Trefwoorden p160 statistiek, b725 diagnostiek, h105 bibliografie
Doelstellingen De bedoeling va n dit opleidingsonderdeel is enerzijds het afstudeerproject voorbereiden zowel wat literatuuronderzoek als gegevensverzameling en -verwerking betreft. Op langere termijn mikt dit opleidingsonderdeel op levenslang leren en lezen en op evidence based practice.
Leerinhoud Meetniveau. Populatie en steekproef. Verdeling. Hypothesen en significantiebegrip. De notie variantieanalyse. Correlatie/associatie en verschil. Kengetallen voor centrale tendens (gemiddelde, modus, mediaan) en de spreiding (spreidingsbreedte, interkwartielafstand, standaarddeviatie)
Relatieve positie van een uitslag binnen een reeks (percentielen, decielen, z-schaal en transformaties ervan, eigenschappen van test). Kengetallen voor associatie (phi, spearman-r, pearson-r). Verschiltesten (Chi-kwadraattest, Mc. Nemartest, tekentest, Wilcoxontest, Mann-Whitney U-test, t-testen). Betrouwbaarheidsinterval
Begincompetenties Geen voorkennis vereist
Eindcompetenties De student moet de beschrijvende en inferentiële statistische bewerkingen, die in de ergotherapie voorkomen, kunnen interpreteren (vakliteratuur) en de meeste nonparametrische bewerkingen ook zelf kunnen uitvoeren. De student moet de essentiële psychometrische eigenschappen van tests uit het vakgebied kunnen doorgronden. Tenslotte moet de student hier een basis leggen voor de statistische aspecten van zijn eigen afstudeerproject.
Leermaterialen Syllabus
Studiekosten Syllabuskosten; ong. 3,75 euro
Studiebegeleiding Mogelijkheid tot individueel consult mits afspraak
Onderwijsvormen Klasgesprek, hoorcolleges, demonstraties, zelfstudie
Evaluatievorm Schriftelijk examen met open vragen en oefeningen. Deels open boek, deels gesloten boek
OP-leden
|
|