Trefwoorden Taalkennis Nederlands, literatuur en jeugdliteratuur, taalbeschouwing, poëzie, vakdidactiek Nederlands
Doelstellingen De student heeft kennis van en inzicht in, en kan toepassen:
- De (huidige) epische en lyrische jeugdliteratuur als volwaardig literair subsysteem. Kritische omgang met les- en leesmateriaal. Opstellen van een eigen leesdossier. De diversiteit aan methodiek in een literatuurles integreren in eigen lespraktijk.
- Nederlandse grammatica: zinnen adequaat ontleden, benoemen en onderscheiden van verschillende woordsoorten, ontleden van samenstellingen en afleidingen volgens morfologische principes.
- Theoretische en vooral praktische verwerkingsmogelijkheden van poëzieteksten en dramastukken in een eerste en tweede graad A- en B-stroom.
- De verworven inzichten in vakdidactische uitgangspunten transfereren naar didactisch verantwoorde lesvoorbereidingen. Een gericht gebruik van het leerplan bij het opstellen van die lesvoorbereidingen.
- Kritische selectie van geschikt lesmateriaal uit verschillende handboeken en via het internet.
- Kennis van de vier vaardigheden lezen, luisteren, spreken en schrijven en de deelstrategieën (o.a. het OVUR-schema) toepassen in logisch opgebouwde lessen Nederlands voor de eerste en tweede graad A- en B-stroom.
Een gedetailleerde lijst van doelstellingen is te vinden in de syllabus.
Leerinhoud - Jeugdliteratuur: deel 1: Hoe werken jeugdboeken?, deel 2: Hoe werken met jeugdboeken?, deel 3: Het leesdossier.
- Taalbeschouwing: herhaling zins- en woordleer, morfologie: Taalboek Nederlands (W. Smedts en W. Van Belle)
- Poëzie: kennismaking met gedichten voor en van leerlingen van 12 tot 16 jaar, didactische principes voor het opstellen van een geslaagde poëzieles.
- Didactiek: deel 1: praktische afspraken i.v.m de opbouw van lesvoorbereidingen en kennismaking met het leerplan gericht op een praktisch gebruik ervan, deel 2: vakdidactische principes gelinkt aan specifieke lesactiviteiten en lesfasemomenten, deel 3-7: analyse van didactische en methodologische principes binnen het vakgebied taalbeschouwing en de vier vaardigheden, deel 8: kennismaking met de specificiteit van het lesgeven in BSO.
Begincompetenties Zie eerste jaar van het opleidingsprofiel LSO.
Eindcompetenties - Leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen.
- Leraar als cultuurparticipant.
- Leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen.
Een gedetailleerde lijst van de basiscompetenties is te vinden in de syllabus.
Leermaterialen - syllabus
- 'Nederlands in de basisvorming', een praktische didactiek, H. Bonset e.a., Uitgeverij Couthino, 2004.
- 'Taalboek Nederlands', W. Smedts en W. Van Belle, Pelckmans, 2004.
- Prisma Basisgrammatica Nederlands, Henriëtte Houët, Het Spectrum, 2005.
- Gids voor correcte schooltaal, Sigrid Suy en Peter Debrabandere, syllabus.
- Woordenboek voor correct taalgebruik, S. Theissen en P. Debrabandere; Wolters Plantyn, 2005.
- Huislectuur: zie lijst in syllabus.
- Handboek spelling, Johan De Schrijver en Anneke Neijt, Wolters Plantyn, 2005.
Studiekosten Richtpijs: € 40,00
Studiebegeleiding De lector besteedt aandacht aan de individuele behoeften en voorziet in extra oefeningen op aanvraag.
Onderwijsvormen Werkcolleges, individuele opdrachten, duo- en groepswerk, interactieve gesprekken, praktische oefeningen die de zelfstandigheid en de communicatie bevorderen.
Evaluatievorm - Schriftelijk examen: taalbeschouwing (25%), poëzie (5%), jeugdliteratuur (30%), didactiek (30%) met een mondelinge verdediging (10%). Tweede examenperiode is mogelijk, zowel voor het mondelinge als voor het schriftelijke deel.
- Permanente evaluatie: specifieke opdrachten: variabel (10%). Tweede examenperiode is mogelijk door een vervangende taak.
- Voor studenten met een examencontract gelden dezelfde evaluatievormen. Permanente evaluatie wordt vervangen door een taak.
OP-leden Sigrid Suy
|
|