AKOESTIEK
 
Wordt gegeven in 2de jaar professionele Bachelor in de logopedie en audiologie - afstudeerrichting: audiologie
Hoorcollege [A] 60.0
Werkcollege [B] 15.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 10.0
Totale studietijd [D] 200.0
Studiepunten [E] 8
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Paul Corthals
Referentie GCLOAA02A00008
 
Trefwoorden


Doelstellingen
Sonometrie
Het domein van de sonometrie wordt verkend, vooral met het oog op ijkingen en gehoorbescherming. De student moet in staat zijn de basisregistraties in de sonometrie uit te voeren met de meest geschikte index, het luchtgeleidingscircuit van een audiometer te ijken en met kennis van zaken mee te spreken over lawaaitraumata en hun preventie.
Elektro-akoestiek
Dit onderdeel wordt in het tweede jaar aangeboden omdat de hier verworven competenties nodig zijn in het verdere verloop van de opleiding. Het doel van dit vak bestaat erin enkele basisbegrippen uit de elektriciteit te beheersen, toe te passen en afleidingen te kunnen maken.en de werking van elektro-akoestische toepassingen te begrijpen.
Akoestische fonetiek
De studenten moeten de akoestiek van de spraak doorgronden opdat ze impact van geluidsversterking en gehoorverlies op de verstaanbaarheid aanvoelen. Bovendien moeten zij de beginselen van digitale opslag en analyse van spraak beheersen.

Leerinhoud
Sonometrie
Intensiteit en wisseldruk, microfoons, decibelschalen en gewogen indexen, achtergrondruis, ijking van audiometers, lawaai en lawaaitraumata, criteria en preventie.
Elecktro-akoestiek Theorie, Deel 1 : elektriciteit: opbouw van de stof, elektrische spanning,elektrische stroom, elektrische weerstand,wet van ohm, regelbare weerstand,elektrisch vermogen en arbeid, meten van U ,I en R , de condensator, de spoel, gelijk – en wisselspanning, gedrag van R,L en C op gelijk - en wisselspanning. Theorie, Deel 2 : elektroakoestiek: elektrodynamisch principe, elektrostatisch principe,piëzo elektrisch principe,algemeenheden microfoon en luidspreker, soorten microfoons en luidsprekers,batterijen, versterkers (A,B, C, D) , geschiedenis hoortoestel,analoge en digitale techniek, elektromagnetische golven (AM en FM). Begeleide zelfstudie voor: napluizen van de laatste ontwikkelingen in onderdelen van hoortoestellen(microfoon, luidspreker, batterijen, digitale ontwikkelingen,…)
Akoestische fonetiek Akoestiek van de spraakklanken (buismodellen, klinkers, obstruenten, formanten en formantbuigingen, suprasegmentele fenomenen akoestisch bekeken). Perceptie van de spraak (spectrale resolutie, audiovisuele perceptie). Analyse en representatie van spraaksignalen (digitale signaalverwerking, algoritmen voor stem- en spraakanalyse, grafieken en indexen, signaalverwerking in functie van gehoorverlies).

Begincompetenties
Sonometrie
Cursus geluidsleer 1e jaar.
Akoestische fonetiek
Geluidsleer en fonetiek uit het eerste jaar

Eindcompetenties
De studenten hebben inzicht in en een praktisch meesterschap over het registreren, kwantificeren en manipuleren van geluid _in het bijzonder spraakgeluid_ op het terrein van audiometrie, audioprothesie en verstaanbaarheid. De studenten begrijpen de basisnoties en elementaire concepten inzake electriciteit en elektro-akoestiek.

Leermaterialen
Syllabi, aan te vullen met eigen notities. Voor akoestische fonetiek wordt gebruik gemaakt van het computerprogramma Praat, dat gratis gedownload kan worden bij http://www.praat.org .

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 5.0 EUR
Ongeveer €9.00 voor de syllabi en bijkomende fotokopies.

Studiebegeleiding
Interactie via Dokeos (vb. examenvragen). Monitoraat op aanvraag.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges afgewisseld met demonstratielessen en zittingen met een praktisch karakter, waarin de studenten zelf de toestellen manipuleren en de resultaten interpreteren. Microfoons, luidsprekers en nieuwe evoluties in de analoge en digitale techniek van hoortoestellen worden onder de vorm van begeleide zelfstudie verwerkt.

Evaluatievorm
Sonometrie
Schriftelijk examen over het gedeelte ijking en eenheden, mondeling examen over het gedeelte industriële audiologie. Ook toepassingsvragen. Occasionele addenda behoren tot de examenstof. Voor dit clusteronderdeel worden scores vanaf 10/20 overgedragen naar de 2e examenzittijd.
Elektro - akoestiek
Theorie: schriftelijk examen, 80% van de deelscore. Begeleide zelfstudie: evaluatie van het schriftelijk en eventueel mondeling voorbereide paper, geen mogelijkheid tot tweede zittijd, 20% van de deelscore. Voorbeelden van examenvragen op het elektronisch leerplatform.
Akoestische fonetiek
Schriftelijk examen met open en meerkeuzevragen (correctieformule). Occasionele addenda behoren tot de examenstof. Voor dit clusteronderdeel worden scores vanaf 10/20 overgedragen naar de 2e examenzittijd.


OP-leden
Sonometrie
P. Corthals & B. Vinck
Elektro-akoestiek
C. Verplaetse
Akoestische fonetiek
P. Corthals