TUINBOUWPLANTENTEELT EN -TECHNIEK
 
Wordt gegeven in Keuzelijst 2de jaar
Schakelprogramma tot Master in de biowetenschappen, tuinbouwkunde, voor Prof.Bach. in agro- en biotechnologie (alle afst.)
Hoorcollege [A] 48.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 24.0
Totale studietijd [D] 240.0
Studiepunten [E] 8
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Omer MEKERS
Referentie BBBIOW02K00002
 
Trefwoorden
B390-tuinbouw, B432-sierplantenteelt

Doelstellingen
Een eerste kennismaking met een aantal belangrijke eetbare en niet eetbare gewassen en met de generatieve en vegetatieve vermeerderingswijzen. Inzicht verwerven in de moderne serre-technologie.

Leerinhoud
  • Gewaskennis:
    In de tuinbouw wordt een groot aantal gewassen geteeld als sierplanten (snijbloemen, potplanten, perkplanten) en als eetbare producten (groenten, kruiden en fruit). Een basiskennis van de belangrijkste gewassen omvat wetenschappelijke naam, geschiedenis, botanische eigenschappen, specifieke fysiologie, specifieke teeltaspecten, belangrijkste ziekten en eindproducten.
  • Vermenigvuldiging:
    Elke tak van de tuinbouw maakt gebruik van generatieve en vegetatieve vermenigvuldigingstechnieken om startmateriaal te bekomen voor de teelt. In dit deel komt zowel zaadmorfologie, -fysiologie en -technologie aan bod als de vele manieren van vegetatieve vermeerdering op eigen of vreemde wortel.
  • Plantchimeren:
    Typisch voor het vegetatief vermeerderde tuinbouwsortiment zijn de vele chimere cultivars. Types, ontstaan, mogelijkheden en problematiek worden behandeld
  • Serreconstructies:
    technische planning, materialen voor constructies klimatologische voorwaarden, reactie van planten op groeiomstandigheden in een serre, relatie kastype - gewas, diverse serremodellen, maataanduidingen in kassen en gebruikte eenheden en normen, bouw- en bedekkingsmaterialen, constructiedetails, binneninrichting van serres.
  • Groeifactoren en serreklimaat:
    licht en straling, temperatuur en warmte, luchtvochtigheid en energie-inhoud, klimaatregeling in de zomer: ventilatie, koelen, belommeren, verwarmen tijdens koude perioden.


Begincompetenties
Plantkunde, Fysica

Eindcompetenties
  • Wetenschappelijke kennis en inzicht over belangrijke eetbare en niet eetbare tuinbouwgewassen, vermenigvuldigingstechnieken, technologie voor intensieve teelten
  • Toepassen van informatiebronnen voor maken van verslagen van project en bedrijfsbezoeken
  • Creativiteit en zin voor inititatief: tijdens project


Leermaterialen
Syllabus "Tuinbouwtechniek (kassenbouw)"
Syllabus "Tuinbouwplantenteelt"

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 25.0 EUR
± 25 Euro

Studiebegeleiding
Permanente mogelijkheid tot vraagstelling

Onderwijsvormen
Hoorcolleges met didactisch materiaal en gequoteerde oefeningen met praktische opdrachten, video, geleide bedrijfsbezoeken

Evaluatievorm
Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding, gequoteerde verslagen en oefeningen

wegingscoëfficiënt
  • Theorie: 4/5
  • Oefeningen: 1/5


OP-leden
Stefaan Werbrouck
Omer Mekers