Trefwoorden Cultuur 1.1., h003- geschiedenis en kunst, h310- kunstgeschiedenis, t240- architectuur- binnenhuisarchitectuur
Doelstellingen Dit opleidingsonderdeel bestaat uit twee deelcompetenties: architectuur en interieur na 1900 en actualiteit.
De aangebrachte basisinformatie omtrent de opeenvolgende en stromingen van de architectuur, de interieurvormgeving en de design biedt de studenten niet alleen een omkadering en een denkkader aan om de actuele creaties in deze domeinen te kunnen situeren en te begrijpen, maar dient ook als referentiekader bij het uitvoeren van hun opdrachten en hun toekomstig werk als professionele ontwerpers.
Leerinhoud De inhoud focust op het leven, denken en handelen van belangrijke architecten en interieurvormgevers en productdesigners vanaf omstreeks 1900 tot heden.
Architectuurstromingen, interieurtrends, meubilair, maar ook de bijdrage van belangrijke bedrijven en design- en architectuurscholen worden in hun tijdskader en de brede maatschappelijke context gesitueerd en met elkaar in verband gebracht.
Naast de noodzakelijke encyclopedische kennis over deze onderwerpen komt derhalve ook achtergrondinformatie aan bod, ontwerpmethodes en artistieke attitudes die vanaf 1900 tot ontwikkeling kwamen binnen de praktijk van de architectuurwereld, de interieurvormgeving en de design.
Bij het aanbrengen van de kennis over bovenbeschreven domeinen wordt rekening gehouden met de actuele manifestaties (tentoonstellingen, recente publicaties, e.d.), waarvan het bezoek of kennisname door lectuur aanbevolen wordt.
Er kan, kort na de aanvang van de lessenreeks, een gerichte opdracht gegeven worden die verband houdt met de vakinhoud.
Dit kan een leesopdracht inhouden (met persoonlijke, schriftelijke verwerking) of de opgave van een persoonlijk verslag inhouden van een bezoek aan een bedrijf, een instelling, tentoonstelling of andere manifestatie.
Begincompetenties Geen specifieke begincompetenties vereist.
Eindcompetenties Kerncompetentie 1:
Hedendaagse architectuur en interieurvormgeving kunnen situeren in een ruimer historisch-maatschappelijk kader om met het beroepsveld te kunnen communiceren
Kerncompetentie 2:
De belangrijkste architectuurstromingen, de realisaties op het gebied van design en interieurvormgeving vanaf 1900 kunnen herkennen en situeren in tijd en ruimte
Kerncompetentie 3:
De inhoudelijke relevantie en maatschappelijke betekenis van deze realisaties begrijpen, aanvoelen en op een persoonlijke manier kunnen verwoorden
Algemene competentie 1: Ingesteldheid tot levenslang leren:
a. Blijft vanuit eigen discipline alert voor het actuele kunstgebeuren
b. Kunst bekijken met een open geest
Leermaterialen Cursussen worden via de centrale kopiedienst gratis aangeboden.
Er worden diverse publicaties en basisliteratuur voorgesteld, al dan niet voorradig in de bibliotheek / mediatheek van de Hogeschool, waarvan de raadpleging nuttig kan zijn om de leerstof te verwerken en de inhouden ervan uit te diepen.
Studiekosten Er zijn geen specifieke studiekosten.
De cursus wordt gratis aangeboden.
Eventuele (niet verplichte) aankoop van één of meer handboeken of basiswerken wordt aanbevolen.
Onkosten verbonden aan eventuele studie-uitstap(pen) zijn tot het absolute minimum beperkt.
Studiebegeleiding Er wordt door de titularis een persoonlijke begeleiding van de student gegarandeerd door de mogelijkheid van een persoonlijk onderhoud buiten de lesuren, maar ook door het beantwoorden van vragen tijdens of na afloop van elk hoorcollege, desgewenst het verstrekken van bijkomende toelichtingen in verband met (eventuele) opdracht(en), opgegeven in het kader van de lessen.
Onderwijsvormen De leervakinhoud wordt gedoceerd op diverse, elkaar aanvullende manieren. De hoorcolleges vormen hierbij het belangrijkste onderdeel. Deze worden geïllustreerd met allerhande audiovisuele hulpmiddelen. Aan de studenten wordt een eigen cursus ter beschikking gesteld. Deze wordt aangevuld door het uitdelen van bijkomende informatie en addenda met betrekking tot het vakgebied: besprekingen van recente publicaties over het vakgebied, folders van tentoonstellingen, studiedagen en andere manifestaties.
Naast de hoorcolleges kunnen ook één of meer studie-uitstappen voorzien worden.
Evaluatievorm De student wordt tijdens de lessen regelmatig getoetst inzake de verwerking van de aangebrachte kennis en de persoonlijke verwerking ervan.
De student legt een schriftelijk examen af in de eerste examenperiode.
De eventuele opdracht(en), ingeleverd uiterlijk bij de aanvang van het examen, wordt mede in de eindquotering opgenomen.
Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
Werkstukken en opdrachten moeten steeds op de vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd.
In geval de student wettig verhinderd is aanwezig te zijn, zorgt hij ervoor dat het werk door iemand anders wordt binnengebracht.
Examenmogelijkheid in de 1ste en 2de examenperiode.
OP-leden
|
|