BIOCHEMIE
 
Wordt gegeven in 2de jaar professionele Bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie - afstudeerrichting: farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie
2de jaar professionele Bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie - afstudeerrichting: medische laboratoriumtechnologie
Hoorcollege [A] 50.0
Werkcollege [B] 40.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 5.0
Totale studietijd [D] 250.0
Studiepunten [E] 10
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Peter Cauwenberghs
Referentie GCBLTF02A00001
 
Trefwoorden
Biochemie

Doelstellingen
De structurele samenstelling en de belangrijkste eigenschappen leren kennen van sachariden, lipiden, proteïnen, vitaminen, enzymen, coënzymen en nucleïnezuren. Een beeld kunnen vormen van de algemene metabole wegen in de cel en vanuit dit oogpunt ziekteoorzaken kunnen begrijpen. Moleculair biologische processen in de levende cel leren begrijpen. Kennis maken met belangrijke biochemische technieken in het practicum.
Het wordt aangeboden op het moment in het curriculum dat de student een grondige basiskennis heeft van de biologie en organische chemie.
Dit opleidingsonderdeel stimuleert binnen het geheel van de opleiding de volgende algemene competenties: Vakkennis en inzicht; informatie kunnen opzoeken, verwerken en beheren; kunnen uitvoeren van eenvoudige leidinggevende taken.
Verticale coherentie: Dit opleidingsonderdeel vormt een basis voor heel wat opleidingsonderdelen in het 3de jaar: biotechnologie, toxicologie.
Horizontale coherentie: Het is de bedoeling dat de student vanuit de biochemie verbanden legt met de genetica, immunologie, organische synthese, klinische chemie.
Dit opleidingsonderdeel is vereist voor het verwerven van de beroepstitel 'Medisch laboratoriumtechnoloog' (KB 2 nuni 1993).

Leerinhoud
De leerstof is thematisch opgebouwd
Beschrijvende biochemie (Samenstelling van organismen, pH en buffers, sacchariden, lipiden, proteïnen, vitaminen, enzymen, coënzymen en nucleïnezuren)
Dynamische biochemie (Metabolisme van sacchariden, proteïnen, lipiden; biochemische energie; belangrijke technieken in de biochemie)
Moleculaire celbiologie (Oncogenese, signaaltransductie, genregulatie, neurotransmissie)
Oefeningen (Isolatie van glycogeen en DNA, elektroforese, enzymologie, colorimetrie, opzoekingen

Begincompetenties
Basiskennis cytologie, anorganische en organische chemie

Eindcompetenties
Vakkennis en inzicht
Informatie kunnen opzoeken, verwerken en beheren
Kunnen uitvoeren van eenvoudige leidinggevende taken
Teamwork en kunnen rapporteren
Indicatoren: Examenvragen met betrekking tot bovenstaande eindcompetenties, verslagen van oefeningen en rondleidingen, informatie opzoekopdrachten, (zelf)evaluatie teamwork.

Leermaterialen
Cursustekst 'Biochemie + practicum' en lesnota's
Extra bronnen worden aangeboden via Dokeos.

Studiekosten
Ongeveer 10 € voor cursustekst en afdruk transparanten

Studiebegeleiding
Steeds mogelijk na de les of op afspraak
Monitoraat

Onderwijsvormen
Interactief hoorcollege met behulp van transparanten, bord, videofilm, computeranimatie, ...
Het didactisch concept bestaat erin dat studenten zo veel mogelijk zelfstandig leren studeren en voorbereiden in hun syllabus. De lessen dienen als ondersteuning van dit proces en er wordt gekozen voor hoorcolleges waarbij kleurtransparanten (verkrijgbaar via Dokeos) gebruikt worden met verduidelijkende figuren. Hier kunnen ze dan lesaantekeningen maken om de leerstof begrijpelijker te maken. Ook worden films, simulaties, modellen, etc … getoond om de leerstof te visualiseren. In de oefeningen worden praktische handelingen uitgevoerd die in de theoretisch lessen besproken worden. Studenten worden in onderzoeksgroepjes ingedeeld en worden gestimuleerd om met elkaar in onderlinge discussie te treden.

Evaluatievorm
Theorie: Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding (open vragen) in juni (75 %)
Oefeningen: Permanente evaluatie mbv verslagen (25 %)

OP-leden
Ir. Peter Cauwenberghs