MICROBIOLOGIE
 
Wordt gegeven in Keuzelijst 3de jaar Bachelor in de industriële wetenschappen chemie
Keuzelijst schakelprogramma chemie/biochemie
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 36.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 160.0
Studiepunten [E] 6
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Leen DE GELDER
Referentie IBIWCH03K00009
 
Trefwoorden
Microbiologie, micro-organismen

Doelstellingen
In de cursus microbiologie worden de studenten ingeleid in de microbiële wereld. Zij verwerven kennis en inzicht in de structuur, morfologie, taxonomie, groei, ecologie en beheersing van bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Zij leren microbiologische basistechnieken accuraat uitvoeren. De cursus is basaal gericht naar de domeinen industriële-, voedings- en milieumicrobiologie.

Leerinhoud
In een eerste deel, algemene microbiologie, wordt in theorie en praktijk op basis van cytologie, fysiologie en systematiek kennis gemaakt met bacteriën, gisten, schimmels, virussen en bacteriofagen. De combinatie theorie en praktijk concretiseert zich in microscopische en biochemische identificatietechnieken voor bacteriën, gisten en schimmels (bacteriologie, mycologie), zowel voorbereiden, het uitvoeren als het interpreteren ervan. Verder wordt in de theorie uitgebreid aandacht besteed aan microbiële groeiprocessen : voedingsvereisten, omgevingsvoorwaarden voor groei, kinetiek van bacteriële- en fungale groei. De theorie wordt afgesloten met een ruim pakket fysische, chemische en biologische bestrijdingstechnieken toegepast in diverse sectoren (destructie, desinfectantia, chemotherapeutica …) en met een basispakket immunologie en pathogeniciteit.
In de oefeningen worden de aangeleerde microbiologische basistechnieken toegepast in onderzoeken naar de microbiologische kwaliteit van o.a. lucht, water, drinkwater, grondstoffen en voedingswaren. Speciale aandacht voor isolatie en enumeratie van bacteriën, gisten en schimmels aangevuld met determinatietechnieken. Dit luik is een voorbereiding op de vakken industriële microbiologie, voedingsmicrobiologie en milieutechniek.

Begincompetenties
Competenties chemie en biologie verworven in het 1ste en 2de jaar bachelor chemie.

Eindcompetenties
Wetenschappelijke competenties (AWC 1 –4)
In staat zijn om kritisch, creatief en wetenschappelijk te denken en te redeneren.In staat zijn om algemeen wetenschappelijke inzichten toe te passen op wetenschappelijke problemen.
In staat zijn om mondeling en/of schriftelijk efficiënt te communiceren en te rapporteren over wetenschappelijke en technische problemen.In staat zijn om relevante wetenschappelijke en technische informatie adequaat te verzamelen en te verwerken.
Algemene competenties (ATC1)
In de praktijksessies worden microbiologische opdrachten in teamverband uitgevoerd en de ontstane problemen in groep besproken en adequaat opgelost.
Specifieke competenties (SC1, SC3)
De student moet in staat zijn de opgedane microbiologische kennis om te zetten in vakspecifieke vaardigheden met het beheersen en sturen van microbiologische processen tot doel. Hierbij is het accuraat kunnen uitvoeren van chemische-, biochemische- en microbiologische analyses essentieel voor adequate proces- en productcontrole toe.

Leermaterialen
Nota’s voor theorie en oefeningen zijn beschikbaar.
Vakliteratuur aanwezig in laboratorium en bibliotheek

Studiekosten
€ 10

Studiebegeleiding
Vraagstelling na de les of oefeningen.
Extra uitleg op afspraak in het laboratorium

Onderwijsvormen
Hoorcolleges, geleide oefeningen in het laboratorium, demonstraties.

Evaluatievorm
Theorie : schriftelijk examen.
Geleide oefeningen : permanente evaluatie, gequoteerde oefeningen, testen.
Wegingscoëfficiënt:
Theorie : 57%
Oefeningen : 43%
Indien op een van de onderscheiden vakken 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van boven vermeld gewogen gemiddelde en kunnen de punten bij consensus worden toegekend.

OP-leden
Marc Coussement