Wordt gegeven in |
1st jaar Bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels - Tsjechisch
1st jaar Bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels - Spaans
1st jaar Bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels - Russisch
1st jaar Bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels - Frans
1st jaar Bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels - Duits
1st jaar Bachelor in de toegepaste taalkunde, Engels -Turks
|
Hoorcollege |
[A] 0.0 |
Werkcollege |
[B] 65.0 |
Begel. zelfst./extern werk |
[C] 30.0 |
Totale studietijd |
[D] 150.0 |
Studiepunten |
[E] 6 |
Niveau |
inleidend |
Creditcontract? |
toegankelijk |
Examencontract? |
|
Onderwijstaal |
Engels |
Titularis |
Lieve JOOKEN
|
Referentie |
VBTAAL01A00023 |
|
Trefwoorden Fonetiek (H351), Vreemde-talenonderwijs (H360)
Doelstellingen Engels: taal- en tekstvaardigheid 1 streeft volgende doelstellingen na:
- De uitspraak van de student zo dicht mogelijk in de buurt brengen van die van de (Brits) Engelse native speaker. Daarom fungeert het opleidingsonderdeel als basis voor spreekoefeningen in de bachelor- en masterjaren. Om die standaarduitspraak te bereiken dient hij/zij ook het al dan niet systematische verband tussen spelling en uitspraak te leren zien, zowel waar het gaat om individuele woorden als om connected speech. Een hulpmiddel daarbij is het fonemische schrift, dat de student moet kunnen ontcijferen (lezen) en ook zelf kunnen schrijven, althans wat individuele woorden aangaat.
- De actieve spreekvaardigheid van de student verhogen en hem een aantal idiomatische formules aanreiken die hem moeten helpen zich gepast uit te drukken in typische dagelijkse situaties. De student moet daarbij ook meer inzicht krijgen in het verschil tussen formeel en informeel taalgebruik, het gebruik van verschillende registers en het aanvoelen van pragmatische gepastheid of appropriateness.
- De student ertoe brengen een gesproken tekst inhoudelijk te reduceren tot ongeveer een derde van de oorspronkelijke lengte. Hij dient dus een synthese te maken van de inhoud ervan en tegelijk een samenhangende en correcte Engelse tekst te produceren. De vaardigheden die in deze oefening aan bod komen, zoals logisch structureren en een tekst herformuleren, vormen een basis voor schrijfoefeningen in hogere jaren en ook voor vertaaloefeningen.
Leerinhoud Het opleidingsonderdeel Engels: taal- en tekstvaardigheid 1 (ETT1) bestaat uit de volgende deelvakken:
- Fonetiek (ETT1_FO)
- Spreekvaardigheid (ETT1_SP)
- Schrijfvaardigheid (ETT1_SC)
ETT1_FO:
Na een inleiding over de begrippen fonetiek/fonologie, standaarduitspraak en de werking van de spraakorganen, krijgen de studenten een overzicht van alle Engelse spraakklanken, die uitvoerig worden ingeoefend. Het contrast/verband tussen spelling en uitspraak komt in elke les aan bod. De studenten leren ook transcriberen met behulp van het IPA-alfabet. Als voorbereiding op fonetiek in het tweede jaar wordt er ook enige aandacht besteed aan klemtoon, ritme en intonatie in het Engels.
ETT1_SP:
Per taalfunctie (greetings, requests, offers, complaints, apologies, expressing opinions, expressing feelings) worden een aantal typische formules geïllustreerd en ingeoefend.
ETT1_SC:
In het eerste deel van deze cursus worden BBC-nieuwsuitzendingen via woord- en tekstverklaring besproken. De studenten worden verwacht wekelijks thuis de voor de les geselecteerde nieuwsuitzending te volgen, zodat ze in de les actief hun inhoudelijke en woordenschatkennis kunnen inoefenen en aanvullen. De klemtoon ligt dus in die eerste fase op het begrijpen en mondeling samenvatten van wat er gezegd wordt. In het tweede deel van de cursus worden teksten uit diverse media als basis gebruikt om de principes van n ote-taking en synthetiseren in te oefenen. De studenten oefenen ook hun luistervaardigheid verder, omdat het uitgangspunt van een synthese-oefening telkens een tekst is die wordt voorgelezen.
