DOCUMENTAIRE II
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bachelor in de audiovisuele kunsten - afstudeerrichting: film
Hoorcollege [A] 48.0
Werkcollege [B] 24.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 72.0
Totale studietijd [D] 350.0
Studiepunten [E] 14
Niveau  
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Henk VANDEKERKHOVE
Referentie ABAKUF02A00011
 
Trefwoorden
h700-audiovisuele kunst-film-documentaire

Doelstellingen
Dit opleidingsonderdeel is het logische vervolg op het opleidingsonderdeel Documentaire 1 en bestaat uit 3 leereenheden:

1/ Het documentair Portret:

De student verwerft de kennis van productionele en artistieke filmfactoren eigen aan de documentaire film. Hij/zij verdiept zich in de principes en de technieken van de documentaire met het oog op het realiseren van een documentair portret.

2/ Theorie van de documentaire:

Overzicht van de inhoudelijk benaderingen van documentaire en de consequenties bij de realisatie.

3/ Eindwerk Documentaire

In dit opleidingsonderdeel realiseert de student een korte documentaire waarin hij aantoont dat hij de aangeleerde artistieke en productionele filmfactoren beheerst. Hij/zij verwerft theoretische, technische en praktische inzichten bij de diverse opname-, montage- en geluidstechnieken gebruikt bij deze opdracht .

Leerinhoud
Documentair portret
De student maakt een opgelegd documentair portret waarbij de research, de benaderingswijze en de technische uitvoering voorop staan.In de oefening zal de student geconfronteerd worden met een professionele aanpak van zowel het medium film als het medium video. De oefeningen zijn geïntegreerd, in die zin dat zowel de inhoudelijke als de technische aspecten deel uitmaken van het leerproces. Het uitdiepen van het scenario, de technologie video, de techniek van het geluid en de montage zit verweven in de begeleiding van deze opdrachten.

Theorie van de Documentaire
Inleiding in de taal van de onafhankelijke documentaire 'filmmaker' (stijlen en stromingen, creatieve benaderingswijzen)
Inleiding in de taal van de onafhankelijke documentaire 'producent' (pitchen, dossiers maken, analyse van de financiële & legale productieaspecten : inzicht in de werking van coproducenten, distributeurs, omroepen, fondsen, enz.)
Inleiding in documentaire basistechnieken (research, participerende observatie, camera, geluid, interviewtechnieken, postproductie, mixing...)

Eindwerk documentaire
Het schrijven van een scenario en het ontwikkelen van de preproductie voor het realiseren van een eindwerk documentaire. Zowel het onderwerp als de aanpak worden bepaald door de student in samenspraak met de titularis. De voorbereiding moet gebeuren volgens de aangeleerde normen en leidt tot een werkbaar preproductiedossier.
Bij dit eindwerk kan de student in functie van het onderwerp zelf een ploeg samenstellen met medestudenten uit het audiovisuele atelier.

Begincompetenties
Beschikken over de eindcompetenties van het opleidingsonderdeel Documentaire 1. De student beheerst de basis van het documentaire genre. Hij/zij beschikt over voldoende basiskennis om te werken met pellicule en met video. Beschikt over voldoende communicatieve en sociale vaardigheden om in ploegverband te kunnen opereren.

Eindcompetenties
Kerncompetentie 1

Hij realiseert een documentair portret waarbij hij zij zich verdiept in de inhoudelijke, technische en organisatorische aspecten.

Kerncompetentie 2

Kennis van de documentaire taal en technieken.

Kerncompetentie 3

Hij/zij moet een naar inhoud en vorm afgewerkte documentaire gerealiseerd hebben die van een persoonlijke inbreng en creativiteit getuigt.

Algemene competenties
De student beschikt over voldoende kennis om naar inhoud en vorm zelfstandig een complexer documentair project aan te vatten.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Video-opnamemateriaal, montage- en lichtmateriaal.
Internet.

Studiekosten
De basiskost beperkt zich tot het aanschaffen van videotapes en verbruiksgoederen tot 350 €.
De bijkomende kosten zijn afhankelijk van de aard en het thema van de film.
De filmmaker zal ook instaan voor: eventueel vervoer en catering van de cast en de crew, voor de huur van de eventuele locatie, enz…
Externe Harde schijf verplicht (ook bruikbaar bij andere opleidingsonderdelen)
Steeds mogelijkheid tot persoonlijke afspraak met de docent

Studiebegeleiding
Steeds mogelijkheid tot individuele afspraak met de docent.

Onderwijsvormen
Theoretische en technische uiteenzettingen met voorbeelden, werkatelier met uitvoering in studio of op locatie buiten de school. De uitvoering kan gebeuren buiten de gangbare lesuren.

In de opdrachten zal iedereen zo veel mogelijk om beurt volgens een carrousel systeem een andere functie waarnemen: regisseur, assistent regisseur, cameraman, fotograaf, klankman, opnameleider.....

Praktische begeleiding bij de totale productie. Vooruitgangsgesprekken in het atelier.
Theoretische uiteenzetting van scenario, oefeningen, atelier in workshopvorm.

De vooruitgang van de projecten van de student worden individueel en/of in groep besproken.

Evaluatievorm
Jurering en permanente evaluatie 50/50
Evaluatie tijdens de 2de examenperiode, geen 2de zittijd.

Algemeen:
Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
Werkstukken moeten op vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.

OP-leden