Trefwoorden Werkterrein sociaal werk
Doelstellingen De studenten verwerven inzicht in volgende werkterreinen en methodieken: maatschappelijke advisering (Mad), maatschappelijk werk (MW), personeelswerk (PW), samenlevingsopbouw en sociaal-cultureel werk (SCW).
Maatschappelijke advisering:
De studenten krijgen een toelichting bij de drie werkterreinen van de maatschappelijke advisering:
- rechtsbedeling en rechtshulp;
- arbeidsbemiddeling en trajectbegeleiding;
- sociaal beleid en bewegingswerk;
Maatschappelijk werk:
Naast het ontwikkelen van de kennis en inzicht in de methodiek, komt de nadruk te liggen op het methodisch handelen. De aandacht gaat hierbij uit naar de attitudevorming die een basisvoorwaarde uitmaakt van de hulpverleningsrelatie. De vooronderstellingen/werkprincipes worden in extenso behandeld. Hierbij wordt beoogd dat er reeds een aanzet wordt gemaakt tot reflexie op het eigen handelen en dit ter voorbereiding van de stage.
Personeelswerk:
Dit opleidingsonderdeel heeft tot doel de studenten van de basiskennis -en inzichten mee te voorzien die een startende personeelswerker nodig heeft op de vier basisdomeinen van personeelswerk: werving & selectie, evaluatie, belonen en ontwikkelen van medewerkers.
Samenlevingsopbouw:
Deze module stelt studenten in staat structurele oorzaken aan te duiden van individueel onwelzijn, brengt methoden en technieken bij om veranderingsprocessen op te zetten, toont aan hoe maatschappelijke structuren kunnen beïnvloed worden, heeft oog voor emancipatorisch denken en werken, stelt zich kritisch op ten aanzien van het sociaal beleid en het welzijnsbeleid.
Sociaal-cultureel werk:
De studenten hebben een inzicht in wat SCW is en hoe zich dit in de praktijk van het SCW werkveld vertaalt.
Leerinhoud Maatschappelijke advisering
Aan de hand van verschillende oefeningen hanteren studenten de sociaal-juridische dienstverlening.
Er gaat bijzondere aandacht naar sociaal-juridische probleemsituering en probleemanalyse.
Studenten maken kennis met de verschillende rechtsbronnen en gebruiken die bij het zoeken naar oplossingen voor de probleemsituaties.
Studenten zetten de gevonden juridische informatie om in een begrijpbare taal voor de doelgroep.
Studenten exploreren het domein arbeidsbemiddeling en trajectbegeleiding en de plaats van de maatschappelijke adviseur hierin.
Studenten maken kennis met methodieken uit het beleidswerk (bijv. beleidsplannen).
Maatschappelijk werk:
Het M.W. als methodiek (o.a. benaderingswijzen, strategieën). Grondmodel en algemeen model van de hulpverlening (fasering tot de intakefase).
Samenlevingsopbouw
De studenten krijgen een theoretisch kader omtrent samenlevingsopbouw en gaan dan actief en zelfstandig actuele thema's van de samenlevingsopbouw op het terrein onderzoeken. Ze formuleren een antwoord op de onderzochte problematiek aan de hand van een opbouwwerkinitiatief.
Personeelswerk:
Het opleidingsonderdeel is opgebouwd uit volgende elementen:
- Inleiding in het ontstaan en de evolutie van personeelsbeleid
- basismodellen van het human resource management (HRM)
- recrutering, selectie, onthaal en introductie van medewerkers
- beoordelen van medewerkers
- belonen van medewerkers
- ontwikkelen van medewerkers
Sociaal-cultureel werk:
Er wordt een verdere uitdieping gegeven op wat SCW is, aansluitend op de leerstof 1e jaar, wat de functie van het SCW is, wat de taken zijn, wat achtergronden zijn van het SCW in Vlaanderen waartegen dan de verschillende soorten organisaties, instellingen en diensten geplaatst worden. De studenten krijgen een algemenen inleiding in het begrippenkader en een overzicht van alle deelsectoren die zich in Vlaanderen ontwikkeld hebben.
Begincompetenties De basiskennis uit diverse opleidingsonderdelen uit het eerste jaar, onder meer van de opleidingsonderdelen Inleiding sociaal werk, Recht, Beroepspraktijk.
