geval de student wettig verhinderd is aanwezig te zijn, zorgt hij ervoor dat het werk door iemand anders wordt binnengebracht.
· De ateliertitularissen kennen een evaluatiecijfer toe op de prestaties van de student tijdens de lesuren atelier.
OP-leden
|
|