Trefwoorden Politiek, politieke wetenschappen, samenleving
Doelstellingen Het practicum Samenleving en Politiek moet beschouwd worden als een vervolg op de opleidingsonderdelen Inleiding tot de Politieke Wetenschappen en Politieke Geschiedenis. Na deze hoorcolleges, waarin kennis werd overgedragen van docent op student, is het de bedoeling dat de studenten zelf aan de slag gaan. Het practicum beoogt studenten vertrouwd te maken met het zoeken, verwerken, synthetiseren en analyseren van politicologische teksten.
Leerinhoud Studenten gaan op zoek naar een aantal politicologische teksten met betrekking tot een actueel politiek thema. Hiervoor zullen de nodige heuristische instrumenten aangereikt worden. Vervolgens schrijven de studenten een paper aan de hand van de verzamelde teksten. In deze paper wordt ook een verslag opgenomen van de zoektocht naar de teksten. Uit de inhoud van de paper moet verder blijken dat de studenten zich de teksten eigen hebben gemaakt: ze begrijpen de teksten en de onderlinge verbanden (overeenkomsten en verschillen) tussen de teksten én kunnen de inhoud ervan relateren aan de politieke actualiteit. De zoektocht naar, het verwerken en het presenteren van de teksten gebeurt in groep.
Begincompetenties De inhoud van de opleidingsonderdelen Inleiding tot de Politieke Wetenschappen en Politieke Geschiedenis wordt verondersteld gekend te zijn.
Belangstelling hebben voor de politicologische visie op de samenleving
Eindcompetenties 1) Omgaan met wetenschappelijke bronnen
- Politiek wetenschappelijke teksten kunnen opzoeken
- Politiek wetenschappelijke teksten kunnen analyseren en schematiseren, begrijpen en toepassen
- Kritisch leren omgaan met bronnenmateriaal
2) Kennis en inzichten uit de opleidingsonderdelen Inleiding tot de Politieke Wetenschappen en Politieke Geschiedenis toepassen op maatschappelijke thema’s
- In staat zijn om actuele problemen te situeren binnen het in Inleiding tot de Politieke Wetenschappen en Politieke Geschiedenis aangereikte wetenschappelijke kader.
3) Het verwerven en verwerken van informatie: over de nodige vaardigheden beschikken om de weg naar het schrijven van een wetenschappelijke paper af te leggen.
- Wetenschappelijke literatuur kunnen zoeken
- Kunnen rapporteren: het resultaat van het groepswerk in de vorm van een eenvoudige academische paper kunnen gieten
- Kunnen presenteren en spreken in het openbaar: de in groep voorbereide paper kunnen voorstellen aan een ruimer deel van de groep
- Kritische vragen kunnen stellen
Leermaterialen Met betrekking tot het onderdeel heuristiek zullen de nodige teksten ter beschikking gesteld worden.
Studiekosten Kopiekosten.
Studiebegeleiding Begeleiding via gemeenschappelijke sessies, monitoraat per groep, tussentijdse feedback
Onderwijsvormen Zelfwerkzaamheid onder begeleiding, zelfstandig werk in groep met feedback doorheen het semester.
Evaluatievorm Studenten worden geëvalueerd op basis van de kwaliteit van de paper, de presentatie en bespreking ervan en een individueel examen met open vragen.
OP-leden Karen Celis, Thomas Van Langenhove
|
|