Trefwoorden Recht, Rechtsregel, Rechtstakken, Rechtsbronnen, Aanspraak, Bevoegdheid, Persoon, Rechtspersoon, Bekwaamheid (rechts- en handelingsbekwaamheid), Rechtsfeit, Rechtshandeling, Rechtscollege, Proces, Rechtsvraag
Doelstellingen Dit opleidingsonderdeel tracht de studenten vertrouwd te maken met het wezen, de aard, de essentiële concepten en begrippen, en de functie en werking van recht in de samenleving. In het bijzonder is het doel de studenten de nodige voorkennis met betrekking tot basisbegrippen aan te leren die zij bij de erop volgende juridische opleidingsonderdelen zullen nodig hebben. Bij dit alles wordt vooral begrip en inzicht nagestreefd in de samenhang en structuur van het recht in het algemeen en in een aantal centrale juridische begrippen in het bijzonder, eerder dan encyclopedische overzichtskennis.
Leerinhoud De cursus omvat drie grote delen.
Deel I bekijkt recht als een geheel van regels, en gaat hierbij in op
- de kenmerken van rechtsregels in het algemeen,
- de soorten rechtsregels naargelang van de inhoud ervan (overzicht rechtstakken), en
- de soorten rechtsregels naargelang van hun oorsprong (de formele rechtsbronnen).
Deel II ziet recht als een aanspraak of bevoegdheid, en besteedt aandacht aan
- de algemene kenmerken van rechten,
- de verschillende soorten rechten,
- de soorten titularissen van rechten (wie heeft rechten en plichten), en
- de manieren waarop rechten kunnen worden gewijzigd of overgedragen.
Deel III beschouwt recht als een methode om conflicten op te lossen, en behandelt
- de verschillende juridische wegen om conflicten op te lossen,
- de bijzondere kenmerken van de juridische methode om geschillen op te lossen,
- de verschillende rechtscolleges en hun bevoegdheid, en
- de juridische waarde van rechterlijke uitspraken en de belangrijkste rechtsmiddelen.
Begincompetenties Er zijn geen bijzondere juridische begincompetenties vereist; het is dan ook niet nodig dat de student reeds recht heeft bestudeerd in het middelbaar onderwijs.
Eindcompetenties Op een beginnend niveau:
- kennis van en inzicht in wat de essentie is van recht als maatschappelijk fenomeen, de functie en werking van recht in de samenleving, en de verhouding tussen recht en andere maatschappelijke fenomenen zoals moraal en politiek,
- kennis van en inzicht in de essentiële kenmerken van rechtsregels, rechten en de juridische methode van conflictresolutie,
- kennis van en inzicht in de juridische basisconcepten en deze begrippen kunnen gebruiken,
- deze verworven juridische kennis kunnen gebruiken door vooral de juridische facetten van maatschappelijke problemen te herkennen.
Leermaterialen - Cursustekst: M. Kruithof, Tekst & Materiaal bij de Cursus Inleiding Recht, Hogeschool Gent, jaarlijkse bijwerking, +/- 750 blz.
- Een codex (een verzameling van de meest gebruikte wetteksten). Er zijn verschillende versies op de markt, zoals bijvoorbeeld de VRG-Codex (Kluwer Rechtswetenschappen, Antwerpen, elk academiejaar opnieuw aan te schaffen) en De 5 Jaren Codex (die Keure, Brugge, losbladig, met een abonnement op de aanvullingen). Deze codex wordt gebruikt in alle juridische opleidingsonderdelen in de opleiding Bestuurskunde en Publiek Management.
Studiekosten - De cursustekst wordt via de cursusdienst van het Hogeschool verdeeld tegen kostprijs, ongeveer 15 Euro.
- De codex kost 30 à 45 Euro, naargelang van de gekozen versie.
Studiebegeleiding - Het behandelen van vragen van studenten in de lessen.
- Facultatief nazicht van lesnotities om notitievaardigheid aan te scherpen.
- Individueel monitoraat op afspraak.
Onderwijsvormen Colleges gedurende 52 uur (tweemaal 2 uur per week gedurende een semester) met actieve participatie van de studenten, die af en toe vooraf studiemateriaal moeten hebben bestudeerd.
Evaluatievorm Een schriftelijk gesloten boek examen (de codex mag wel worden gebruikt) waarmee kennis, inzicht en vermogen tot zelfstandig toepassen wordt getest.
OP-leden Marc Kruithof (Titularis) & Ludo Peferoen
|
|