SPRAAK- EN TAALONTWIKKELING
 
Wordt gegeven in 1st jaar professionele Bachelor in de logopedie en audiologie
Hoorcollege [A] 75.0
Werkcollege [B] 15.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 10.0
Totale studietijd [D] 200.0
Studiepunten [E] 8
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Veerle Willockx
Referentie GCLOAX01A00005
 
Trefwoorden
Taalontwikkeling, Spraakontwikkeling, Taalontwikkelingsstoornissen, Taaltherapie, Taaltest, Communicatie, Taalprogramma

Doelstellingen
De normale spraak- en taalontwikkeling, of liever: de algehele communicatieve ontwikkeling, gerelateerd aan andere aspecten van de ontwikkeling van het kind, is een essentieel referentiekader voor logopedisten en audiologen in hun omgang met jonge patiënten/cliënten. Het luik spraak- en taalontwikkeling binnen dit opleidingsonderdeel effent vanzelfsprekend ook het pad voor het luik ‘afwijkende spraak/taalontwikkeling’.

Leerinhoud
Spraak- taalontwikkeling
LECTOR: Mie Cocquyt
De cursus omvat twee gedeelten:1 een overzicht van de ontstaanshypothesen, d.w.z. de mechanismen die de moedertaalverwerving op gang brengen (behaviorisme, nativisme, cognitivisme, interactionisme).2 een systematisch chronologisch overzicht van de verwervingsvolgorde van de onderscheiden aspecten van de communicatieve ontwikkeling: pragmatiek, fonologie, semantiek, syntaxis, morfologie.

Spraak-taalontwikkelingsstoornissen
LECTOREN: Veerle Willockx, Eddy Hoste
Vertraagde/gestoorde spraak- en/of taalontwikkeling, taalontwikkelingsstoornissen in relatie met andere factoren, taalontwikkelingsonderzoek, taalontwikkelingstests, werkvormen voor taalbehandeling.

Begincompetenties
Geen bijzondere vereisten. Het onderdeel spraak- taalontwikkeling is gewoonlijk eerder afgerond en wordt voor het luik spraak- en taalontwikkelingstoornissen als verondersteld gekend beschouwd.

Eindcompetenties
Spraak- taalontwikkeling
Een logopedist moet inzicht hebben in de mechanismen die een kind aanzetten tot de spontane communicatieve ontwikkeling in al zijn facetten. Dat is een must om het ontstaan van een afwijkende communicatieve ontwikkeling te begrijpen en de remediëring op touw te zetten. De student(e) moet dus de mechanismen achter en het verloop van het normale ontwikkelingsproces als een diagnostisch referentiekader leren zien en als leidraad voor opzettelijke taalleerprocessen bij kinderen.

Spraak-taalontwikkelingsstoornissen
De student(e) moet kunnen vaststellen vanuit de normale spraak- en taalontwikkeling of er sprake is van een vertraagde en/of gestoorde spraak- en/of taalontwikkeling.Tevens moet er kennis en inzicht verworven worden in verschillende onderzoeksmethoden en therapievormen voor deze doelgroep. De student(e) kan zelfstandig een taalontwikkelingsonderzoek afnemen en interpreteren en is in staat om een aangepast behandelingsplan op te stellen en uit te voeren.

Leermaterialen
Syllabi ter beschikking, aan te vullen met collegedictaten.

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 9.0 EUR
Eventueel bijkomende kosten voor het bijwonen van een of meer studiedagen.

Studiebegeleiding
Monitoraat na afspraak. Klassikale initiatieven krijgen voorrang.

Onderwijsvormen
Doceren, leergesprekken, klassikaal kindertaalcitaten analyseren in het licht van de leerstof van het moment. Videoprojecties met klassikale analyse van de verschillende facetten van communicatie. Practica met klassikale verbetering, becommentariëren van publicaties.Practica omtrent toepassen van semantische relaties, fonologische processen, spraak- en taalanalyse en werken met en interpreteren van tests. Begeleide zelfstudie met het oog op kritische analyse van bestaande taalprogramma's. De leerinhouden van de syllabus spraak-en taalontwikkelingsstoornissen worden via leerteksten aangeboden. Elke leertekst wordt voorafgegaan door een inleidend hoorcollege. Leertaken en verwerkingsopdrachten worden voorafgegaan door een afsluitend hoorcollege.

Evaluatievorm
Spraak- taalontwikkeling 25%
EXAMINATOR: M. Cocquyt
Schriftelijk examen, normaliter in januari, meerkeuzevragen mogelijk naast open vragen.

Spraak-taalontwikkelingsstoornissen 75%
EXAMINATOREN: V. Willockx, E. Hoste
Aparte schriftelijke proef rond de toepassing van T.V.K. en R.T.O.S. Schriftelijk examen met open en gesloten vragen.

OP-leden
Mie Cocuyt (mie.cocquyt@hogent.be), Eddy Hoste (eddy.hoste@hogent.be), Veerle Willockx (veerle.willockx@hogent.be)