ZUIVELTECHNOLOGIE
 
Wordt gegeven in Master in de biowetenschappen, voedingsindustrie - afstudeerrichting: voedingsmiddelentechnologie
Hoorcollege [A] 36.0
Werkcollege [B] 24.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 24.0
Totale studietijd [D] 180.0
Studiepunten [E] 6
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toegankelijk
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Paul VAN ASSCHE
Referentie BMVDIV01A00001
 
Trefwoorden
Melk, consumptiemelk, melkderivaten, gefermenteerde zuivelproducten, melkdesserten

Doelstellingen
Het doel van de cursus zuiveltechnologie is de studenten inzicht en kennis bij te brengen in de samenstelling, de structuur en de eigenschappen van de melk en tevens in alle aspecten van de melkverwerking via de eenheidsprocessen die in het algemeen gebruikt worden bij de productie van zuivelproducten. Bovendien wordt de kennis uit de levensmiddelentechnologie, -chemie en -microbiologie toegepast om inzicht te verwerven met betrekking tot de omzettingen van de grondstoffen melk tot zijn zuivelproducten. Voorts worden vaardigheden bijgebracht voor de productie en kwaliteitscontrole van zuivelproducten.
De cursus biedt een wetenschappelijk-technologische basis voor procestechnologen en kwaliteitsingenieurs, en bereidt de afgestudeerden voor op een leidinggevende functie in een zuivelbedrijf.

Leerinhoud
De cursus geeft een volledig overzicht van de verwerkingstechnologie van rauwe melk tot de diverse soorten zuivelproducten (zoals consumptiemelk en derivaten, room, geconcentreerde melk, melkpoeder, gefermenteerde zuivelproducten, roomijs). Daartoe wordt eerst de grondstof melk bestudeerd gevolgd door alle technologische deelprocessen (koelen, verhitten, centrifugeren, homogeniseren, standaardiseren, concentreren, drogen, membraanfiltratie, fermentatie). Via processchema's worden de diverse productielijnen besproken. De hedendaagse technologie en nieuwe trends worden bijgebracht, zoals bij de productie van functionele zuivelproducten. De oefeningen hebben tot doel de student aan te leren relaties te leggen tussen procesparameters, fysico-chemische en microbiologische bepalingen, en eindproductkwaliteiten. Eveneens wordt getracht een zekere praktische kennis bij te brengen van het productieproces van zuivelproducten en van de apparatuur. Tevens worden een aantal bedrijfsbezoeken voorzien.

Begincompetenties
Eindcompetentie verworven voor levensmiddelentechnologie, Algemene en anorganische chemie I en II, microbiologie en ingenieurstechnieken.

Eindcompetenties
Hierdoor moet de afgestudeerde in staat zijn de volledige processing van melk te begrijpen waardoor hij op een leidinggevende manier het proces kan beheersen en sturen.
Hij zal in staat zijn de complexiteit en de variabiliteit van de procesvoering binnen de zuivelindustrie juist in te schatten waardoor een bedrijfsspecifieke en kwalitatieve aanpak mogelijk is.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Cursustekst beschikbaar - theorie ca. 300 blz.; oefeningen ca. 100 blz.
Vaktijdschriften, handboeken, videofilms, internet, presentaties.

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 55.0 EUR
cursus nota's: ± 15 EUR
bedrijfsbezoeken: ± 40 EUR

Studiebegeleiding
Permanente mogelijkheid tot vraagstelling.

Onderwijsvormen
Hoorcollege, begeleide oefeningen, bedrijfsbezoeken, zelfstudie

Evaluatievorm
Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding.
Oefeningen: permanente evaluatie tijdens de praktische oefeningen en quotering van de verslagen (regeling 2de zittijd: opdracht theoretisch of praktisch met verslaggeving).
Bedrijfsbezoeken: verplichte aanwezigheid + verslag

Wegingscoëfficiënt :
  • Theorie: 67 %
  • Oefeningen en bedrijfsbezoeken: 33 %


OP-leden
Paul VAN ASSCHE
Tony RUYSSEN