Trefwoorden Elektrische aandrijftechniek, Vectorregeling, Vectorcontrole, Veldoriëntatie, Servo-aandrijvingen
Doelstellingen In deze cursus worden de elektronische energie-convertoren en de principes van de elektronische controle van elektrische machines bestudeerd. Hierbij komen de elektrische, elektronische en regeltechnische problemen aan bod, zowel bij aandrijfsystemen als positioneersystemen.
Leerinhoud -Energie-convertoren: gestuurde gelijkrichters, hakkers, geschakelde voedingen, invertoren, cyclo-convertoren. (Uitdieping van de inleidende studie over deze convertoren uit de cursus "Elektrische en Elektronische aandrijftechnieken I") -Aandrijfsystemen: algemeenheden+overzicht.
-Stroom-, hoekstand-, en toerentalopnemers. -Snelheids- en (of) koppelregeling van een gelijkstroommotor gevoed uit een wisselstroomnet. -Snelheids- en (of) koppelregeling van een gelijkstroommotor gevoed uit een gelijkstroomnet. -Snelheids- en (of) koppelregeling van een driefasige asynchrone motor: scalaire en vectorregeling.
-Elektrische positiesystemen: DC-servomotor, borstelloze gelijkstroommotor, stappenmotor, AC-servomotor, lineaire motor. -Elektronische controle van huishoudelijke motoren, geschakelde reluctantiemotor en synchrone draaistroommotor.
Begincompetenties Elektrische en elektronische aandrijftechnieken I.
Eindcompetenties De student moet in staat zijn om elektronisch gestuurde aandrijvingen te begrijpen en op een verantwoorde wijze de geschikte keuze kunnen maken van een gepaste elektrische aandrijving.
Leermaterialen Elektronische Vermogencontrole Deel 2: Elektronische motorcontrole (ISBN 90-382-0661-5). Uitgeverij: Academia Press. Auteur: Jean Pollefliet.
Studiekosten Leerboek reeds in gebruik in Elektrische en elektronische aandrijftechnieken I.
Studiebegeleiding Persoonlijk contact, na de les of na afspraak met de docent, is steeds mogelijk om de individuele problemen i.v.m. de leerstof toe te lichten of uit te klaren.
Onderwijsvormen Theorie: hoorcolleges en het maken van theoretische oefeningen onder begeleiding.
Labo: In het labo wordt gewerkt in kleinere groepen studenten die onder begeleiding de eigenschappen en het gedrag van de verschillende machines en elektronische energie-convertoren in een proefopstelling onderzoeken . Ook worden kleine projecten uitgewerkt.
Evaluatievorm Theorie: mondeling examen met schriftelijke voorbereiding (gesloten boek) en oefeningen met open boek.
Labo: gedeeltelijk onder vorm van permanente evaluatie (inzet, medewerking,...) alsook door het maken van een schriftelijke proef.
Wegingscoëfficiënt: theorie: 50%, labo: 50%.
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend.
OP-leden Luc Deweerdt
Paul Van der Haeghen
|
|