Trefwoorden wijsbegeerte van specifieke wetenschappen, sociale psychologie, persoonlijkheidspsychologie, fenomenologie, ethiek, moraalwetenschappen
Doelstellingen
Psychologie De studenten dienen inzicht te verwerven in de psychische mechanismen van verschillende discours en deze in de praktijk kunnen hanteren. De studenten dienen inzicht te hebben in de aard en de dynamische aspecten van de relatie tussen zorgverlener en zorgvrager en kunnen deze kennis in de praktijk toepassen.
Ethiek Door middel van het aanbrengen van theoretische kaders vanuit de Wetenschappelijke Verpleegkunde; moraalfilosofie; Ontwikkelingspsychologie en juridische kaders verwerven de studenten theoretische denkkaders om de ethiek te kunnen benaderen in de alledaagse praktijk van de verpleegkunde. Als beginnend beroepsbeoefenaar in staat zijn ethische dillema's op te lossen in multidisciplinair verband.
Leerinhoud Psychologie De discourstheorie van Lacan Aard en modaliteiten van de relatie tussen zorgvrager en zorgverlener; Dynamische aspecten van de relatie tussen zorgvrager en zorgverlener: Deze twee punten worden vanuit verschillende theoretische kaders (onder meer het existentieel model, het fenomenologisch model, het psychoanalytisch model, ...). Daarnaast gaan we dieper in op factoren die deze relatie in de verpleegkundige context wezenlijk bepalen. Aspecten die hierbij aan bod komen zijn: het effect van ziekte op de relatie tussen zorgverlener en zorgvrager, het werken in de context van palliatieve zorg, ... Daarnaast gaan we dieper in op psychische mechanismen langs de kant van de verpleegkundige die de zorgrelatie kunnen bemoeilijken. We denken hier onder meer aan overbetrokkenheid, emotionele teruggetrokkenheid, angst, ... Verder besteden we aandacht aan het omgaan met familieleden van patiënten. Tenslotte staan we stil bij het werken in groep aan de hand van het concept supervisie.
Ethiek
Theoretische beschouwingen rond het begrip ethiek Kennis omtrent de morele ontwikkelingsfasen Kunnen integreren van de moraalfilosofische principes van de verantwoordelijkheidsethiek in de verpleegkundige praktijk Kennis verwerven omtrent het kader van het ethisch overleg.
Begincompetenties Psychologie Psychologie 1e en 2e jaar
Ethiek denk-redeneer-en beslissingsvermogen
Eindcompetenties Psychologie De studenten hebben inzicht in de psychische effecten die hun spreken bij patiënten kan veroorzaken en kunnen deze kennis in de praktijk brengen. Daarnaast zijn ze in staat de factoren te onderkennen die de relatie tussen zorgverlener en zorgvrager determineren en kunnen deze in de praktijk hanteren. Het is tevens de bedoeling dat de studenten in staat zijn hun eigen aandeel in een eventueel moeilijk verlopende zorgrelatie te ondervragen en hieraan kunnen remediëren. Hierbij hebben ze ook oog voor het sociale systeem waarin zowel de patiënt (familie, vriendenkring, ...) als de verpleegkundige (team, instelling, ...) verkeren.
Ethiek kritische reflectie ethisch besef
Leermaterialen Toegepaste psychologie syllabus
Ethiek syllabus via cursusdienst
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 9.0 EUR Toegepaste psychologie 5 euro
Ethiek 4 euro
Studiebegeleiding Toegepaste psychologie na afspraak
Ethiek studievoortgangsgesprekken, kennisvragenlijst
Onderwijsvormen Toegepaste psychologie hoorcollege
Daarnaast wordt van de studenten een zeer actieve participatie verwacht. Hiertoe maken we gebruik van octaviaanse discussies.
video
gevalsstudies
Ethiek hoorcollege, video
Evaluatievorm Psychologie mondeling examen
Ethiek schriftelijk examen met een viertal open vragen uit de kennisvragenlijst. Met als doel een uitgebreid antwoord te formuleren. De studenten werken een case uit op stage volgens het vierstappenmodel. De casus wordt ingediend bij aanvang van het schriftelijk examen en bedraagt 25% van het puntenaantal.
Studenten die in de 1e zittijd voor één van beide vakken een 10 op 20halen, zijn niet verplicht voor dat vak nog examen af te leggen in 2e zittijd.
OP-leden David Van Bunder Lieve Hoeyberghs
|
|