Trefwoorden h000-menswetenschappen, h00x-kunst
Doelstellingen De student neemt vier theoretische seminaries op, afhankelijk van de theoretische behoeftes die hij/zij ondervindt tijdens zijn studietraject, vanuit zijn artistieke praktijk en zijn theoretische interesses.
De theoretische seminaries zijn opgenomen in het masterprogramma als specifieke leervorm waarbij theoretische inhouden binnen een flexibele en open werkvorm worden overgedragen, met ruimte voor interventie van studenten en dialoog.
Theoretische seminaries worden gedragen vanuit het artistieke en het theoretische onderzoek lopend aan het KASK, zodat de student te maken krijgt met probleemgerichte en thematisch opgezette seminaries.
Leerinhoud In deze reeks van zeven ontmoetingen wil Hans Op de Beeck een gesprekkenreeks begeleiden waarin de jonge kunstenaars een oefening maken in de meest concrete vorm van actuele kunstfilosofie: geen getheoretiseerde aanpak, maar wel een directe, spontane uitwisseling van gedachten.
Spreken over kunst is allerminst makkelijk, omdat kunst natuurlijk net uitdrukking geeft aan hetgeen dat niet in woorden te vatten is.
Wanneer kunstenaars gevraagd wordt te spreken over de eigen intenties bij het creëren van een werk, blijkt dit niet zelden problematisch.
Dat valt hen geenszins te verwijten; hun creatieproces kan (terecht) vertrekken vanuit heel eenvoudige uitgangspunten en de naakte communicatie daarvan kan de complexiteit van het uiteindelijk gerealiseerde beeld bij voorbaat banaliseren of de lezing ervan door anderen te zeer determineren.
Het is daarom goed de ontwikkeling van een breder, contextualiserend spreken verder te helpen ontwikkelen.
Begincompetenties Het is zéér wenselijk dat de student de competenties van de bacheloropleiding (beeldende kunsten of audiovisuele kunsten) heeft verworven.
Eindcompetenties § De student kan op een gefundeerde wijze mee denken en reflecteren ten aanzien van een wetenschappelijk en/of artistiek onderzoek.
§ De student toont het vermogen tot originaliteit en creativiteit in het uitbreiden van zijn kennis en in het komen tot inzichten.
§ De student geeft aan wat de meerwaarde kan zijn van een samenwerking die artistieke disciplines overschrijdt en kan die meerwaarde tevens mee realiseren in een multidisciplinaire omgeving.
§ De student bezit een gevorderd begrip van en inzicht in wetenschappelijke en/of artistieke kennis eigen aan een bepaald domein binnen de beeldende en/of audiovisuele kunsten. De student heeft inzicht in de nieuwste kennis van een specifiek gebied hierbij en kan onderzoek hierin volgen en interpreteren.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: De studiematerialen zijn in eerste instantie reproducties in kunstboeken, foto's, prenten en digitale beelddragers zoals CD-R en DVD.
Studiekosten Syllabus wordt ter beschikking gesteld vanuit de ateliergelden.
Student zorgt zelf voor aanschaf van eventuele handboeken.
Studiebegeleiding Er is steeds de mogelijkheid tot een individuele afspraak met de betrokken docent.
Onderwijsvormen Om goed en steekhoudend te leren spreken over kunst, en bij uitbreiding over het eigen oeuvre, is het daarom welkom een insteek te nemen die makkelijk de tongen losmaakt.
Voor 'De Bewondering' maken de deelnemers daarom elk een strenge selectie van vijf beeldende kunstwerken, fotografische werken en/of filmfragmenten uit de actuele en/of oude kunst die zij bewonderen.
Die keuze is bij voorkeur erg subjectief en hoeft geenszins 'artistiek correct' te zijn: het kan gaan om beelden uit zowel high als low culture, uit topkunst als kitsch.
Er wordt gevraagd van deze werken een duidelijke reproductie mee te brengen (gedrukte afbeeldingen, digitale beelden of DVD) en per werk een korte, 'ruwe' tekst of opsomming van belangrijke elementen voor te bereiden.
Bij de eerste ontmoeting wordt een verdeling opgesteld voor de komende sessies.
Hans Op de Beeck zal, zoals de studenten, zelf ook participeren met een eigen, zeer eclectische selectie beelden.
Het is de bedoeling een zo breed mogelijk spectrum uit de beeldende en audiovisuele kunst aan bod te laten komen.
Een grote openheid als toeschouwer verbreedt de visie op de eigen praktijk als maker en kan nieuwe input opleveren of een in gunstige zin risicovolle nieuwe wende in het eigen werk stimuleren.
In het beoogde type gesprekken zullen de deelnemers idealiter soms verbaasd zijn van zichzelf, van het feit dat ze een eigen, sluimerend inzicht plots verwoorden.
De toon van het seminarie is informeel; men moet ongeremd kunnen spreken.
'De Bewondering' wil het spreken over kunst soepel maken en de eigen creatie prikkelen.
Naar gelang de aanwezigheid van een gastdocent kan een seminarie ook in een andere taal verlopen.
Evaluatievorm De deelnemende studenten worden in de eerste plaats geëvalueerd aan de hand van hun inzet en betrokkenheid bij de gesprekken en discussies.
Daarnaast worden in de evaluatie ook de originaliteit van het denken over en kijken naar kunst, de leergierigheid en de bereidheid tot dialoog van de student naar waarde geschat.
Algemeen:
De student dient op elke leereenheid geslaagd te zijn om de credits van dit opleidingsonderdeel te verwerven. Elke leereenheid staat op 25% van de punten.
Tweede zittijd mogelijk.
Verplichte deelname van de studenten aan de onderwijsactiviteiten.
OP-leden
|
|