INDUSTRIËLE COMMUNICATIE
 
Wordt gegeven in 4de jaar Elektromechanica optie automatisering
Hoorcollege [A] 25.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 80.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Paul DEVOS
Referentie IIELMA04A02640
 
Trefwoorden
Industriële Communicatie

Doelstellingen
De cursus verschaft de nodige achtergrond om een inzicht te verwerven in de factoren, welke bepalend zijn om een keuze te kunnen maken tussen de verschillende communicatiesystemen, om regel-, meet- en productiegegevens te kunnen verwerken in een automatiseringsproces. Hij brengt tevens een inzicht bij omtrent de invloed van het transmissiegebeuren op het regelgedrag. De modernste industriële communicatiemiddelen worden besproken.

Leerinhoud
In de industrie worden signalen analoog doorgegeven in functie van uitbatingseisen en economische beschouwingen. Op het hoogste niveau worden de signalen uitgewisseld d.m.v. een industrieel communicatienetwerk. Een industrieel communicatienetwerk is opgebouwd op de kennis van de klassieke modulatietechnieken en transmissie van signalen en de systeemtheorie van gelaagde informatiesystemen. De specifieke eisen van werking in reële tijd en de specifieke vorm van de informatiepakketten in de context van de industriële werkvloer eisen voor de industriële automatisering een aparte netwerktechnologie. De cursus geeft in een eerste gedeelte de fundamenten van analoge, puls en digitale modulatiesystemen, tesamen met hun belangrijkste kenmerken. In een tweede gedeelte wordt beknopt een overzicht gegeven van de mogelijke transmissielijnen. In een volgend gedeelte wordt het gebruik van de modem uiteengezet.In een laatste gedeelte worden de industriële communicatienetwerken besproken, in hun hiërarchisch verband steunende op de vereiste reactietijden : het fabrieksnetwerk, het veldnetwerk en het sensor/actuatornetwerk.

Hierna volgt een overzicht van de hoofdstukken.

1. Analoge Communicatie
2. Puls en Digitale Communicatie
3. Telecommunicatiemedia
4. De Modemtechniek
5. Industriële Communicatietechnieken

Begincompetenties
Eerste jaar van de tweede cyclus.

Eindcompetenties


Leermaterialen
Syllabus

Studiekosten
Kosten syllabus

Studiebegeleiding
Uitleg op afspraak

Onderwijsvormen
Hoorcolleges

Evaluatievorm
Theorie (mondeling / schriftelijk examen) : ....100..%
Oefeningen / Labo's (permanente evaluatie) : ....0..%...

De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend. Deze regeling treedt in voege vanaf het academiejaar 2005-2006.

OP-leden