Trefwoorden Bloementeelt, groenteteelt onder glas
Doelstellingen Het verwerven van een ruime kennis van tuinbouwteelten onder glas en in plastiekconstructies is het streefdoel. Hiervoor komen zowel siergewassen zoals kamerplanten, perkplanten en snijbloemen in aanmerking als verwarmde groentegewassen. Kennis van correcte naamgeving en van teeltkundige eigenschappen van de belangrijkste gewassen zijn een voorwaarde om zich de praktijkvaardigheden van de tuinbouwproductie eigen te maken.
Leerinhoud
- Een aantal belangrijke bloemisterijgewassen zoals azalea, rozen, orchideeën, Araceae, chrysant, Gerbera, Ficus, Bromelia, … worden in detail bestudeerd. Oorsprong, relevante botanische kenmerken en het rassensortiment komen aan bod, maar ook teeltzorgen (vermeerdering, bloeibeheersing, substraatkeuze, klimaateisen, houdbaarheid) en vermarkting worden besproken
- Bij de groenteteelten onder glas zijn de belangrijkste gewassen: tomaat, komkommer, courgette, paprika, sla, andijvie, veldsla, asperge, aardbei, selder en radijs. Hierbij wordt per teelt aandacht geschonken aan : botanische kenmerken, rassen, opkweek van jonge planten, teeltschema’s, voeding en groeifactoren, ziekten en plagen, oogst, bewaring en commercialisering.
Begincompetenties Principes van tuinbouwplantenteelt en techniek kennen en kunnen toepassen.
Eindcompetenties 1. Basiskennis van bloementeelt en groenteteelt onder glas
2. De teelttechnieken kunnen toepassen op bedrijfsniveau en
3. De teelttechnieken kunnen toepassen in toegepast onderzoek en technisch onderwijs
Leermaterialen Cursustekst in twee partims: bloementeelt en groenteteelt onder glas.
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 100.0 EUR cursus 20 euro
oefeningen en studiebezoeken 80 euro
Studiebegeleiding Regelmatige mogelijkheden tot vraagstelling
Onderwijsvormen Hoorcollege met ruime illustratie en kennismaking met levende voorbeelden tijdens oefeningen en studie-uitstappen.
Evaluatievorm Theoretisch examen partim A en partim B (samen 80 % van de punten) en
permanente evaluatie van oefeningen en seminarie (20 %)
OP-leden O. Mekers, S. Werbrouck, F. Debersaques en L. Leus
|
|