FARMACEUTISCHE INSTRUMENTALE ANALYSE EN GEÏNTEGREERD PROJECT
 
Wordt gegeven in 2de jaar professionele Bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie - afstudeerrichting: farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie
Hoorcollege [A] 30.0
Werkcollege [B] 20.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 15.0
Totale studietijd [D] 175.0
Studiepunten [E] 7
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Filip DUMONT
Referentie GCBLTF02A00011
 
Trefwoorden
p300 – Analytische chemie

Doelstellingen
* Het opleidingsonderdeel ‘Farmaceutische instrumentele analyse en geïntegreerd project’ heeft als doelstelling de studenten vertrouwd te maken met de basisconcepten en theoretische achtergrond van de voornaamste instrumentele technieken in farmaceutische en biologische laboratoria. Tijdens de oefeningen worden essentiële instrumentele analysemethodes aangeleerd.

* Horizontale coherentie: verschillende technieken (zoals UV-Vis spectrofotometrie, potentiometrie , ...) worden gebruikt in practica van andere opleidingsonderdelen in het 2e jaar.

* Verticale coherentie:

        - de farmaceutische instrumentele analyse bouwt voort op technieken en analysen gezien in de opleidingsonderdelen ‘Fysica’ en ‘Analytische chemie’.

        - de aangebrachte kennis en vaardigheden zal de student nodig hebben in het opleidingsonderdeel ‘Kwaliteitscontrole van farmaca’ (3FBT).

Leerinhoud
Theorie: de leerstof is zowel lineair als thematisch opgebouwd; soms worden de volgende leerstofonderdelen onderbouwd door de voorafgaande, soms is het opbouwend effect minder sterk.

* Spectrochemische analysemethodes: UV-VIS spectrofotometrie, IR spectrofotometrie, atomaire absorptie spectrofotometrie (AAS), …

* Elektrochemische analysemethodes: potentiometrie (referentie elektroden en ion selectieve elektroden, ISE) en conductometrie.

* Massaspectrometrie (MS).

* Nucleaire magnetische resosnantie (NMR).

Practicum

* Leren werken met conductometer, pH-meter, ISE-elektroden, UV-VIS-spectrofotometer aan de hand van concentratiebepalingen van eenvoudige chemische stoffen.

Begincompetenties
Eindcompetenties fysica 1e jaar.

Eindcompetenties algemene en anorganische chemie 1e jaar.

Eindcompetenties analytische chemie 1e jaar.

Eindcompetenties
Vakkennis en inzicht.

Indicatoren: de opbouw en de werking van de elementaire analyse instrumenten kennen en begrijpen; verschillende technieken onderling kunnen vergelijken.

Op adequate manier kunnen omgaan met apparatuur en de nodige analysetechnieken kunnen uitvoeren.

Correct aflezen van eenvoudige meetinstrumenten.

Nauwkeurig werken.

Kunnen rapporteren.

Indicatoren: concentratiebepalingen van oplossingen via elementaire analyse instrumenten (conductometrie, potentiometrie, …) tijdens het practicum en hiervan een verslag schrijven.

Kunnen meewerken aan calibratie van apparatuur en aan kwaliteitscontroles. De controleresultaten kunnen interpreteren.

Indicatoren: kwaliteitscontrole uitvoeren van UV/Vis spectrofotometers en van een pH elektrode, de controleresultaten interpreteren en hiervan een verslag schrijven.

Kunnen meewerken aan het uitschrijven van SOP’s.

Indicatoren: het zelf schrijven van een SOP van een toestel/test/…

Leermaterialen
* Theorie: cursustekst (ong. 150 blz., kan bij de lector worden aangeschaft), lesnota’s en powerpoint presentatie.

* Practicum: cursustekst (ong. 25 blz., kan bij de lector worden aangeschaft).

* Skoog, D.A; West, D.M; Holler, F.J. Fundamentals of Analytical chemistry. (Saunder College Publishing, 1991) – ISBN 0-03-075397-X

Studiekosten
Ongeveer 7,00 euro voor cursustekst en practicumnota’s.

Studiebegeleiding
De studenten kunnen steeds bij de betrokken lector terecht, individueel of in groep, na de les of op afspraak voor bijkomende uitleg en/of oefeningen.

Onderwijsvormen
* Theorie: hoorcollege met behulp van powerpoint en bord.

* Practicum: uitvoeren van eenvoudige instrumentele analysen. De studenten voeren alle proeven uit in een team van 2 studenten binnen een groep van maximum 20 studenten.

Evaluatievorm
* Theorie (75 %): de theoretische kennis over de opbouw en het inzicht in de werking van de elementaire analyse instrumenten wordt geëvalueerd op een individueel mondeling examen met schriftelijke voorbereiding.

* Practicum (25 %): permanente evaluatie: werk tijdens practica, practicaverslagen en praktisch examen; schriftelijke en mondelinge toetsen.

* De evaluatie van de kijkstage wordt gequoteerd als deel van het practicum.

OP-leden
Filip Dumont