Trefwoorden Toxicologie (b740).
Doelstellingen Dit opleidingsonderdeel is noodzakelijk om de student een basis te verschaffen i.v.m. toxicologische testen die uitgevoerd worden in verschillende researchlabo’s in de biomedische en farmaceutische sector, waar de Bachelor in de Farmaceutische en Biologische Technieken tewerk kan gesteld zijn. Anderzijds kan de FBT’er ook terecht komen in de afdeling toxicologie van het klinisch labo in verschillende ziekenhuizen en in toxicologische labo’s in de gerechtelijke geneeskunde.
Toxicologie wordt aangeboden op het moment in het curriculum dat de student een grondige basiskennis bezit van organische scheidingstechnieken, pathologie, farmacologie.
Het is noodzakelijk dat deze student inzicht verwerft in verschillende klassen van xenobiotica zoals drugs, geneesmiddelen, gassen, metalen en pesticiden die kunnen aangetroffen worden in biologische stalen, na een accidentele of intentionele intoxicatie.
De student dient kennis te verwerven i.v.m. opsporingsmethoden en kwantitatieve bepalingen van bovenstaande componenten zoals die in toxicologische laboratoria worden uitgevoerd.
Dit opleidingsonderdeel stimuleert binnen het geheel van de opleiding de volgende algemene competenties: verwerven en verwerken van informatie, vermogen tot communiceren van informatie, ideeën, problemen en oplossingen.
Verticale coherentie: Zoals reeds vermeld bouwt dit opleidingsonderdeel voort op de opleidingsonderdelen pathologie en farmacologie.
Horizontale coherentie: Het is de bedoeling dat de student vanuit de toxicologie verbanden legt met de medische bacteriologie en parasitologie (teratogeniciteit).
Leerinhoud De leerstof is thematisch opgebouwd.
- Analytische technieken aangewend in het toxicologisch laboratorium.
- Interacties van produkten in het lichaam en toxische effecten.
- Toxicokinetiek: opname, absorptie, distributie, biotransformatie en eliminatie van lichaamsvreemde componenten in het lichaam.
- Therapeutic Drug Monitoring.
- Overzicht van drugs, klassen van geneesmiddelen, gassen, pesticiden e.a. en opsporingstechnieken daarvan in biologische matrices: ethanol, barbituraten, opiaten, hypnotica en sedativa, cocaïne, amfetaminen, nicotine, cafeïne, cannabis, LSD, CO, HCN, organofosfaat insekticiden, organochloorinsekticiden, herbiciden en metalen.
- Symptomen en aanpak van vergiftigingen.
- Opdracht (vakliteratuur opzoeken) met daaraan verbonden een presentatie.
Begincompetenties Voor de opleidingsonderdelen ‘Pathologie’ en ‘Farmacologie’ moet de student een credit behaald hebben, gedelibereerd zijn of een vrijstelling bekomen hebben op basis van EVK.
Eindcompetenties Algemene competenties
Verwerven en verwerken van informatie.
Vermogen tot communiceren van informatie, ideeën, problemen en oplossingen
Beroepsgerichte competenties
Het verwerven van algemene vakbekwaamheid met inbegrip van GLP, als ondersteuning bij het verder uitbouwen van beroepsspecifieke competenties
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Cursus Toxicologie, I. De Pauw (cursusdienst Hogent)
De studenten nemen nota's tijdens de lessen.
Bibliotheek Departement Gezondheidszorg Vesalius:
A Textbook of Modern Toxicology. Ernest Hodgson and Patricia E. Levi. Appleton and Lange, Norwalk, Connecticut.
Toxicology, the basic science of poisons, 6th edition. Curtis D. Klaassen. Mc Graw-Hill, Medical Publishing Division, 2001.
Studiekosten Ongeveer 3 € voor de cursus.
Studiebegeleiding Mogelijkheid tot vragen stellen tijdens of na de les.
Onderwijsvormen Hoorcolleges met interactie, powerpointpresentatie en video.
Opdracht met daaraan verbonden een presentatie.
De theorielessen bestaan uit hoorcolleges met interactie tussen de student en de lector. Een deel van de leerstof wordt door de student verworven door het geven van een presentatie. Deze topics worden door de studenten bepaald en vormen een uitdieping/actualisatie van de hoofdstukken uit de cursus. Ze verrichten hiervoor het nodige opzoekwerk (bibliotheek).
Evaluatievorm Mondeling examen bestaande uit 3 open vragen met schriftelijke voorbereiding en 1 vraag zonder schriftelijke voorbereiding. (90%)
Presentatie (opdracht). (10%)
OP-leden Isabel DE PAUW
|
|