PRACTICA
 
Wordt gegeven in 3de jaar professionele Bachelor in de verpleegkunde - afstudeerrichting: sociale verpleegkunde
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 522.0
Totale studietijd [D] 600.0
Studiepunten [E] 20
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Eve-Marie VANDERLINDEN
Referentie GCVPKS03A00007
 
Trefwoorden
klinisch onderwijs, stage

Doelstellingen
Integreren van de gedoceerde theoretische aspecten van het beroep in de praktijk

Leerinhoud
Stage kan plaatsvinden in de 1de, 2de, 3de of 4de lijnsgezondheidszorg met zowel aspecten van GVO, psycho-sociale begeleiding als maatschappelijke dienstverlening.

Begincompetenties


Eindcompetenties


Leermaterialen


Studiekosten


Studiebegeleiding
Tijdens de stage zal de praktijklector de student regelmatig opzoeken en de leervorderingen op stage bespreken. De student maakt zelf een leerprofiel op en een stageboek. Deze worden de belangrijkste instrumenten voor de begeleiding. Het leerprofiel vertrekt van de doelstellingen die de student op stage wil bereiken. De student zal ook uitschrijven welke van die doelstellingen wel en niet bereikt worden en waarom. Aan de hand van een zelfreflectie van 1 specifiek item per dag neemt de student zijn eigen leerproces in handen en stuurt voortdurend zijn leerprofiel bij. Het stageboek is een weerspiegeling van de stage. In het instellingsverslag heeft de student blijk van inzicht in de dienst waar hij/zij stage loopt. Andere stage-opdrachten zijn er op gericht de student de kans te geven zijn/haar verworven competenties op stage te bewijzen.

Onderwijsvormen
stagebesprekingen op de stageplaats of tijdens methodische werkbegeleiding in klasverband. Tijdens deze terugkommomenten is het zeker ook de bedoeling dat de groep studenten van elkaar kunnen leren: de instellingen waar iedere student stage loopt wordt voorgesteld en zowel leerprofielen als competenties worden in de groep besproken.

Evaluatievorm
De eigenlijke stage wordt beoordeeld aan de hand van een geijkte evaluatielijst. Deze wordt zowel door de student als door de stagementor op dienst ingevuld. Deze worden besproken samen met de praktijklector van de school, die de evaluatie quoteert. Ook het stageboek wordt door de praktijklector nagezien en beoordeeld. De puntenverhouding is 60% voor de stage en 40% voor het stageboek. De student krijgt aan het einde van het academiejaar de kans zijn verworven competenties (reflecties en opdrachten in stageboek) toe te lichten in een geïntegreerde praktijkproef die tegelijk met de eindtoets methodisch handelen wordt afgelegd)

OP-leden
Eve-Marie Vanderlinden en Francine Deplae