Trefwoorden b420-voeding, b680-volksgezondheid, b680-epidemiologie, h390-algemene-en-vergelijkende-literatuurstudie, s274-methodologie-van-het-wetenschappelijk-onderzoek, h105-bibliografie, p160-statistiek, p175-informatica, b110-biometrie, b470-fysiologie
Doelstellingen In staat zijn een (recente en relevante) literatuurstudie uit te voeren en deze op een duidelijke en professionele manier te registreren.
In staat zijn een onderzoek uit te voeren onder leiding van en/of in samenwerking met mensen uit het werkveld.
In staat zijn op een persoonlijke manier de resultaten van het onderzoek te verwerken, schriftelijk weer te geven, te verklaren en te verdedigen.
Leerinhoud Praktische richtlijnen naar inhoud en vorm met individuele begeleiding.
Individuele en klassikale feedback na evaluatie van de ingeleverde stukken.
Richtlijnen in verband met evaluatie, verloop van de voorstelling en de verdediging van het afstudeerproject.
Begincompetenties Leerinhouden van het eerste en tweede studiejaar.
Mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid.
Kunnen werken met tekstverwerker en met rekenprogramma met grafische ondersteuning.
Eindcompetenties Alle algemene, beroepsgerichte en beroepsspecifieke competenties zoals vastgelegd voor de professionele bachelor in de voedings- en dieetkunde worden nagestreefd.
Het beheersingsniveau van de competenties bevindt zich op eindniveau.
Leermaterialen Aanvullende nota's bij de richtlijnen Wetenschappelijke documentatie van het eerste studiejaar, te verkrijgen via de departementale cursusdienst.
Studiekosten Nota's: ± 30 bladzijden max € 1,00
Eindwerk (zeven exemplaren en twee elektronische versies op rewritable-CD): afhankelijk van het volume (aantal bladzijden gemiddeld 100) en desgevallend aantal vragenlijsten (print, kaft, kopijen).
Studiebegeleiding De student wordt permanent begeleid door een promotor van de Hogeschool en externe promotors (niet Hogeschool personeel) of copromotors (Hogeschool personeel). Tijdens vooraf vastgestelde periodes maakt de student een afspraak met de promotors (zie richtlijnen ter zake in de syllabus!). De vorderingen van de student worden geëvalueerd aan de hand van de projectmap, door middel van een standaardevaluatieformulier.
De student neemt op regelmatige tijdstippen contact met de externe-/copromotors. Ook op deze afspraken houdt de student de projectmap ter beschikking.
Onderwijsvormen Dialectische methode: individuele begeleiding van het onderzoek en het schrijfproces via leergesprek.
Zelfstudie, autonome activiteiten.
Aanvullend: informatie-aanbiedende methode namelijk doceermethode.
Evaluatievorm Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een permanente evaluatie van het jaarwerk, door de promotor en externe-/copromotors en een waardering van het product door de promotor, externe-/copromotors en jury. Ter afsluiting wordt het afstudeerproject geëvalueerd tijdens de openbare voorstelling en verdediging, in aanwezigheid van de voorzitter, de coördinator afstudeerprojecten, de promotors, externe- en copromotors, juryleden en leden van de examencommissie. Voor de beoordeling wordt gebruik gemaakt van een uniform evaluatieformulier voor het Departement. De evaluatie houdt verband met zelfsturing, werkhouding, vorm, inhoud, presenteren en verantwoording.
Puntenverdeling
Permanente evaluatie van het jaarwerk: 70/200 (rekenkundig gemiddelde) van de evaluaties van:
- promotor: waarvan 50% deel januari (35/200) en 50% deel maart (35/200)
- externe promotors/copromotors
Productevaluatie:
- Ingediende stukken: 80/200 (rekenkundig gemiddelde) van de evaluaties van
- promotor
- externe promotor/copromotor
- jury
- Verklaring/Voorstelling/Presentatie: 20/200 (rekenkundig gemiddelde) van de evaluaties van de betrokkenen bij de voorstelling
- Verantwoording/Verdediging: 30/200 (rekenkundig gemiddelde) van de evaluaties van de betrokkenen bij de ondervraging
OP-leden Stefaan De Henauw, Willem De Keyzer, An Vandenhaute, Mia Verschraegen
|