Trefwoorden Duits
Doelstellingen Het is de bedoeling dat de studenten op het einde van de driejarige cursus Duits een degelijke, op het bedrijfsleven afgestemde taal- en communicatievaardigheid verworven hebben, waar veel vraag naar is op de Belgische arbeidsmarkt. Er is in het bedrijfsleven immers een steeds groter tekort aan hoger gekwalificeerden met voldoende kennis van het Duits, terwijl Duitsland veruit onze belangrijkste handelspartner is én Duits de meest gesproken officiële taal van de Europese Unie. In dit derde en laatste opleidingsonderdeel gaat de aandacht vooral naar het trainen van taal- en communicatievaardigheden in functie van het beroepsprofiel.
Leerinhoud Verdere verruiming van beroepsgerichte taal- en communicatievaardigheid via systematische oefeningen in spreek-, schrijf-, luister-, en leesvaardigheid:
- uitbreiding van woordenschat en idioom, met nadruk op economisch taalgebruik;
- gespreksbouwstenen en dialogen in complexere bedrijfscontacten;
- zakelijke mails en brieven (inleiding);
- werken met materiaal uit Duitstalige economische informatiebronnen (diverse media);
- onderhoud en uitbreiding van de in Duits 1 (1ste bachelor handelswetenschappen) en Duits 2 (2de bachelor handelswetenschappen) verworven grammatica;
- kennis van land en volk: occasioneel en opleidingsgericht.
Begincompetenties De competenties van de opleidingsonderdelen Duits 1 (1ste bachelor handelswetenschappen) en Duits 2 (2de bachelor handelswetenschappen) moeten in voldoende mate verworven zijn.
Eindcompetenties Kerncompetentie: De studenten hebben een goede algemene en een op het beroepsprofiel afgestemde taal- en communicatievaardigheid in het Duits verworven:
- ze kunnen niet al te gespecialiseerde economische publicaties en uiteenzettingen begrijpen en erover rapporteren of er adequaat op reageren in correct Duits;
- ze kunnen in correct Duits schriftelijke en mondelinge bedrijfscontacten leggen en onderhouden.
Algemene competenties:
1) Het vermogen tot het communiceren van informatie, ideeën, problemen en oplossingen zowel aan specialisten als aan leken.
2) Intercultureel bewustzijn: kunnen toelichten van enkele relevante algemene aspecten van het leven in Duitsland.
Leermaterialen M. Thienpont, Deutsch 3 (Geschäftskontakte; Berichterstattung;
Ergänzungen zur Grammatik und Übungen)
T. Hamerlijnck en M. Thienpont, Grundwortschatz im Berufsbereich
T. Hamerlijnck en M. Thienpont, Grammatiknotizen (als naslagwerk)
Zelfstudiepakket:
- oefeningen in syllabus
- online-oefeningen
Opmerking :
Het materiaal kan evolueren met de technische ontwikkelingen.
Studiekosten Prijs van het studiemateriaal; de kosten zijn afhankelijk van de evoluerende wensen, noden en verplichtingen.
Studiebegeleiding - Mogelijkheid om vragen te stellen tijdens, voor en na de colleges
- Individueel op afspraak of via e-mail
Onderwijsvormen - Participatieve onderwijsvorm
- Praktijkgericht verwerken van de leerstof (individueel en in oefensessies) aan de hand van het studiemateriaal en materiaal uit diverse economische informatiebronnen;
- Nadruk op regelmatige studie en oefening;
- Toename zelfstandig werk.
Evaluatievorm - Schriftelijke en mondelinge opdrachten tijdens het semester; studenten met een onvoldoende voor (een deel van) deze opdrachten, krijgen in de tweede zittijd, naast het schriftelijk examen, (een) gelijkaardige opdracht(en).
- Schriftelijk examen.
Het aandeel van het semesterwerk in het eindcijfer hangt af van de aard en de frequentie van de opdrachten.
OP-leden Mia THIENPONT
|
|