Trefwoorden integraal waterbeheer
Doelstellingen Theoretische en praktische behandeling van alle aspecten uit het domein water, geheel in overeenstemming met de Europese Kaderrichtlijn Water.
Inzicht in integraal waterbeheer omvat de kennis van opvang en het gebruik van regenwater, het aanwenden van infiltratietechnieken, het winnen en bereiden van drinkwater, het beheersen van afvalwaterstromen, het aanwenden van de gepaste zuiveringsstrategieen en -technologieen, het kunnen interpreteren van lozingsvergunningen en -voorwaarden.
De student moet aan de hand van aangeleerde vuistregels en strategieen, gekoppeld aan formules uit het gebruikte handboek, in staat zijn een dimensionering uit te voeren en een waterzuiveringsontwerp te ontwikkelen (praktijkpakket dimensionering). In de oefeningen leert men werken met IBA's in de milieuhal: opstart, opvolging, bijsturen enz.
Bezoeken aan RWZI's (Gent, Eke), WZI's (Cornby), KWZI (De Pinte) en IBA's en het behandelen van praktijkrealisaties zijn onontbeerlijk.
Leerinhoud Het medium water
De Europese Kaderrichtlijn Water
Winning en behandeling van drinkwater
Opvang en gebruik van regenwater, infiltratietechnieken
Parameters van waterverontreiniging
Meettechnologieen: debietmeting, vuilvrachtmeting
Bronnen van waterverontreiniging: bevolking, industrie, landbouw, overige
Afvalwaterzuiveringstechnologie:
- overzicht van primaire zuiveringstechnieken: roosters, snijroosters en zeven, egalisatiebekkens, neutralisatie, bezinking,
zandvang, vetvang en olieafscheiders, flotatie, coagulatie-flocculatie, precipitatie van zware metalen, ...
- secundaire of biologische afvalwaterzuivering: actief slibsystemen, biofilters, biorotoren, ondergedompeld belucht vastbed
(SAF), plantensystemen, anaerobe zuiveringssystemen, ...
- tertiaire zuivering: stikstofverwijdering, fosforverwijdering, zandfiltratie
- desinfectie, membraanprocessen (micro-, ultra-, nannofiltratie, omgekeerde osmose, electrodialyse, dialyse,
membraanreactoren).
- ionenuitwisseling
Metingen en strategieen (Vlarem II)
Juridisch kader Vlaams Gewest + documentatielijsten (info teksten)
Begincompetenties Microbiologische- en biologische aspecten van de afvalwaterzuivering (onderdeel van de cursus Microbiele ecologie van het 2de jaar, cursus Milieubiologie) en fysico-chemische basisbegrippen nodig voor het dimensioneren van fysische, chemische en fysico-chemische zuiveringstechnieken.
Eindcompetenties
Leermaterialen - Milieutechniek Deel 1 WATER. Overdruk van het deel 'Water' uit het praktijkboek Milieu en Bedrijf (Kluwer) op vraag van C. Vlerick als hoofdonderdeel van de cursus 'Afvalwaterzuivering en Integraal Waterbeheer'.
- Aanvullende nota's: technologie afvalwaterzuivering, regenwateropvang en -gebruik, infiltratietechnieken, winning en behandeling van drinkwater
- Brochures VMM: waterwegwijzer architecten, WWW voor veebedrijven, uitgaven van tijdschrift De Verrekijker (VMM), brochure Europese Kaderrichtlijn Integraal Waterbeheer (VMM)
- Oefeningen: infrastructuur labo milieutechniek en labo microbiologie
Studiekosten Handboek Water: ongeveer 25 euro
Brochures VMM: gratis
Aanvullende nota's: ongeveer 5 euro
Studiebegeleiding docent beschikbaar in het labo microbiologie en het labo milieutechnologie
Onderwijsvormen - Hoorcolleges : Handboek Milieutechniek Water (Kluwer) + aanvullende nota's en brochures betreffende afvalwaterzuiveringstechnologie, kleinschalige afvalwaterbehandeling, drinkwaterwinning en -bereiding, regenwateropvang en gebruik, infiltratietechnieken, integraal waterbeheer.
- Diapositieven: serie RWZI's en WZI's, serie KWZI's en IBA's
- PPpresentatie: KWZI's, IBA's, Infiltratietechnieken
- Oefeningen: dimensionering WZI's (berekeningsoefeningen), opstart, opvolgen en evalueren van laboratoriumopstellingen van IBA's (actief slib, biofilters, ondergedompeld belucht vastbed, wervelbed), bedrijfsbezoeken
Evaluatievorm Max. te behalen punten: 120 ptn
Theorie: 90 ptn
1. Schriftelijk examengedeelte (open boeksysteem) voor dimensioneren en het toepassen van berekeningsformules voor ontwerpen WZI's en KWZI's, oplossen van praktijkvragen
2. Mondeling examengedeelte na schriftelijke voorbereiding over het pakket afvalwaterzuivering (bruikbare zuiveringstechnologieen, strategieen, juridisch kader), drinkwater, regenwater, infiltratie, decreten betreffende waterbeheer.
Mogelijkheid tot 2de zittijd
Oefeningen: 30 ptn
Permanente evaluatie en uitwerken van case study
OP-leden Chris VLERICK
|
|