Trefwoorden Sociologie, stadssociologie, basisbegrippen, ruimtelijke spreiding, relatie samenleving-ruimtelijke structuur,
Doelstellingen Introductie in basisbegrippen; overzicht van de voornaamste sociologische en stadssociologische theorieën; inzicht verwerven in het ontstaan, het voortbestaan en het veranderen van de sociaalruimtelijke opbouw van steden en dorpen; inzicht in actuele sociaalruimtelijke vraagstukken.
Leerinhoud Met de inbreng van de inzichten van verschillende stadssociologische stromingen en aangevuld met empirische gegevens uit binnen- en buitenland worden de studenten vertrouwd gemaakt met de sociaalruimte opbouw van stad en dorp.
Komen aan bod:
- in vogelvlucht een overzicht van wat sociologie is en de voornaamste sociologische stromingen;
- een overzicht van de voornaamste stromingen in de stadssociologie. Deze vormen de input voor een synthetiserend model dat aangeeft dat de kennis van elke stroming voor een deel bijdraagt tot het begrijpen van het geheel,
- het uiteenrafelen van de maatschappelijke processen die verantwoordelijk zijn voor de sociaalruimtelijke opbouw van de stad.
Met specifiek:
o aandacht voor het effect van mega- en macro-ontwikkelingen op de sociaalruimtelijke structuur van de stad (dit behandelt de invloed van economische, politieke en culturele processen);
o aandacht voor de rol en de impact van de vele actoren uit het brede maatschappelijke middel in het tot stand komen van de sociaalruimtelijke structuur van de stad (dit behandelt de rol van o a private partijen als ontwikkelaars, maar ook publieke actoren zoals stedenbouwkundige diensten of sociale huisvestingsmaatschappijen);
o aandacht voor de rol en de wensen van de individuele huishoudens en de gevolgen van hun keuzes voor de sociaalruimtelijke opbouw van de stad;
o daar de ruimte slechts traag verandert, wordt ruime aandacht besteed aan de historische context.
De cursus maakt uitvoering gebruik van illustraties. Dit behelst naast een empirische onderbouwing (statistische gegevens, cartografische gegevens) ook terreinbezoek. Afhankelijk van de relevantie wordt ook videomateriaal gebruikt.
Naast de studie van de sociaalruimtelijke opbouw van de stad worden afhankelijk van de actualiteit ook enkele hedendaagse vraagstukken behandeld. Te denken valt aan:
- het vraagstuk van gettovorming en sociale mix,
- de gevolgen van de afbakening van de stedelijke gebieden en het stedelijkgebiedbeleid voor de bewoners van de stad,
- de gevolgen van grootschalige stedenbouwkundige projecten,
- de toekomst van het platteland.
Begincompetenties De studenten hebben een interesse voor de sociaalruimtelijke aspecten van de ruimtelijke ordening en zijn meer bepaald geïnteresseerd in de rol en de plaats van de mens in de ruimtelijke ordening.
Eindcompetenties Kennis: de studenten zijn vertrouwd met de basisbegrippen, de verschillende stromingen en voornaamste auteurs van de stadssociologie.
Inzicht: de studenten kunnen sociaalruimtelijke processen begrijpen en kunnen de vertaalslag naar toekomstige opdrachtgevers maken.
Vaardigheden: studenten kunnen informatie uit het werkveld, van gastsprekers en uit de actieve omgang met organisaties verwerken in een heldere nota en deze koppelen aan inzichten uit de cursus.
Leermaterialen Door de docent samengestelde cursus.
Studiekosten Richtprijs: 25 à 50€
Studiebegeleiding Op vraag van de student.
Onderwijsvormen Bestaat uit:
(A) klassieke hoorcolleges vormen de basis.
(B) colleges in de vorm van workshops waarvoor de studenten op voorhand gelezen teksten met elkaar en met de docent bediscussiëren.
(C) (ad hoc) excursie door stad en dorp.
(D) (ad hoc) videomateriaal.
Evaluatievorm Schriftelijk examen.
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen
gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten.
Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van
opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van
deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en
kunnen de punten bij consensus worden toegekend.
OP-leden Pascal DE DECKER
|
|