GEGEVENSBANKEN I
 
Wordt gegeven in Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT - afstudeerrichting: ICT
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 12.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 80.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Nog niet bepaald
Referentie IMIWEI01K00001
 
Trefwoorden
SQL, relationele databank, databanken, relationeel model, RDBMS, normalisatie, Oracle

Doelstellingen
Inzicht verwerven in de bouw en het beheer van een databankbeheersysteem ten einde in staat te zijn zich eender welk hedendaags databankbeheersysteem op een vlotte manier eigen te kunnen maken. Kennis en ervaring ontwikkelen in ontwerp, beheer en bevraging van relationele databanken. Voor dit laatste wordt de taal SQL in casu grondig bestudeerd en aangeleerd. Ontwerp van een relationeel correct databankschema - dit zonder economische realiteit en financiële kost uit het oog te verliezen - en de implementatie ervan op een bestaand databankbeheersysteem individueel maar ook in groep en hierover op een professionele maar kritische manier (conform de ontwerpregels) kunnen leren discussiëren en rapporteren. Tijdens het vakoverschrijdend groepsproject wordt sterk op zelfstandigheid en groepsbenadering van technisch databankontwerp aangestuurd met oog op het later softwareontwikkelingsproces.

Leerinhoud
Inleiding tot relationele databanken: architectuur, ontwerp, beheer en gebruikersaspecten. Relationele databanken: het relationeel model en normalisatie. SQL: implementatie van het databankontwerp (DDL), manipulatie van de gegevens in een databank (DML) en transactionele bewerkingen (COMMIT, ROLLBACK) en dynamische en ‘embedded’ SQL. Dit alles in een Oracle omgeving met PL/SQL alsook praktische toepassingen op ‘query-by-example’ (QBE) in Microsoft Acces.

Begincompetenties
Notie van algemene basisbegrippen in de informatica zoals daar zijn : processor, bestandsbeheer, werkgeheugen, ... Kennis van de mogelijkheden van een hedendaagse programmeertaal en basisbeginselen van softwareontwikkeling.

Eindcompetenties
SC1 In staat zijn om principes van software-ontwerp toe te passen met het oog op productie, onderhoud en kwaliteit tegen economisch verantwoorde prijs
SC2 In staat zijn om gevorderde, op praktische uitvoering gerichte, opdrachten uit het vakgebied van de algemene informatica zelfstandig te kunnen uitvoeren
SC3 In staat zijn om alle mogelijke vormen van hedendaagse programmeertechnieken, -omgevingen en -talen in theorie te kunnen verwerven en die vlot in de praktijk te kunnen toepassen
SC7 In staat zijn om klein- en grootschalige gegevensbanken op te zetten en te onderhouden


Leermaterialen
Syllabus (elektronisch beschikbaar)
Aanvullende referenties

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 0.0 EUR
geen

Studiebegeleiding
Docenten zijn ter beschikking vóór, tijdens en na de labo’s en eventueel op andere ogenblikken te contacteren na afspraak of doorlopend via email.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges met slides Labo-oefeningen in computerlokaal

Evaluatievorm
Theorie : Een mondeling examen polst naar inzicht in de stof en het vermogen deze te assimileren en de competentie om dit niet alleen schriftelijk maar ook mondeling efficiënt te communiceren. (47%)
Oefeningen : Oefeningen aan de computer (dagelijks werk) , een schriftelijke test (permanente evaluatie) en een groepsproject waarin een realistische databank wordt ontworpen en geïmplementeerd. (53%)

Indien op een van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, waardoor de student zijn bekwaamheid voor bepaalde deelcompetenties onvoldoende heeft bewezen, kan worden afgeweken van de rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend. Deze regeling treedt in voege vanaf het academiejaar 2005-2006

OP-leden
Dirk VANDYCKE