INLEIDING COMPOSITIE 2
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bachelor in de muziektheorie - afstudeerrichting: Muziektheorie
Keuzelijst Jazz-Lichte Muziek - afstudeerrichting: Uitvoerende muziek
Keuzelijst Jazz-Lichte Muziek - afstudeerrichting: Uitvoerende muziek
Keuzelijst Klassieke Muziek - afstudeerrichting: Uitvoerende muziek
Keuzelijst Klassieke Muziek - afstudeerrichting: Uitvoerende muziek
Keuzelijst Muziekproductie - afstudeerrichting: Scheppende muziek
Keuzelijst Muziekproductie - afstudeerrichting: Scheppende muziek
Keuzelijst Instrumentenbouw
Keuzelijst Instrumentenbouw
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 26.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 52.0
Totale studietijd [D] 78.0
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Kevin MULLIGAN
Referentie MBMUZT02A00013
 
Trefwoorden
h800-muziek-compositie

Doelstellingen
NOTA:Tijdens academiejaar2006-2007 wordt voor de specialisatie Muziekproductie een aparte module voorzien binnen het vak inleiding compositie, "compositie media & songwriting'. volggend academiejaar wordt dit aangepast in het curriculum. Diut vak kan voorlopig enkel gevolgd worden door de studenten muziekproductie. In het opleidingsonderdeel 'Inleiding compositie 1' wordt geoogd dat de student de verworven vaardigheden in andere gerelateerde vakken op creatieve wijze leert toepassen .

Leerinhoud
'Inleiding compositie' beoogt in de eerste plaats de studenten te helpen in het ontwikkelen van hun bekwaamheid om zich muzikaal uit te drukken via een op voorhand vastgelegd of bedacht muzikaal betoog. Het georganiseerd leren 'denken in klanken' is dan ook het belangrijkste leerdoel. Om dit leerdoel te bereiken en een controle mogelijk te maken in het leerproces gedurende de opleiding, zullen de leerkrachten volgende verwachtingen in de studenten stellen:
1.- De studenten zullen persoonlijke muziekstukken schrijven waardoor zij hun technische beheersing en expressiebekwaamheid ontwikkelen en waarin zij van deze ontwikkeling getuigenis afleggen.
2. De studenten zullen middels door de leerkrachten aan te wijzen literatuur (cursusmateriaal, boeken, partituren, publicaties, manuals, software...) kennis nemen van feiten, materialen, technieken, gebeurtenissen die van belang zijn voor hun compositorische vorming. Deze elementen kunnen van student tot student verschillend zijn aangezien een gepersonaliseerde vorming als doel wordt vooropgesteld.
3. De studenten zullen intensief kennis nemen van en waar mogelijk ook deelachtig zijn in de eigentijdse muziekcultuur. Daartoe zullen zij bij het invullen van het vakonderdeel Cultuurparticipatie dat bijgevoegd is bij 'Overzicht van de muziekgeschiedenis en parallelle cultuurstromingen' vooral opteren voor het bijwonen van concerten hedendaagse muziek.
De leerkrachten anderzijds nemen de verplichting op zich om:
1.- regelmatig feedback op gecomponeerde stukken te geven Deze feedback zal daarbij onder meer het remediërend aanreiken van nuttige kennis en de bronnen daarvan, omvatten.
2.- de leerkrachten verbinden er zich toe in te staan voor de organisatie van lezingen, masterclasses en /of workshops, die binnen het kader van de cursus van bijzonder belang zijn voor de studenten. De aanwezigheid van de studenten op deze activiteiten -die ad valvas worden bekend gemaakt- is verplicht.
3. de studenten te helpen zich te oriënteren in de maatschappelijke wereld van de hedendaagse muziek, o.m. door hen te wijzen op concerten, creaties, bijzondere uitzendingen, festivals, technische mogelijkheden, nieuwe opnamen en uitgaven enz... De studenten zullen elk jaar een aantal verschillende werken schrijven of realiseren waarin zij verschillende technische en/of expressieve problemen op het spoor komen en pogen op te lossen. Daarbij dienen zij gevolg te geven aan eventuele richtlijnen en raadgevingen van hun leerkrachten. Inleiding compositie' is in eerste plaats oriënterend opgevat, waardoor het essentieel is dat de studenten met verschillende compositievormen ervaring opdoen binnen hun specialisatie. De artistieke waarde van het geleverde werk is niet het belangrijkste beoordelingscriterium, maar in de eerste plaats de mate waarin de problemen inherent aan de gekozen vorm of de gekregen opdracht adekwaat werden opgelost. Een belangrijk criterium daarbij is de realiseerbaarheid. Om deze in de praktijk na te gaan worden op regelmatige tijdstippen audities georganiseerd waarbij de werkjes van de studenten worden uitgevoerd. Deze uitvoeringen moeten door de studenten worden bijgewoond en na afloop ervan worden de studenten van wie werk werd voorgesteld uitgenodigd op een gesprek met verschillende leerkrachten van de vakgroep compositie.

Begincompetenties
slagen in de toelatingsproef


Eindcompetenties
° Heeft een open geest en het vermogen tot verwondering
° Heeft een behoorlijk ontwikkeld muzikaal gehoor
° Bezit een behoorlijk muzikaal voorstellingsvermogen en een behoorlijk ontwikkelde technische vaardigheid die hem in staat stellen partituren te ontcijferen
° Kan de verworven technische vaardigheden behoorlijk creatief aanwenden in toepassingen dienstig voor zijn werkveld
° Heeft behoorlijke kennis van de courante disciplinegebonden technologieën en kan deze nuttig hanteren
° Heeft aandacht voor en een open geest met betrekking tot niet-westerse muziekculturen
° Beheerst behoorlijk de algemene en specifieke beroepsgerichte competenties om zich als beginnend muziektheoreticus te bewijzen
° Kan behoorlijk een werkproces organiseren
° Documenteert en archiveert zijn werk op behoorlijk niveau
° Is in staat een persoonlijk project te concretiseren
° Vergelijkt eigen intenties met de percepties vanuit zijn werkveld
° Kan omgaan met en is weerbaar tegen kritiek van derden
° Toont ambitie om zich verder en steeds diepgaander te bekwamen in zijn vakgebieden
° Kan over eigen werkzaamheden verslag uitbrengen
° Kan met collega's behoorlijk van gedachten wisselen over disciplinegebonden problemen
° Kan behoorlijk samenwerken en verantwoordelijkheid opnemen in een multidisciplinaire omgeving
° Is behoorlijk in staat om de eigen artistieke doelen te realiseren en de eigen bekwaamheden in te zetten in een samenwerkingsverband

Leermaterialen
Literatuur
Partituren

Studiekosten


Studiebegeleiding
studievoortgangsgesprekken

Onderwijsvormen
Werkcollege
Oefeningen
Individuele opdrachten


Evaluatievorm
Jurering van Opdrachten

OP-leden