Maatschappelijke advisering
- Inleiding recht
- Beroepspraktijk
Personeelswerk:
Verticale afstemming binnen de opleiding
Dit opleidingsonderdeel bouwt voort op kennis, inzichten en vaardigheden die studenten in het eerste jaar van de opleiding opgedaan hebben in het kader van volgende vakken:
economie
sociologie
psychologie
geschiedenis: ontstaan en ontwikkeling van de vakbewegingen (sociale geschiedenis)
observatie en rapportage
communicatieve vaardigheden
voorbereiding beroepspraktijk
Horizontale afstemming binnen de opleiding
Daarnaast is er een synergie tussen dit opleidingsonderdeel en de inhouden van volgende vakken in de opleiding het tweede jaar:
sociale economie
bijzondere vraagstukken sociologie
sociale psychologie
arbeidsrecht
sociaal zekerheidsrecht
sociaal-wetenschappelijk onderzoek
communicatie en interactie
stage
Eindcompetenties Voor de diverse werkterreinen en basismethodieken geldt dat ze telkens bijdragen tot het vormen van startklare competente professionele krachten die de basismethodieken en het bijbehorende werkterrein beheersen. Het gaat wel om het beheersen op een elementair niveau.
We verwachten van de studenten ook dat zij in hun professionele houding een actieve belangstelling voor het maatschappelijk gebeuren tonen, naast een bevragende en kritische ingesteldheid, objectieve reflectie en zin voor nauwkeurigheid, resultaatgerichtheid en stiptheid.
Personeelswerk:
Er wordt beoogd dat op het einde van dit vakonderdeel het volgende is bereikt:
- studenten definiëren correct de verschillende paradigma’s en bijbehorende visies over de rol van de mens in de arbeidsorganisatie die het denken omtrent personeelsbeleid over de tijd heeft doorlopen en vormgegeven;
- studenten lichten adequaat de basismodellen toe die ten grondslag liggen aan het human resource management (HRM) als huidig paradigma voor het personeelsbeleid in organisaties;
- studenten beschrijven correct belangrijke begrippen, technieken en methodes die betrekking hebben op het beheer van de in-, door- en uitstroom van personeelsleden in arbeidsorganisatie;
- studenten leggen in eigen woorden het belang uit van de begrippen, technieken en methodes die betrekking hebben op het beheer van de in-, door- en uitstroom van personeelsleden in arbeidsorganisaties;
- studenten tonen met eigen voorbeelden de praktische bruikbaarheid aan van het werken met procedures die gerelateerd zijn aan de specifieke taakgebieden van het personeelswerk;
- studenten werken op een effectieve en efficiënte manier een eenvoudige wervings- en selectieprocedure uit.
Leermaterialen
Cursus, aangevuld met eigen nota's van studenten.
Voor samenlevingsopbouw : Handboek samenlevingsopbouw
Studiekosten
- Cursusmateriaal : +/- 15€
- Handboek samenlevingsopbouw (wordt ook in derde jaar gebruikt) +/- 35€
Studiebegeleiding
Onderwijsvormen
Leergesprek, groepswerk, rollenspel en hoorcolleges, groepsdiscussies, oefeningen in werkgroepen, gastsprekers.
Evaluatievorm Er zijn 2 partims:
Partim 1: (telt voor 1/2 van de punten) afstudeerrichtingen: Maatschappelijke advisering, Maatschappelijk werk, Personeelswerk en Sociaal-cultureel werk.
Maatschappelijke advisering:
Evaluatievorm: permanente evaluatie.
Evaluatie aan de hand van individuele opdrachten en eventueel groepsopdrachten. Er zijn voorbereidende zoekopdrachten en een afrondende schrijfopdracht. Taken worden uitgevoerd en afgegeven tijdens de lesuren. Er is permanente evaluatie en de punten blijven behouden bij een eventuele tweede zittijd.
Maatschappelijk werk:
Evaluatievorm: permanente evaluatie + individuele opdracht (bespreking case)
Verdeling eindquotering: 1/2 permanente evaluatie + 1/2 bespreking case
Personeelswerk:
Evaluatievorm: schriftelijk examen
Periode : december
Sociaal-cultureel werk:
Evaluatievorm: schriftelijk examen
Periode : december
Partim 2: (telt voor 1/2 van de punten)
Samenlevingsopbouw:
Evaluatievorm: schriftelijk examen aan de hand van open vragen die peilen naar kennis, inzicht en begrip van de leerstof.
Periode: Juni
Indien op een afzonderlijke partim geen 7/20 (=3,5/10) wordt behaald, kan geen quotatie bekomen worden over de totaliteit van het opleidingsonderdeel.
Studenten die in de 1ste zittijd geen credit bekwamen voor dit opleidingsonderdeel, maar op de 'Partim 1' of 'Partim 2' minstens 10/20 behaalden in de 1ste zittijd, zijn niet verplicht over die partim opnieuw examen af te leggen in de 2de zittijd.
OP-leden Mad: Annick Verstraete, Eva Vens
MW: Elise Robbrecht
PW: Pascal Roskam, Siska Tack, Steven Brandt
SCW: Nancy De Blieck
Samenlevingsopbouw: Barbara Redant
|
|