Begincompetenties De student beschikt over de eindcompetenties Engels van het secundair onderwijs.
Eindcompetenties De student kan:
- een geschreven of gesproken Engelse tekst van gemiddelde moeilijkheidsgraad begrijpen en duiden
- goedgebouwde en correct geformuleerde Engelse zinnen en alinea’s schrijven
- actief deelnemen aan een Engelse conversatie over een algemeen onderwerp en daarbij correct taalgebruik en een goede uitspraak aanwenden.
Leermaterialen ETT1_FO:
Syllabus (theorie en oefeningen) verkrijgbaar via cursusdienst.
De docent gebruikt tijdens de lessen audio- en video-opnames en cassettes met uitspraakoefeningen.
ETT1_SP:
Hand-outs worden in elke les ter beschikking gesteld.
De docent gebruikt tijdens de lessen audio- en video-opnames.
ETT1_SC:
Hand-outs worden in de lessen ter beschikking gesteld. Lijsten van woorden en uitdrukkingen die in de les zijn behandeld, worden via Dokeos ter beschikking gesteld.
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 4.5 EUR ETT1_FO: syllabus 4,5 EUR
ETT1_SP: hand-outs inbegrepen in het forfait voor studiemateriaal
ETT1_SC: hand-outs inbegrepen in het forfait voor studiemateriaal
Studiebegeleiding ETT1_FO: geïntegreerd monitoraat (twee sessies) en spreekuren
ETT1_SP: spreekuren
ETT1_SC: geïntegreerd monitoraat (zes sessies) en spreekuren.
Onderwijsvormen ETT1_FO: werkcolleges
Werkcolleges met oefeningen van diverse aard in het talenpracticum: luisteren, nazeggen, hardop lezen, en fonetisch transcriberen.Tijdens de monitoraatsoefeningen kunnen de studenten ook een uitspraaktest afleggen die achteraf met hen wordt besproken.
ETT1_SP: werkcolleges
Werkcolleges met nadruk op competentieleren en interactie: rollenspel, geleide en vrijere conversatie-oefeningen.
ETT1_SC: werkcolleges
Werkcolleges met oefeningen op luistervaardigheid en mondeling en schriftelijk synthetiseren aan de hand van achtereenvolgens BBC-nieuwsuitzendingen op video, en voorgelezen teksten en/of audio-opnamen. De samenvattingen worden klassikaal verbeterd en voor ongeveer de helft van hun teksten krijgen de studenten ook een individuele kwotering met uitgebreide feedback. In de monitoraatssessies is er ruimte voor individuele coaching.
Evaluatievorm ETT1_FO (33%):
Schriftelijk examen (1/2) en mondeling examen (1/2):
Het schriftelijk examen peilt naar kennis van de theoretische beschrijving van de (Britse) standaarduitspraak van het Engels, met aandacht voor de IPA-symbolen (fonetisch dictee) en het contrast tussen spelling en uitspraak. In de mondelinge proef moet de student een korte, geziene tekst in fonetisch schrift vlot kunnen lezen en een ongeziene tekst in gewone spelling correct en met de juiste intonatie kunnen voorlezen. Daarnaast moet hij ook een tiental woorden in fonetisch schrift vlot kunnen uitspreken.
ETT1_SP (22%):
Mondeling examen:
De student moet in een rollenspel in staat zijn de ingeoefende uitdrukkingen idiomatisch correct kunnen gebruiken en blijk geven van inzicht in het verschil tussen formele en informele gesprekssituaties.
ETT1_SC (45%):
Schriftelijk examen:
De student moet van een tweemaal voorgelezen Engelse tekst een samenvatting schrijven in gemiddeld 150 à 200 woorden, met o.a. aandacht voor logische opbouw, omzetten van de originele tekst in eigen taalgebruik, coherente structuur, correcte grammatica en spelling. Daarnaast moet de student een selectie van de woordenschat uit de BBC-journaals kunnen vertalen (E-N, N-E) en een aantal culturele referenties in het Engels kunnen verklaren.
OP-leden Lieve Jooken (E2)
Sabine De Vreese (Ee)
Johan Deloof (Ef)
Mieke Rosselle (Eg)
|
|