Trefwoorden Biologie, milieu, histologie van dieren (partim), skelet, spijsvertering, ademhaling, bloed, bloedsomloop, lymfe, uitscheiding, hormonen, voortplanting, gedrag, geleedpotigen, bacteriën, zwammen
Doelstellingen Verder aanvullen en integreren van kennis en fundamentele vaardigheden die i.v.m. biologie, gezondheidsleer en milieu nog niet aan bod kwamen in het eerste opleidingsjaar en die onontbeerlijk zijn voor een degelijk gefundeerd, actueel en aangepast biologieonderricht door de toekomstige leraar in het secundair onderwijs, rekening houdend met de voorgeschreven leerplan- en lesdoelstellingen en met de eindtermen.
Een gedetailleerde lijst van doelstellingen is te vinden in de syllabus.
Leerinhoud Theorie/praktijk: Milieuproblematiek - bouw en functies van het skelet - bouw en functies van het spijsverteringsstelsel - bouw en functies van het ademhalingsstelsel - bloed: samenstelling en functies - bouw en functies van de bloedsomloop - weefselvloeistof, lymfe en lymfevatenstelsel - leverfuncties - uitscheiding - het hormonaal stelsel - voortplanting van de mens - voortplanting, groei en ontwikkeling bij moneren, protisten en dieren - gedrag van dieren - de stam van de geleedpotigen of Arthropoda - bacteriën - zwammen
Pedagogiek specifiek: evaluatie - klassieke leermiddelen in het biologieonderwijs - ICT in functie van de lessen biologie - didactiek en methodiek in de biologie: tips
Zelfstandig werk: samenstellen van een herbarium - samenstellen, presenteren en uitwisselen van een documentatiebundel met recente gegevens in het kader van milieuproblematiek - opstellen van gevarieerde evaluatievragen aansluitend bij een opgegeven hoofdstuk uit de leerplannen biologie bedoeld voor de eerste of tweede graad van het secundair onderwijs.
Vakkenstages: weekstage i.v.m. aspecten van ecologie en milieuproblematiek in het domein ‘De Hoge Rielen’ te Kasterlee – voorjaarsexcursie in het natuurreservaat ‘Bourgoyen-Ossemeersen’
Begincompetenties De in het eerste jaar leraar SO groep 1 aan bod gekomen leerinhouden, vaardigheden en attitudes i.v.m. biologie, gezondheidsleer, milieueducatie en chemie; kennis, vaardigheden en attitudes zoals beschreven in het opleidingsprofiel voor het eerste jaar LSO - groep 1.
Eindcompetenties Door het nastreven van bovenstaande doelstellingen bereiken we de basiscompetenties waarnaar wordt verwezen in de syllabus bestemd voor het tweede jaar van de opleiding. Dit omvat basiscompetenties uit de functionele gehelen de leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen, de leraar als opvoeder, de leraar als inhoudelijk expert, de leraar als organisator, de leraar als innovator-onderzoeker, de leraar als partner van ouders en verzorgers, de leraar als lid van een schoolteam, de leraar als partner van externen, de leraar als lid van de onderwijsgemeenschap, de leraar als cultuurparticipant, en alle attitudes.
Een gedetailleerde lijst van basiscompetenties is te vinden in de syllabus.
Leermaterialen - Syllabus biologie 2 LSO
- Syllabus i.v.m. de vakstage biologie in het domein ‘De Hoge Rielen’ te Kasterlee
- cd met de in de les aangewende powerpointpresentaties, met evaluatievragen en met relevante URL’s
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Biologie I. De Boeck, Antwerpen
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Exploratie- en experimentenschrift 1. De Boeck, Antwerpen
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Exploratie- & Experimentenschrift 2. De Boeck, Antwerpen
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Exploratie- & Experimentenschrift 3. De Boeck, Antwerpen
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Exploratie- & Experimentenschrift 4. De Boeck, Antwerpen
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Wetenschappelijk Werk 1. De Boeck, Antwerpen
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Wetenschappelijk Werk 2. De Boeck, Antwerpen
- Voor alle Exploratie- & Experimentenschriften maken ingevulde versies zelfevaluatie mogelijk.
Opmerking: de studenten die in hun vroeger curriculum onvoldoende kennis van de chemie hebben verworven, kunnen in de syllabus van de brugcursus informatie vinden om de tekorten te remediëren.
Studiekosten Ongeveer 200 EUR (vakkenstages inbegrepen)
Studiebegeleiding De lector en de amanuensis staan steeds ter beschikking om problemen i.v.m. theorie, practica en/of lespraktijk te helpen oplossen of remediëren, zowel tijdens de uren voorzien voor het monitoraat als daarbuiten (op individuele afspraak).
Onderwijsvormen Hoorcolleges, practica, zelfstandig werk, vakkenstages, doestages in de hospiteerscholen, zelfstudie. Deze werkvormen laten niet alleen toe de leerinhouden en vaardigheden toe te passen en de gewenste attitudes te ontwikkelen, maar laten de vakdidactiek ook op een geïntegreerde wijze aan bod komen.
Evaluatievorm Theorie: mondeling examen
Practicum: schriftelijk examen
Didactiek: schriftelijk examen
Zelfstandig werk: permanente evaluatie (herexamen mogelijk)
De resultaten voor theorie maken 50% uit van het jaartotaal, het practicum 30%, didactiek 10% en zelfstandig werk 10%.
Voor studenten met een examencontract worden dezelfde normen gehanteerd, maar de permanente evaluatie wordt vervangen door taken.
OP-leden Daniel Degadt
|
|