Trefwoorden Ondersteunde communicatie, communicatiehulpmiddelen, AAC, OC
Doelstellingen Inzicht bijbrengen in communicatiemogelijkheden voor personen die onvoldoende of niet tot (orale) communicatie in staat zijn. Een overzicht bieden van mogelijke communicatievormen en –hulpmiddelen en van de wijze waarop voor een individu en zijn/haar omgeving een communicatievorm en/of –hulpmiddel kan geselecteerd en bijgebracht/ ingeoefend worden.
Leerinhoud Communicatie, schematisch. Kennismaking met ondersteunde communicatie. Bespreking van kenmerken en concrete voorbeelden van communicatievormen (gebarentaal, SMOG, Bliss, …) en communicatiehulpmiddelen (Mind Express, Allora, …). OC-assessment en OC-interventie. Mogelijkheden voor terugbetaling van communicatiehulpmiddelen.
Begincompetenties Basiskennis logopedie, linguïstiek en spraak- en taalontwikkeling uit het eerste jaar logopedie en audiologie.
Eindcompetenties Zicht hebben op het onderzoek, de behandelmogelijkheden en de planning van de behandeling van personen waarbij de gesproken communicatie ontoereikend is.
Leermaterialen Handboek: VAN BALKOM, H. & DONKER-GIMBRÈRE, W.: Kiezen voor communicatie. Intro, Nijkerk, 1994. Hand-outs van de Powerpointpresentaties tijdens de lessen, eigen notities.
Studiekosten Ongeveer € 29.75 voor het handboek.
Studiebegeleiding Monitoraat na afspraak.
Onderwijsvormen Doceren, afgewisseld met oefeningen als toepassing op of ter illustratie van de leerstof, demosessie rond communicatiehulpmiddelen, infosessie van het Vlaams Fonds, hands-on sessie in het computerlokaal m.b.t. interessante websites rond ondersteunde communicatie, presentatie rond topics i.v.m. gehoorstoornissen door studenten audio, opdrachten m.b.t. Mind Express voor de studenten logo (aanmaken van een communicatiekaart).
Evaluatievorm Het eindtotaal wordt bepaald op basis van de opdrachten tijdens het academiejaar (15% van het totaal) en een schriftelijk examen met mogelijk een open boek gedeelte (85% van het totaal).
OP-leden Catherine De Vos
|
|