ONDERNEMERSVAARDIGHEDEN
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bachelor in de handelswetenschappen
Hoorcollege [A] 30.0
Werkcollege [B] 60.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 60.0
Totale studietijd [D] 270.0
Studiepunten [E] 9
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Johan VERRUE
Referentie HBHAWE02A00005
 
Trefwoorden
Ondernemingszin, businessplan, creativiteit, professionele rapportering, teamwerk

Doelstellingen
In dit opleidingsonderdeel verwerven de studenten inzicht in het ontstaan van een creatief idee en de uitwerking ervan tot een realiseerbaar businessplan door middel van ‘learning by doing’. Mondelinge en schriftelijke vaardigheden worden geoefend en ze leren proefondervindelijk hoe het is om in team samen te werken aan een open, nieuw project. De hoofddoelstelling bestaat erin de ondernemingszin aan te moedigen, weliswaar vertrekkende vanuit een solide inhoudelijke basis.

Leerinhoud
1. Communicatieve en sociale vaardigheden: teamontwikkeling, vergaderen en samenwerken, presenteren, schriftelijk rapporteren, argumenteren en motiveren....

2. Bedenken/ontwikkelen van een innovatief idee: vanuit creativiteitstechnieken wordt er gezocht naar nieuwe businessideeën. Deze ideeën worden vervolgens getoetst aan een aantal haalbaarheidscriteria.

3. Ontwerpen van een realistisch business plan (met realistisch bedoelen we dat op het einde van het semester de mogelijkheid bestaat om van start te gaan: het product is reëel; potentiële klanten, samenwerkingspartners, e.a. zijn bevraagd of gecontacteerd)
        a. Omschrijven van het product/de dienst
        b. Samenstelling van het managementteam
        c. Marketing: in kaart brengen marktgrootte, marktgroei, bepalen marktsegment en marktaandeel, analyse concurrenten en substituten, ontwerpen van een marketingstrategie
        d. Financieel plan: schatten omzet, opmaken van een balans en een resultatenrekening over 5 jaar, berekenen van ratio’s; in kaart brengen mogelijke risico’s en opmaken van scenario’s.

Begincompetenties
De competenties van het opleidingsonderdeel Gebruikersaspecten van Informatica en Inleiding boekhouden (1e Bachelor Handelswetenschappen) moeten in voldoende mate verworven zijn.

Eindcompetenties
1) Creatief kunnen omgaan met informatie: buiten de gangbare denkkaders durven treden; creativiteit aanwenden bij het oplossen van ogenschijnlijk onoplosbare problemen of knelpunten; nieuwe mogelijkheden ontdekken.

2) In staat zijn om een volledig en realistisch businessplan uit te werken
- De verschillende onderdelen van een businessplan kennen en kunnen uitwerken in een concrete case.
- Kunnen opzoeken en verzamelen van relevante informatie door gebruik van diverse methoden en bronnen: bevraging potentiële klanten, partners en/of experten, gebruik internet, gespecialiseerde databanken....
- In staat zijn om door analyse van de verzamelde informatie goede keuzes te maken
- Kritische ingesteldheid, eigen fouten kunnen inzien en aanduiden.

3) In staat zijn om op een professionele manier te communiceren
- ideeën beknopt en duidelijk kunnen presenteren met behulp van powerpoint
- een schriftelijk rapport/ businessplan uitwerken met een goede structuur en to the point informatie
- in staat zijn om ideeën, keuzes, beslissingen te verdedigen (argumenteren, motiveren) voor een jury bestaande uit begeleiders en experten.

Algemene competentie:
1) In team samenwerken
- Actief deelnemen aan vergaderingen
- Solidariteit in functie van goed teamwork: nastreven van een evenwichtige taakverdeling
- Zin voor samenwerking: afspraken nakomen bij het plannen, uitvoeren en rapporteren.
- Kennis en informatie op een transparante manier delen en de teamgeest bewaren teneinde mee te werken aan het behalen van afgesproken resultaten.

Leermaterialen
Er wordt een minimum aan initieel lesmateriaal aangeboden dat voornamelijk een ondersteunende en richtinggevende functie heeft (informatie over welke vragen beantwoord moeten worden bij het opstellen van een businessplan, hoe een schriftelijk rapport wordt geschreven, hoe een goede presentatie te geven,...)

Zelf samengestelde cursus: te verkrijgen via de cursusdienst.
Aanvullende informatie (links, tips,...) wordt op Dokeos geplaatst.

Studiekosten
Residentieel seminarie: ca. 90 EUR.
Cursus: ca.

Studiebegeleiding
Sessies begeleid zelfstandig teamwerk: coaching per team van studenten.
Discussieforum op de elektronische leeromgeving Dokeos.

Onderwijsvormen
De docenten bieden een duidelijk werkkader aan via een actieplan met deadlines. Bij de aanvang worden enkele hoorcolleges en workshops georganiseerd en nadien is er enkel nog begeleid zelfstandig teamwerk voor meerdere teams samen en coaching per team van studenten. Tijdens de sessies begeleid zelfstandig teamwerk werken de studenten aan het businessplan onder begeleiding van een coach. Tijdens deze momenten is het mogelijk om in team te vergaderen, informatie op te zoeken op het internet, in de bibliotheek,... vragen te stellen aan de docent en aan de andere teams.
Regelmatig worden ook feedbacksessies voorzien waarbij ingediende onderdelen grondig worden besproken met de begeleidende coach. Het leren door het te doen staat centraal.

Evaluatievorm
De student wordt op drie manieren geëvalueerd.
Evaluatie van het business plan: inhoudelijk en vormelijk
Presentatie en verdediging: inhoudelijk en vormelijk
Teamwerk: co-assessment: studenten beoordelen elkaar en de docent brengt dit in rekening

OP-leden
Helena Goossens
Joke Huysman
Veronique Vanderhoudelingen
Davy Vercruysse
Johan Verrue