MATRIJZENBOUW
 
Wordt gegeven in Master in de industriële wetenschappen: elektromechanica
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 12.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 85.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Nog niet bepaald
Referentie IMIWME01K00002
 
Trefwoorden
Kunststofmatrijzen, matrijzenbouw, rapid prototyping, rapid tooling.

Doelstellingen
partim “Matrijzenbouw” (theorie):
De studenten worden vertrouwd gemaakt met verschillende aspecten van de matrijzenbouw en gerelateerd productontwerp & matrijsproductiemethodes.
Uitgaande van een technische tekening wordt de student geleerd de opbouw en werking van een matrijs te begrijpen. Vervolgens wordt zelf een matrijs ontworpen voor de fabricage van een opgegeven product.
Er wordt in hoofdzaak aandacht besteed aan matrijzen voor spuitgieten, extrusie en thermovorming
. Er wordt ook bijzondere aandacht b
esteed aan vloeisimulaties, warmteanalyses en materiaalselecties, welke een belangrijke rol spelen voor het finale matrijsontwerp.

partim “Matrijzenbouw” (oefeningen):
In de oefeningen wordt de studenten geleerd hoe matrijzen ontworpen worden in functie van het latere verwerkingsproces en de maakbaarheid van de matrijs. Er wordt eveneens de montage en demontage principes en regelgeving besproken.

Leerinhoud
Theorie
Opbouw en werking van spuitgietmatrijzen voor thermoplastische kunststoffen. Functie, onderdelen, materiaalkeuze, matrijsontwerp, matrijsdeling, matrijsontluchting, matrijskoeling, ontvorming, roterende matrijzen, gasinjectie, cold & hotrunner, …
Opbouw en werking van extrusiematrijzen voor thermoplastische kunststoffen. Functie, onderdelen, materiaalkeuze, matrijsontwerp i.f.v. plaatextrusie, buisextrusie, filmextrusie, flesblazen, …
Opbouw en werking van matrijzen voor andere kunststofverwerkingtechnieken zoals thermovormen, thermoharden, …
De conventionele matrijsproductiemethodes zoals draaien, frezen, vonken, slijpen, oplassen, ...
Hightech productiemethodes zoals rapid prototyping & rapid tooling.

Oefeningen
Demonteren en monteren van verschillende matrijzen, zodat een beter inzicht in de matrijzenbouw bekomen wordt.
Ontwerp van een matrijs voor een bepaald product, en het bepalen van de productiemethodes.

Begincompetenties
De student moet een voldoende basis hebben van kunststoffen en van de algemene fysische materiaaleigenschappen. Er dient een basiskennis aanwezig te zijn van technisch tekenen. Het beschikken van een basiskennis 3D CAD en eindige elementen analyses is een pluspunt.

Eindcompetenties
Wetenschappelijke competenties (AWC 1, 2, 3)
De student wordt geacht om kritisch, creatief en wetenschappelijk over onderhavige materie na te denken en te redeneren en om de algemeen wetenschappelijke inzichten toe te passen op wetenschappelijke problemen. Verder moet hij in staat zijn om tijdens de oefeningen mondeling en/of schriftelijk efficiënt te communiceren en te rapporteren over wetenschappelijke en technische problemen.

Technische competenties (ATC 1, 2, 4, 5)
De student moet in staat zijn om inzichtelijke verbanden te leggen tussen de verschillende wetenschappelijke disciplines, om ingenieurstechnische problemen wetenschappelijk te analyseren en op te lossen. Hij / Zij is in staat zijn om onderzoeksmethoden en -technieken adequaat aan te wenden voor de oplossing van ingenieurstechnische problemen.

Algemene competenties (AC 1, 5) De student is in staat zijn om problemen in teamverband adequaat te bespreken en op te lossen en om kwaliteitsbewust te handelen.

Specifieke competenties (SC 4, 5)
De student moet in staat zijn om algemene materiaalkennis, verwerkingsmethodes en vaardigheden te beheersen. Hij / Zij moet verder in staat zijn om gevorderde disciplinaire technologische kennis te verwerven en specifieke praktijkvaardigheden te beheersen. Daarnaast moet hij verantwoord kunnen omgaan met milieu, veiligheid en gezondheid in productieprocessen.

Leermaterialen
Een cursus wordt ter beschikking gesteld en er wordt verwezen naar naslagwerk.
Verduidelijkingen, achtergrondinformatie en demonstraties, die tijdens de les worden gegeven, dienen door de student (naar eigen inzicht) zelf genoteerd te worden en vormen mee het studiemateriaal.
Bijkomende (facultatieve) literatuur: zie uitgebreide referentielijst in de cursus en de geciteerde werken.

Studiekosten
kopie van cursus en oefeningen.

Studiebegeleiding
Studenten kunnen, na afspraak, individueel of in groep, bij de betrokken docent terecht voor bijkomende uitleg.
De studenten krijgen bij de oefeningen de volle begeleiding en kunnen op elk ogenblik na afspraak beroep doen op aanvullende uitleg.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges, bezoeken aan bedrijven.
Praktische opdrachten in atelier, demonstraties, waarbij de eventuele achterliggende informatie zelfstandig dient opgezocht (bvb. in de literatuur).
De verwerking wordt uitgevoerd op intern ontworpen matrijzen en proefopstellingen.

Evaluatievorm
Theorie: schriftelijk examen met mondelinge toelichting na afloop van de cursus: open vragen m.b.t. cursus en lesnota’s.
Geleide oefeningen/labo’s: permanente evaluatie en test.

Wegingcoëfficiënt :
Theorie : 80%
Oefeningen : 20%

De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend.

OP-leden
Cardon Ludwig.