INSTRUMENTELE ANALYSE I
 
Wordt gegeven in 3de jaar Bachelor in de industriële wetenschappen: chemie
Schakelprogramma tot master in de industriële wetenschappen: chemie/biochemie voor professionele bachelors in de chemie en in de biomedische laboratoriumtechnologie
Hoorcollege [A] 36.0
Werkcollege [B] 24.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 170.0
Studiepunten [E] 6
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Joseph SCHAUBROECK
Referentie IBIWCH03A00006
 
Trefwoorden
Analytische chemie– instrumentele analyse

Doelstellingen
In deze cursus wordt ernaar gestreefd een ruime wetenschappelijke (chemische, fysico-chemische) basis te verstrekken die in de praktijk moet toelaten gespecialiseerde vakliteratuur te interpreteren en aldus de aangewezen kwalitatieve en/of kwantitatieve analysemethoden deskundig toe te passen.
Daarbij moeten de theoretische basisprincipes inzichtelijk verwerkt en tevens gelinkt kunnen worden aan het vereiste instrumentarium en een groot aantal practisch-industriële toepassingsmogelijkheden (quality control, problem solving, ...).

Leerinhoud
In het partim Instrumentele Analytische Chemie worden de talrijke fysico-chemische wetmatigheden en afgeleide technieken in de deelgebieden van de electrochemie (conductometrie), de moleculaire en vooral atomaire spectrometrie (absorptie-, en emissietechnieken) en de oppervlakteanalyse uitvoerig behandeld.
In het partim Chromatografische Scheidingstechnieken worden behalve de verdelingsmechanismen, de verschillende uitvoeringstechnieken (CGC, HPLC, TLC,IEC, SEC,...) en afgeleide kwalitatieve en kwantitatieve procedures grondig bestudeerd.
In de practica, die aansluiten bij de respectievelijke partims wordt de klemtoon geleidelijk aan verlegd van het uitvoeren van algemene (fysico-) chemische kwalitatieve- en kwantitatieve analysetechnieken naar een integrale aanpak van toegepaste analytische wetenschappelijk-technologische probleemstellingen.

Begincompetenties
Competenties verworven in de chemische basisopleidingsonderdelen van het 1ste en 2de jaar bachelor chemie en in het opleidingsonderdeel analytische chemie (chemische analyse).

Eindcompetenties
Wetenschappelijke competenties (AWC 1,2,3,4)
In staat zijn om kritisch, creatief en wetenschappelijk te denken en te redeneren, om algemeen wetenschappelijke inzichten toe te passen op wetenschappelijke problemen. Tevens moet men in staat zijn om mondeling en/of schriftelijk efficiënt te communiceren en te rapporteren over wetenschappelijk/technische problemen en ook om relevante wetenschappelijke/technische informatie adequaat te verzamelen en te verwerken.

Technische competenties (ATC 1)
De student moet in staat zijn om inzichtelijke verbanden te leggen tussen verschillende wetenschappelijke disciplines om technische problemen en processen te begrijpen.

Algemene competenties (AC 5)
De student moet in staat zijn om kwaliteitsbewust te handelen.

Specifieke competenties (SC 1,3,5)
De student moet in staat zijn om algemeen chemische kennis en vaardigheden te beheersen en om chemische analyses uit te voeren en toe te passen op proces- en productcontrole. Tevens moet hij in staat zijn om gevorderde disciplinaire chemisch/ technologische kennis te verwerven en specifieke praktijkvaardigheden te beheersen.

Leermaterialen
Een syllabus (theorie en practicum) is beschikbaar.
Uitgebreide literatuurlijst.

Studiekosten
Ca 15euro (labojas, veiligheidsbril, spatel en propipet niet inbegrepen).

Studiebegeleiding
Extra uitleg na afspraak.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges, geleide oefeningen (labo). demonstraties.

Evaluatievorm
Theorie (schriftelijk/mondeling examen)
Geleide oefeningen (permanente evaluatie, gequoteerde oefeningen, testen)

OP-leden
J. Schaubroeck, K. De Doncker , G.Diricks.