Trefwoorden Apraxie, Cerebrale parese
Doelstellingen
Inzicht verwerven in de symptomatologie, het onderzoek en de behandeling van verbale & orale apraxie. Cerebrale parese: inzicht verwerven in de symptomatologie, de classificatie, het onderzoek en behandeling van cerebrale parese en eet- en drinkproblemen bij kinderen.
Leerinhoud Orale en verbale apraxie: algemene definitie van apraxie, neurogene basis, algemene kenmerken van apraxie, verschillende vormen van apraxie (+ toepassing), definitie van verbale apraxie, neurogene basis, spraakkenmerken, differentiaaldiagnose (a.d.h.v. o.a. schema van Ellis en Young, profielen van Wertz), therapie bij verbale apraxie (algemene principes, fonologische benadering, benadering vanuit automatische spraak, ritme en melodie, gezamenlijk uitwerken van een handelingsplan voor de patiënt van het DYVA. Cerebrale parese: symptomen, indeling, oorzaken, gevolgen, onderzoek, behandeling van spraak-, taal-, communicatieproblemen en van eet- en drinkproblemen bij kinderen met cerebrale parese.
Begincompetenties Orale en verbale apraxie: kennis van neurolinguïstiek en neuropsychologie, neurologie, afasie en dysartrie.
Cerebrale parese: kennis inzake normale ontwikkeling van kinderen, inzicht in spraak-, taal- en communicatieproblemen in het algemeen, kennis van de mogelijkheden van het beschikbare testmateriaal voor kinderen.
Eindcompetenties Orale en verbale apraxie: de student heeft zicht op het onderzoek, de diagnosestelling en de behandeling van verbale en orale apraxie.
De student heeft zicht op de kenmerken van cerebrale parese en van eet- en drinkproblemen. De student kan tevens de nodige onderzoeken uitvoeren en heeft zicht op adequate behandelingsmethodes.
Leermaterialen Syllabi en Powerpointpresentaties, artikels, eigen notities voor aanvullingen, videomateriaal.
Studiekosten Ongeveer 2 euro (syllabi).
Studiebegeleiding Monitoraat is steeds mogelijk op vraag.
Onderwijsvormen Orale en verbale apraxie: lessen worden afgewisseld met opdrachten begeleide zelfstudie (vb. doornemen en verwerken van artikels a.d.h.v. vragenlijsten, zelf uitwerken van enkele oefeningen in functie van de behandeling van verbale apraxie op basis van het Workbook voor Verbally Apraxic Adults, interpreteren van een ingevuld scoreformulier van het DYVA). Deze opdrachten dienen als voorbereiding op volgende lessen of als toepassing op reeds geziene leerstof. Illustratie van kenmerken van orale en verbale apraxie adhv videomateriaal.
Cerebrale parese: hoorcolleges aangevuld met gevalsbesprekingen en praktische oefeningen ev. aan de hand van video’s (vb. opstellen van een handelingsplan). Leergesprekken, studievragen, groepswerk, practica, gevalsbesprekingen.
Evaluatievorm
Orale en verbale apraxie: het eindtotaal wordt berekend op basis van de evaluatie van de opdrachten begeleide zelfstudie (25% van het totaal) en een schriftelijk examen na afronden van de leerstof (75% van het totaal).
Cerebrale parese: schriftelijk examen met open vragen.
OP-leden Catherine De Vos, Mie Cocquyt.
|
|