Trefwoorden afasie, dysarthrie, dysfagie, slikstoornissen, neurolonguïstiek, neuropsychologie
Doelstellingen Neurolinguïstiek en neuropsychologie: kennis en inzicht verwerven in de oorzaak van neurogene spraak- en taalstoornissen en in mogelijke neurolinguïstische en neuropsychologische stoornissen die kunnen samengaan met of kunnen voorkomen in het kader van neurogene spraak- en taalstoornissen, uitbreiden vakterminologie.
Afasie, dysartrie en dysfagie: kennis en inzicht verwerven omtrent oorzaak, onderzoek en behandeling van afasie, dysartrie en dysfagie.
Leerinhoud A. Neurolinguïstiek: definities en terminologie, oorzaken van neurogene stoornissen, herhaling neurologie, bespreking van stoornissen op vlak van visus, reuk, smaak, aandacht, geheugen, emotioneel gedrag, spatieel gedrag, motoriek, executieve functies telkens gelinkt aan spraak, taal en slikken, spraak en taal en hun neurogene basis.
B. Afasie en dysartrie: definities en terminologie, etiologie, types, onderzoeks- en behandelingsprincipes, praktische oefeningen (casussen, materiaal, software, ...).
C. Dysfagie: etiologie van slikstoornissen, fasen van het normale slikverloop, onderzoek en behandeling (sliktechnieken, houdingscorrecties, ...).
Begincompetenties Basiskennis neurologie (craniale zenuwen, cerebrale bloedsomloop, ...), NKO-anatomie, linguïstiek en articulatiestoornissen.
Eindcompetenties Kennis en inzicht hebben in oorzaak, onderzoek en behandeling van afasie, dysartrie en dysfagie. Deze stoornissen kunnen kaderen binnen de neurolinguïstiek.
Leermaterialen Handboek neurolinguïstiek en neuropsychologie: VINGERHOETS & LANNOO: Handboek neuropsychologie, 1999, ISBN 90-334-38828. Handboek afasie: DHARMAPERWIRA-PRINS & MAAS: Afasie, 1998, ISBN 90-265-1459X. Handboek dysartrie: STES: Articulatiestoornissen (zie articulatiestoornissen 1e jaar). Syllabus, hand-outs van de Powerpointpresentaties tijdens de lessen, eigen notities.
Studiekosten Ongeveer €79 voor het handboek neuropsychologie en het handboek afasie samen en ongeveer € 5,5 voor de syllabi.
Studiebegeleiding Monitoraat na afspraak. Tijdens de werkcolleges wordt zoveel mogelijk individuele begeleiding gegeven.
Onderwijsvormen Doceren, waarbij de leerstof wordt geïllustreerd aan de hand van voorbeelden en/of aangevuld met oefeningen of opdrachten (vb. voor dysfagie: afnemen van een slikonderzoek bij een medestudent). Voor het vak afasie en dysartrie zijn op regelmatige basis en verspreid over het academiejaar practica voorzien, als toepassing op (vb. afnemen, scoren en interpreteren van de AAT) of ter illustratie van de leerstof (vb. demonstratie therapiemateriaal voor afasie). De student kan sommige aspecten ook zelfstandig inoefenen via het electronisch leerplatform.
Evaluatievorm A. Neurolinguïstiek en neuropsychologie: schriftelijk examen met open boek gedeelte.
B. Afasie en dysartrie: het eindtotaal wordt bepaald op basis van permanente evaluatie tijdens het jaar (op basis van aanwezigheid, attitude en uitvoeren van de opdrachten tijdens de practica) (25% van het totaal) en een schriftelijk examen na afronden van de leerstof (75% van het totaal).
C. Dysfagie: schriftelijk examen met afronding van het eindtotaal op basis van ingediende taken tijdens het academiejaar.
OP-leden Catherine De Vos
|
|