PERSONENBELASTING
 
Wordt gegeven in Finaliteitskeuzelijst voor 3de jaar Bachelor in de handelswetenschappen
Hoorcollege [A] 26.0
Werkcollege [B] 6.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Antoine DOOLAEGE
Referentie HBHAWE03K00024
 
Trefwoorden
Inkomstenbelastingen, Personenbelasting, Belastingplicht, Belastbare grondslag, Berekening van de belasting, Aangifte

Doelstellingen
Op fiscaal vlak beoogt de bacheloropleiding de basiskennis bij te brengen van de belangrijkste fiscale stelsels. Het spreekt dan ook vanzelf dat de studie van de personenbelasting - één van onze vier stelsels van inkomstenbelastingen - in de opleiding is opgenomen, gelet op het aantal belastingplichtigen waarop deze belasting van toepassing is en het budgettaire belang ervan. Daar komt echter bij dat in de personenbelasting tal van essentiële regels zijn opgenomen waarnaar in andere stelsels van de inkomstenbelastingen verwezen wordt. Dit is bvb. het geval voor de typologie van de inkomsten en voor de aftrekbare beroepskosten.

Leerinhoud
• Belastingplicht
• Typologie van de belastbare inkomsten
• De bepaling van de belastbare grondslag voor de verschillende categorieën van inkomsten
• Van het gezamenlijk netto-inkomen aftrekbare bestedingen
• Berekening van de belasting
• Het aangifteformulier

Begincompetenties
In de personenbelasting wordt gebruik gemaakt van begrippen, regels en beginselen uit diverse andere takken van het recht. Vandaar dat de student dit vak slechts kan volgen als hij geslaagd is/de competenties heeft verworven voor de opleidingsonderdelen “Inleiding tot het recht”, “Privaatrecht” en “Handels- en economisch recht”.

Ook de competenties van het opleidingsonderdeel Vennootschapsbelasting moeten in voldoende mate verworven zijn. Indien dit niet het geval is, dient Vennootschapsbelasting opgenomen te worden in het geïndividualiseerde curriculum.

Het wordt aan de studenten ook aanbevolen het keuzevak sociaal recht te volgen.

Personenbelasting maakt deel uit van de Finaliteitskeuze Fiscaliteit en Accountancy die als één geheel moet opgenomen worden in het curriculum.

Eindcompetenties
Kerncompetenties
1) De student kent de basisregels van de personenbelasting en is in staat een aangifte in de personenbelasting in te vullen.
2) De student heeft ook inzicht in de andere formulieren en documenten die voor de toepassing van de personenbelasting van belang zijn en die al dan niet als bijlage bij de aangifte gevoegd moeten worden.

Algemene competenties:
Ingesteldheid tot levenslang leren: De student beschikt over het besef dat de beoefening van de fiscale praktijk een permanente bijscholing vereist. De fiscale wetgeving, de administratieve praktijk en de rechtspraak zijn immers in voortdurende ontwikkeling. De student is in staat om zelfstandig op de hoogte te blijven van deze nieuwe ontwikkelingen.

Leermaterialen
BEGHIN, P. en VAN DE WOESTEYNE, I., Handboek Personenbelasting, Antwerpen-Oxford, Intersentia Studentenprijs: 35 EUR

De student moet ook over een fiscaal wetboek beschikken.
Voorbeeld van een fiscaal wetboek: HAELTERMAN, A., MAES., L. en VAN ORSHOVEN, P., Codex Fiscaal Recht, Brugge, die Keure
Studentenprijs: +/- 36 EUR

Deze werken kunnen geleverd worden via de boekhandel.

Studiekosten
Totaal geraamde kosten: 71 EUR inclusief wetboeken.
Het fiscale wetboek is bruikbaar voor alle fiscale vakken.

Studiebegeleiding
Vraagstelling tijdens de les
Op verzoek van de studenten kunnen bijeenkomsten met de docent worden belegd voor bijkomende uitleg over bepaalde onderdelen van de stof.

Onderwijsvormen
Hoorcollege, met nadruk op actieve participatie van de studenten.
Oefeningen op het invullen van de aangifte.

Evaluatievorm
Schriftelijk examen, met open vragen.
Er worden in de regel geen overzichtsvragen gesteld. Het gaat veeleer om toepassingen of oefeningen. Voor een beperkt aantal punten kunnen meerkeuzevragen gesteld worden.

OP-leden
Toon Doolaege