MILIEUTECHNIEK I: WATERZUIVERING
 
Wordt gegeven in Keuzelijst Master in industriële wetenschappen: biochemie
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 12.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Nog niet bepaald
Referentie IMIWDB01K00005
 
Trefwoorden
Milieutechniek 1 : waterzuivering

Doelstellingen
Grondige doorlichting van de afvalwaterzuiveringstechnieken met finaal doel : zelf een ontwerp- en dimentionering te kunnen uitvoeren voor diverse afvalwaterstromen.

Leerinhoud
In deel 1 wordt huishoudelijk en industrieel afvalwater behandeld naar preventie, inzameling, interne sanering, monstername, debietsmeting en schone technologiën.
Deel 2 omvat de volledige primaire zuivering : roosters, zeven, zandvang, vetvang, egalisatie, voorbezinking, flottatie en fysico-chemische zuivering.
Deel 3, secundaire of biologische zuivering, sluit aan op het vak Ecologische Aspecten van de productietechnieken, waar Actief Slib-systemen behandeld worden.Hier worden ze grondiger en uitgebreider en technischer besproken, naast biofilmsystemen en anaerobe afvalwaterzuivering.Dimentioneringsvoorbeelden voor huishoudelijk afvalwater (bron : Aquafin) en industrieel afvalwater (diverse bedrijven) worden uitgewerkt.Aansluitend volgt tertiaire zuivering : N-verwijdering (nitrificatie en denitrificatie), P-verwijdering en desinfectie.Filtratie (micro-, ultra, nanno-, omgekeerde osmose), alternatieve (kleinschalige) waterzuivering en noties betreffende wetgeving en normering besluiten deze cursus.

Begincompetenties


Eindcompetenties


Leermaterialen
Behandeling van afvalwater (KOOT)
Berekening en dimentionering van afvalwater zuiveringsinstallaties.
Stichting Leefmilieu)Publicaties VMM - Aquafin.

Studiekosten


Studiebegeleiding


Onderwijsvormen
theorie : hoorcolleges oefeningen :
bedrijfsbezoeken (afvalwaterzuivering), dimentioneringsoefeningen, laboratorium oefeningen

Evaluatievorm
Theorie (mondeling / schriftelijk examen) : ...67...%
Oefeningen / Labo's (permanente evaluatie) : ...33...%

De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend. Deze regeling treedt in voege vanaf het academiejaar 2005-2006.

OP-leden
Marc COUSSEMENT