Trefwoorden b-740 farmacologie (geneesmiddelenleer), b740 farmacognosie (plantaardige geneesmiddelen), b740 farmacie (farmacodynamie, farmacokinetiek en biologisch effect: dosering van geneesmiddelen, geneesmiddeleninteracties, biologische beschikbaarheid van geneesmiddelen, geneesmiddelengroepen)
Doelstellingen Dit opleidingsonderdeel is in het curriculum opgenomen omdat volgens het KB van 5 februari 1997 een farmaceutisch-technisch assistent (één van de beroepsmogelijkheden van een afgestudeerde in de afstudeerrichting farmaceutische en biologische technieken) belast moet kunnen worden met het verschaffen van info over het adequaat en veilig gebruik van geneesmiddelen, (en ook ‘over the counter’produkten en plantaardige geneesmiddelen en parafarmacie).
Het doel van dit opleidingsonderdeel is inzicht verwerven in de farmacokinetiek en farmacodistributie van geneesmiddelen.
Ook is het de bedoeling dat de studenten de verschillende geneesmiddelenklassen, groepen en subgroepen leren kennen en de voornaamste indicaties, contra-indicaties en bijwerkingen leren inzien aan de hand van het werkingsmechanisme van deze geneesmiddelen.
De studenten leren de wisselwerking met andere geneesmiddelgroepen opzoeken in het gecommentarieerd geneesmiddelenrepertorium.
De studenten leren de belangrijkste groepen werkzame stoffen in de farmacognosie kennen en leren hun toepassingsmogelijkheden en bijwerkingen inzien.
Verticale samenhang:
Dit opleidingsonderdeel wordt aangeboden in het curriculum op het moment dat de student
een grondig inzicht bezit in de anatomie, de fysiologie (voornamelijk het bloedvatstelsel, het lymfestelsel, de lever- en de nierwerking en de fysiologie van het zenuwstelsel zijn van groot belang voor dit opleidingsonderdeel) en de biologie (opbouw van dierlijke en plantaardige cellen en weefsels)
Dit opleidingsonderdeel is belangrijk voor het begrijpen van het opleidingsonderdeel ‘ kwaliteitscontrole van farmaca’ (3 FBT) en tarificatie (3 FBT)
Horizontale samenhang:
Tussen het opleidingsonderdeel farmacologie, farmacodynamie en farmacognosie en de opleidingsonderdelen farmaceutische instrumentele analyse, medische bacteriologie, hematologie, pathologie (2 BLT), biologie (2 FBT), toxicologie (3 FBT) en het opleidingsonderdeel proefdierkunde, galenica en cosmetica (3 FBT) wordt er verwezen naar relevante raakvlakken.
Leerinhoud Thematisch gerangschikt
1. Inleidende begrippen in verband met farmacologie
2. Bespreking van elementaire begrippen in verband met farmacokinetiek en –dynamie, uitwerking van modellen in de farmacokinetiek, bespreking van de biologische beschikbaarheid en het therapeutisch effect van geneesmiddelen
3. Bespreking van verscheidene geneesmiddelklassen, groepen en ondergroepen (via het gecommentarieerd geneesmiddelenrepertorium) met opzoekingswerk (begeleide zelfstudie)
4. Farmacognosie: bespreking van werkzame bestanddelen in plantaardige geneesmiddelen en aanhalen van enkele bereidingswijzen van plantaardige geneesmiddelen
Begincompetenties - Basiskennis en -inzicht in de fysiologie en de anatomie, en in de biologie(1ste jaar MLT/FBT)
- indien mogelijk: Basiskennis en -inzicht in de biologie van het 1ste semester van 2 FBT
- Indien mogelijk: basiskennis en -inzicht in de farmaceutische instrumentele analyse (2de jaar FBT, 1ste semester)
Eindcompetenties Algemene competentie:
Besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid samenhangend met de beroepspraktijk
indicator: toetsen van het besef van de voorlichtingsrol van een farmaceutisch/biologisch technoloog (vb.als farmaceutisch technisch assistent, één van de latere beroepsmogelijkheden) ten opzichte van een cliënt en/of collega’s en/of patiënten. Dit wordt getest op het examen aan de hand van praktische casussen (vb. mag je een bepaald geneesmiddel afleveren aan een specifieke patiënt en onder welke voorwaarden, welke raadgevingen …?)
