LINGUÏSTIEK
 
Wordt gegeven in 1st jaar professionele Bachelor in de logopedie en audiologie
Hoorcollege [A] 85.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 10.0
Totale studietijd [D] 230.0
Studiepunten [E] 8
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Paul Corthals
Referentie GCLOAX01A00003
 
Trefwoorden
Taalkunde, Syntaxis, Morfologie, Semantiek, Psycholinguistiek, Spreken, Verstaan, Fonetiek, Fonetisch schrift, I.P.A.., Ademhaling, Stem, Spraakakoestiek

Doelstellingen
Het opleidingsonderdeel Linguïstiek met de drie geclusterde cursussen Linguïstiek, Psycholinguïstiek en Fonetiek, dekt de taalkundige achtergrond waarzonder een logopedist of een audioloog niet kan functioneren. De selectie van behandelde topics is dan ook zo vocationeel mogelijk gedaan. Dit opleidingsonderdeel is opzettelijk vroeg binnen het volledige curriculum gesitueerd. De reden is niet zozeer de beperkte vereisten qua voorkennis of, voor wat spellen en stellen betreft, de duidelijke aansluiting met het middelbaar onderwijs, maar vooral de ondersteuning naar andere opleidingsonderdelen toe. Voor het element ‘samenvatten’ in de cursus Linguïstiek worden papers gevraagd die ook voor de cursus Spraak- en Taalbeheersing gelden. De verwantschap tussen de cursus Fonetiek en de cursus Articulatie zal meteen opgemerkt worden, alsook de link met hetgeen in de cursus Spraak- en Taalontwikkeling verteld wordt over fonologische processen.

Leerinhoud
Linguïstiek
LECTOR: Yvette Weckhuysen
Inleiding tot taalkunde. Pragmatiek, metalinguïstiek en sociolinguïstiek n.a.v. synthese. Inleiding tot de morfologie en semantiek. Syntaxis: woordleer en zinsleer.

Psycholinguïstiek
LECTOR: Paul Corthals
Definitie van communicatie in de context van communicatiepathologie. Modellen voor spraakverstaan en visuele woordherkenning. Modellen voor spreken. Hemisfeerspecialisatie. Grove lokalisatie van hersenfuncties m.b.t. taalgebruik. Beschouwingen rond elk van de theoretische concepten met de pathologie en de spraak-taalontwikkeling in het achterhoofd.

Fonetiek
LECTOR: Paul Corthals
Indeling, productiewijze en fonetische transscriptie van spraakklanken; Ademhaling voor spraak; Glottale verschijnselen en stemgeving, Supraglottale verschijnselen en articulatie. Perceptuele verschijnselen en akoestiek van de spraak

Begincompetenties
Geen bijzondere inhoudelijke vereisten. Wel wordt op het punt van stellen en spellen van de studenten een goede beheersing gevraagd en een aanzienlijke inzet tot perfectionering.

Eindcompetenties
Linguïstiek
Enerzijds kennismaking met de verschillende takken van linguïstiek als wetenschap en anderzijds ontwikkeling van vaardigheden, verdieping van inzichten i.v.m. deze wetenschapstakken.
Psycholinguïstiek
De cursus is opgevat als een psycholinguïstische inleiding tot de spraak- en taalpathologie Psycholinguïstische modellen en terminologie in verband met zoveel mogelijk logopedische afwijkingen worden voorgesteld. Een grondige kennismaking met deze denkmodellen, hun anatomische substraten en de bijpassende terminologie moet een platform worden van waarop de student(e) niet enkel de samenhang van andere aanverwante cursussen leert te zien, maar bovendien ook de veelheid van afwijkingen, die in de vervolgcursussen behandeld zullen worden, leert beschrijven en begrijpen, wat betreft hun aard en hun pathogenese.
Fonetiek
De student(e) moet bouw en werking van de stem- en spraakorganen doorgronden voor zover dat nodig is om organische stem-spraakafwijkingen te begrijpen, fonetisch schrift leren beheersen, sonogrammen leren lezen, de klankinventaris van het Nederlands articulatorisch-fonetisch en akoestisch fonetisch kunnen indelen, de akoestiek van stem en spraak kunnen beschrijven en toepassen op pathologie. Er worden zoveel mogelijk uitweidingen ingelast i.v.m. logopedische pathologie, zodat de student(e) de fonetiek als instrument leert te gebruiken voor zijn/haar toekomstig beroep.

Leermaterialen
Linguïstiek
SMEDTS, W. & VAN BELLE, W., Taalboek Nederlands, Pelckmans, Kapellen, 1996 en WECKHUYSEN, Y., syllabus Syntaxis - Structuralisme en TGG

Psycholinguïstiek en Fonetiek
Gefotokopieerde syllabi, aan te vullen met collegedictaten. Voor de het element ‘fonetisch schrift’ is en een e-learningpracticum.

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 29.8 EUR
Ongeveer 24.80 EUR voor het handboek en 5.00 EUR voor de syllabi

Studiebegeleiding
Monitoraatsessies na afspraak. Klassikale initiatieven krijgen voorrang. Vragen over psycholinguïstiek kunnen ook via e-mail voorgelegd worden.

Onderwijsvormen
Linguïstiek 30%
Doceren, klassikaal moeilijke syntactische gevallen oefenen, opdrachten thuis uitwerken en klassikaal bespreken (o.a. verwijs - en verbindingswoorden)

Psycholinguïstiek 30%
Doceren, leergesprekken waar voorkennis volstaat, gezamenlijk formuleren van antwoorden op zelfstudievragen.

Fonetiek 40%
Doceren, demonstraties met PC, fonetische dictees met klassikale verbetering, analyseren van akoestisch-fonetische onderzoeksresultaten, practicum. Het luik "fonetisch schrift" kan via e-learning (Blackboard) ingeoefend worden.



Evaluatievorm
Linguïstiek 30%
EXAMINATOR: Y. Weckhuysen
Permanente evaluatie + boeksbespreking: 20 % = regelmatige aanwezigheid, deelnemen aan activiteiten, extra inbreng, prestaties op syntheses en andere schriftelijke oefeningen Schriftelijk examen: 80% = meerkeuzevragen, invuloefeningen, juist/fout-vragen, denkvragen, woord- en zinsanalyse toepassen op niet behandelde woorden en zinnen,... Dit clusteronderdeel kan het voorwerp zijn van een aparte overdracht voor scores boven 10/20.

Psycholinguïstiek 30% en Fonetiek 40%
EXAMINATOR: P. Corthals
Schriftelijk examen, normaliter in januari; meerkeuzevragen en open vragen; correctieformule voor meerkeuzevragen. De scores van beide clusteronderdelen worden overgedragen naar de 2e examenzittijd vanaf 10/20.

OP-leden
Yvette Weckhuysen (yvette.weckhuysen@hogent.be), Paul Corthals (paul.corthals@hogent.be)