Trefwoorden Organische chemie, analytische chemie
Doelstellingen De studenten kennis laten maken met mogelijke toepassingen met organische moleculen : synthese, identificatie en kwantificatie. In de theorie wordt een overzicht gegeven van organische scheidingstechnieken met een diepere benadering van alle vormen van chromatografie, massaspectrometrie en spectrometrische methoden. Dit opleidingsonderdeel volgt op de opleidingsonderdelen 'Organische chemie' en 'Analytische chemie' die in het eerste jaar worden gedoceerd. De student kan toepassingsgebieden geven van de verschillende technieken. Voor het aanvangen van de oefeningen moeten de studenten de veiligheidsvoorschriften voor een laboratorium kennen en onverminderd toepassen en de beginselen van EHBO kennen. De student kent een aantal verfijnde scheidings- en analysetechnieken, inzonderheid chromatografische technieken en hun detectie- en combinatiemethoden, en kan deze beschrijven. De student is vertrouwd met de uitvoering van chromatografische scheidingtechnieken en heeft inzicht in de principes die aan de basis liggen van die bepaalde analyse. De student kan zelfstandig een synthese, een extractie en zuiveringstechniek toepassen volgens de "good laboratory practice". De volgende attitudes worden ontwikkeld : accuratesse, stiptheid, geduld, planmatig werken, orde, objectiviteit en beslissingsvermogen. De student is kritisch ingesteld, heeft zin voor initiatief en voor samenwerking, is bekommerd over veiligheid en milieu, werkt zelfstandig, is sociaal en behulpzaam.
Leerinhoud Chromatografie in al zijn aspecten :gaschromatografie, DLC, HPLC, en met nadruk op adsorptiechromatografie, ionenuitwisselingschromatografie, gel-filtratiechromatografie, affiniteitschromatografie, verdelingschromatografie en reversed phase chromatografie. De student dient een inzicht te krijgen in verschillende scheidingsprincipes en weten welk scheidingsprincipe bruikbaar is voor stalen met verschillende organische componenten.
Massaspectrometrie en spectrometrische methoden : UV-Vis, IR en NMR. Deze technieken worden vaak gekoppeld aan een chromatografisch systeem ter detectie van gescheiden componenten. Het praktisch gedeelte sluit nauw aan bij het theoretische; het is absoluut noodzakelijk dat de student beide delen combineert : DLC, HPLC, klassieke kolomchromatografie, extractie en synthese.
Begincompetenties De organische chemie en analytische chemie van het 1e jaar (zie eindcompetenties van deze opleidingsonderdelen)
Eindcompetenties Algemene competenties: Informatie kunnen opzoeken Vermogen tot kritische reflectie en projectmatig werken Kunnen uitvoeren van eenvoudige, leidinggevende taken Vermogen tot communiceren van informatie, problemen en oplossingen Ingesteldheid tot levenslang leren Teamgericht kunnen werken Beroepsgerichte competenties : Vaardigheden verworven in de opleiding kunnen toepassen voor wetenschappelijk onderzoek Op adequate wijze kunnen omgaan met apparatuur en nodige analysetechnieken kunnen uitvoeren Beroepsspecifieke competenties : Voor FBT : Kunnen meewerken aan farmacologisch en toxicologisch onderzoek
Leermaterialen Cursus (theorie, I. De Pauw + praktijk, E. Matthijs) en lesnota's
Studiekosten 10 € voor de cursus en bijkomende verplaatsingen
Studiebegeleiding Mogelijkheid tot vragen stellen tijdens de praktika of na de les
Onderwijsvormen theorieles + bespreking, oefeningen over scheidingstechnieken, synthese-oefening, studiebezoeken
Evaluatievorm Theorie : mondeling theoretisch examen met schriftelijke voorbereiding : 75 %, open vragen
Oefeningen : permanente evaluatie aan de hand van verslagen en examen : 25 %. Werk tijdens de practica en de verslagen hieromtrent : 2.0 p (*studiepunten). Toetsing tijdens de practica : 0.5 p (*studiepunten). Schriftelijk examen met vraagstelling over de uitwerking en de theoretische achtergrond : 2.5 p (*studiepunten).
OP-leden Apr.Isabel DE PAUW -Dr. Elfrida MATTHIJS
|
|