(Beroepsgerichte of –specifieke) competenties:
Kerncompetentie 1:
Vakkennis en inzicht in de farmacologische werkingsmechanismen, indicaties en bijwerkingen van de verschillende geneesmiddelenklassen
Indicator: dit wordt getoetst op het eindexamen via vragen over geneesmiddelengroepen en vertegenwoordigers ervan.
Kerncompetentie 2:
Kunnen meewerken aan farmacologisch onderzoek
Indicator: het inzicht in de farmacodynamische en farmacokinetische principes en meetmethodes wordt getest via een uit te werken voorbeeld (of eventueel een schema van staalnames in functie van de tijd) op het eindexamen
Kerncompetentie 3:
In staat zijn informatie te verschaffen over de veiligheid, de werking en de bewaring van geneesmiddelen, ‘over the counter’produkten en parafarmacie, met inbegrip van plantaardige geneesmiddelen en parafarmacie
Indicator: dit wordt getest via een kennis- en inzichtvraag op het eindexamen over een geneesmiddelengroep en over een actief bestanddeel van een plantaardig geneesmiddel
Leermaterialen 1. Syllabus: theoretische cursus, aan de studenten bezorgd via de cursusdienst van de Hogeschool Gent
2. dit moet aangevuld worden met lesnota’s, genomen door de student tijdens de hoorcollege’s
3. opzoekingen in het gecommentarieerd geneesmiddelenrepertorium BCFI ( Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie)
4. gebruik van Dokeos voor oefeningen, internetlinks, bijkomende info, begeleide zelfstudie
5. gebruik van overheadprojectie, door studenten of de lector aangebracht studiemateriaal en PowerPoint presentaties
6. vakliteratuur:
- zie bibliotheek Vesalius:
Onder andere:
Boeken:
• Lüllmann, Heinz Atlas van de farmacologie Baarn: Sesam/HB, 2005
• Farmacologie Maarssen Elsevier gezondheidszorg 2004
• European Pharmacopoeia Strasbourg Council of Europe 2004
• Gecommentarieerd geneesmiddelenrepertorium 2005 BCFI (en vroegere edities)
• Textbook of receptor pharmacologie 2003 Boca Raton [etc.] CRC Press 2003
Tijdschriften:
• Tijdschrift van de Socio-Wetenschappelijke Apothekersvereniging (SWAV)
• Tijdschrift van het Instituut voor Permanente Studie voor Apothekers (IPSA)
- Internet beschikbaar (interessante links op Dokeos, o.a. www.bcfi.be zie boven)
Studiekosten Ongeveer 8 EUR voor de cursus + bijkomende fotokopijen en uitprints tijdens het academiejaar.
Studiebegeleiding Individuele uitleg is steeds mogelijk na een les of op afspraak.
Studievoortganggesprekken tussendoor tijdens de uren van de hoorcolleges
Onderwijsvormen Hoorcolleges, opdrachten (opzoekingen in gecommentarieerd geneesmiddelenrepertorium), begeleide zelfstudie, vraaggesprekken
Evaluatievorm Deel 1: Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding (in januari): 80%
Er worden een viertal vragen gesteld (zeker één over een uitgewerkt voorbeeld of schema in verband met farmacodynamie en –kinetiek en biologisch effect van een geneesmiddel, een tweetal over geneesmiddelengroepen en een belangrijke vertegenwoordiger (werking, bijwerking, wisselwerkingen..) en zeker één over farmacognosie)
Deel 2: opzoeking in het gecommentarieerd geneesmiddelenrepertorium naar het antwoord op specifieke vragen over een geneesmiddel (schriftelijk) 20%
OP-leden Pascale DOOMS
|
|