ERGO IN GGZ
 
Wordt gegeven in 3de jaar professionele Bachelor in de ergotherapie
Hoorcollege [A] 20.0
Werkcollege [B] 10.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 10.0
Totale studietijd [D] 75.0
Studiepunten [E] 3
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Wilfried Van Handenhoven
Referentie GCERGO03A00003
 
Trefwoorden
b650: Psychiatrie, b650: Klinische psychologie, b710: Rehabilitatie, s215: Sociale problemen en welzijn

Doelstellingen
• Inzicht verwerven in de specifieke doelstellingen en de behandelingsstrategieën die in de ergotherapie gehanteerd worden bij de verschillende psychiatrische syndromen.
• Ergotherapeutische aanpak situeren in het totale behandelingsprogramma en waar nodig in het geheel aan voorzieningen in de huidige welzijns- en gezondheidszorg.
• Inzicht verwerven in de relatie tussen ergotherapeutische interventies enerzijds en oorzaken, symptomen en verloop van psychiatrische syndromen anderzijds.
• Leren concretiseren van theoretische inzichten in psychiatrische syndromen en behandelingsstrategieën door middel van gevalsstudies.
• Theoretische uitgangspunten kritisch leren toetsen aan de praktijk.

Leerinhoud
Bespreking van de ergotherapeutische doelstellingen en behandelingsstrategieën bij de verschillende psychiatrische syndromen. Er wordt gestart van uit de kennis die de studenten reeds bezitten vanuit het 2° jaar bachelor in de ergotherapie. Deze kennis wordt waar nodig kort opgefrist en aangevuld.
Bij het benoemen van syndromen wordt de terminologie van DSM IV gebruikt.
Er wordt voor gezorgd dat de belangrijkste syndromen waar ergotherapeuten in de praktijk mee geconfronteerd worden aan bod komen:
• psychosen / schizofrenie ( oa. Psycho-educatie, de invloed van het gezin op de patiënt, functietraining: communicatie- en cognitieve vaardigheden, functionaliteitstraining, zelfinstructie, stressmanagement,...)
• zorg voor patiënten met langdurige psychiatrische problemen (rehabilitatie, bemoeizorg, beschut wonen, case management, …)
• stemmingsstoornissen (de gedragstherapeutische behandeling van depressief gedrag volgens het operante model (pleasant events schedule - PES), cognitieve interventies, ...
• stoornissen in het gebruik van psychoactieve middelen: gedragstherapeutische behandelingsvormen, zelfcontroleprocedures, geven van informatie, vrijetijdsbegeleiding, therapeutische gemeenschappen, ...
• Amnestisch syndroom t.g.v. psychoactieve middelen: syndroom van Korsakoff (geheugentraining, zelfredzaamheidstraining, ... )

Begincompetenties
De student moet geslaagd zijn in het 2 de jaar bachelor in de ergotherapie of de kennis bezitten van het opleidingsonderdeel "Ergotherapie in de GGZ" van het 2 de jaar bachelor in de ergotherapie.

Eindcompetenties
De student moet zich kunnen profileren als ergotherapeut in de geestelijke gezondheidszorg. Hij moet inzicht verwerven in de opdracht van de ergotherapie in de geestelijke gezondheidszorg.
De student moet de theoretische kennis die aan de basis ligt van therapeutische interventies in de geestelijke gezondheidszorg leren omzetten in concrete, bruikbare doelen en strategieën voor therapie. Hij moet deze doelen en veranderingsstrategieën kunnen integreren in een therapieplan .

Leermaterialen
Cursus en wetenschappelijke vakliteratuur

Studiekosten
ongeveer € 10

Studiebegeleiding
Mogelijkheid tot ondersteuning via consult op aanvraag.

Onderwijsvormen
Docerend met interacties
Groepsgesprekken aan de hand van opdrachten en casussen
Zelfstudie

Evaluatievorm
Schriftelijk examen aan de hand van een casus (1,5 studiepunt)
Permanente evaluatie casuïstiek (0,5 studiepunt)
Mondelinge synthesevraag die doelgroepoverschrijdend is dus samen met "Ergotherapie in de fysieke revalidatie", " Ergotherapie in de kinderrevalidatie" en "Ergotherapie in de geriatrie" (1studiepunt) - Studenten die in de 1 ste zittijd 10/20 behalen op deze mondelinge proef zijn niet verplicht dit opnieuw te doen in de 2 de zittijd.

OP-leden
Wilfried Van Handenhoven