GENETISCHE IDENTIFICATIETECHNIEKEN
 
Wordt gegeven in Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie - afstudeerrichting: toegepaste cel- en gentechnologie
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 24.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 120.0
Studiepunten [E] 4
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Kathy MESSENS
Referentie BMTBKG01A00005
 
Trefwoorden
DNA structuur, analysetechnieken voor nucleïnezuren en eiwitten, PCR, kwaliteitsaspecten, kwantitatieve moleculaire technieken, genetische identificatietechnieken

Doelstellingen
De laatste jaren hebben er veel ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van analyse- en identificatietechnieken. Een duidelijke trend hierin is het toenemend gebruik van nucleïnezuur- en eiwitgebaseerde analysemethoden. Dit opleidingsonderdeel dient de student de nodige kennis bij te brengen aangaande een aantal van de momenteel beschikbare genetische analyse- en identificatietechnieken voor nucleïnezuren en eiwitten.

Leerinhoud
In de cursus wordt een overzicht gegeven van het merendeel van de momenteel beschikbare genetische identificatietechnieken. De cursus is lineair geordend. Zo wordt aandacht besteed aan een aantal basisprincipes voor amplificatie van DNA en RNA. Vervolgens worden een aantal basisanalysetechnieken, zoals gelectroforese, merkingstechnieken, DNA-restrictie-analyse, hybridisatie, RFLP, chromosome walking, technieken voor de analyse van genexpressie, DNA-sequentiebepaling, PCR en PCR-gebaseerde technieken besproken. Ook de verschillende kwaliteitsaspecten bij deze technieken worden toegelicht. Aansluitend wordt eveneens een overzicht gegeven van het gebruik van deze genetische identificatietechnieken binnen verschillende agro-sectoren.

Tijdens de oefeningen Genetische identificatietechnieken worden een aantal technieken en vaardigheden aangeleerd die gebruikt worden voor het verkrijgen van een genetische fingerprint. Naast deze praktische oefeningen worden ook theoretische oefeningen gegeven die het interpreteren van een genetische fingerprint verduidelijken. Een bezoek aan een onderzoeksinstelling of bedrijf wordt eveneens ingesloten.

Begincompetenties
Eindcompetenties van genetica, biochemie en biotechnologie

Eindcompetenties
De doorgedreven kennis omtrent enerzijds de bestaande genetische identificatietechnieken en de implementatie ervan binnen diverse agro-sectoren moet aanwezig zijn.
Dit omvat onder andere :
  • Een goede basiskennis van de genetische identificatietechnieken bezitten.
  • Alle basistechnieken duidelijk kunnen omschrijven.
De kennis kunnen vertalen naar concrete vaardigheden in de werkcolleges.
Dit omvat onder andere :
  • De belangrijkste genetische identificatietechnieken beheersen en kunnen toepassen.
  • Grondige kennis van onderzoeks- en analyserend instrumentarium genetische analysen.
  • In staat zijn om over de opgedane kennis, vaardigheden en wetenschappelijke ervaringen te kunnen rapporteren en communiceren en een professionele verslaggeving kunnen doen van de uitgevoerde experimenten.
  • De nodige creatieve en wetenschappelijke assertiviteit ontwikkelen om na overleg in teamverband opleidingsgerelateerde problemen te kunnen oplossen. Tijdens de werkcolleges in teamverband de praktische problemen die opduiken bij de uitvoering van de oefeningen kunnen oplossen.


Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Cursus “Genetische identificatietechnieken”
Tijdschriften en handboeken in de bibliotheek; websites.
Extra informatie op Dokeos.

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 8.0 EUR
Kostprijs cursus en practicumnota’s: 8,0 EUR

Studiebegeleiding
Permanente mogelijkheid tot vraagstelling.

Onderwijsvormen
Hoorcolleges, labo en bezoek bedrijf/onderzoeksinstelling

Evaluatievorm
Theorie: Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding
Oefeningen: permanente evaluatie tijdens de praktische oefeningen en quotering van de verslagen.

Wegingscoëfficiënten:
  • Theorie: 66,7%
  • Oefeningen: 33,3%
2de zittijd: raadpleeg de departementale aanvullingen op de onderwijs- en examenregeling voor de specifieke modaliteiten.

OP-leden
T.: Kathy Messens
O: Kathy Messens, Nicolas Gryson