Trefwoorden h100 informatie-documentatie-bibliotheekwetenschappen-archiefwetenschappen, p000 exacte wetenschappen
Doelstellingen Dit opleidingsonderdeel is vereist voor het verwerven van de beroepstitel van "Medisch laboratoriumtechnoloog" (KB 2 juni 1993).
De toegepaste informatica en wetenschappelijke documentatie is in het curriculum opgenomen omdat de aangeleerde vaardigheden in dit opleidingsonderdeel de basis vormen van nagenoeg alle andere opleidingsonderdelen. Het gaat hier om een algemene competentie die verder kan worden ontwikkeld in alle andere opleidingsonderdelen met inbegrip van stage en afstudeerproject (scriptie). Daarom wordt dit opleidingsonderdeel in het begin van de opleiding geplaatst.
De bedoeling van dit opleidingsonderdeel is het verwerven van vaardigheden, zowel op het vlak van de wetenschappelijke documentatie als de toegepaste informatica, die kunnen worden aangewend in alle andere opleidingsonderdelen. Het benadrukt het belang van en stimuleert het levenslang leren bij de studenten.
Binnen het geheel van de opleiding stimuleert dit opleidingsonderdeel volgende algemene competenties:
- denk- en redeneervaardigheid
- opzoeken, verwerken en beheren van informatie
- creativiteit
- kritische reflectie en projectmatig werken
- presentatietechnieken
- kunnen rapporteren
- beschikken over het vermogen informatie, ideeën, problemen en oplossingen over te brengen aan zowel specialisten als leken.
Verticale coherentie:
In het opleidingsonderdeel toegepaste informatica worden de basisprincipes van Excel en Word aangeleerd. Excel en Word worden gebruikt in de verslaggeving voor de practica organische scheikunde in 1BLT en vinden hun toepassing in de verslaggeving voor verschillende practica in het tweede en derde jaar van de opleiding. Informaticatoepassingen vormen ook een onmisbare band tussen de professionele bachelor en hoogtechnologische toestellen. De implementatie van computergebruik zet de student ook aan om in de volgende jaren te werken met toestellen zoals HPLC, Q-PCR toestellen, sequencer, gelfotografietoestel enz..
In het opleidingsonderdeel wetenschappelijke documentatie wordt aangeleerd hoe men met vakliteratuur dient om te gaan en waar men deze kan terugvinden. Tevens wordt Powerpoint gebruikt voor de presentatie van de scriptie in het derde jaar van de opleiding.
Horizontale coherentie:
Er is een sterke verwevenheid tussen het opleidingsonderdeel toegepaste informatica/wetenschappelijke documentatie en alle andere opleidingsonderdelen aangezien er binnen alle opleidingsonderdelen steeds wordt uitgegaan van een wetenschappelijke basis en de pc wordt aangewend voor het maken van allerhande verslagen, zowel voor de practica als voor de andere opleidingsonderdelen.
Specifieke doelstellingen voor wetenschappelijke documentatie
Binnen de paramedische beroepsuitoefening wordt steeds uitgegaan van een wetenschappelijke basis. Dit onderdeel heeft tot doel de studenten vaardig te maken in het verkennen van verschillende wetenschappelijke bronnen voor Nederlandstalige en anderstalige vakliteratuur, zodat ze in staat zijn om artikels, boeken en websites op te zoeken, door te nemen en inzichtelijk te verwerken. De studenten leren ook een voordracht te geven met behulp van PowerPoint.
Specifieke doelstellingen voor toegepaste informatica
De studenten leren deskundig en efficiënt omgaan met de courante softwarepakketten. De studenten leren verslagen op een efficiënte manier aan te maken op pc. Hierbij streven zij naar nauwkeurigheid, volledigheid en netheid. Zij ontwikkelen de nodige kritische zin en leren zelfstandig een probleem oplossen. De studenten leren de bekomen resultaten van laboratoriumproeven verwerken met Excel.
Leerinhoud
Wetenschappelijke documentatie
Tijdens de eerste contactmomenten krijgen de studenten in een inleiding toelichting en demonstratie over het verzamelen van literatuur. Dit wordt gevolgd door opdrachten betreffende enerzijds zelfstandig zoeken van zowel artikels, websites als boeken rond een zelfgekozen en goedgekeurd onderwerp. Deze moeten voldoen aan vooraf vastgelegde criteria. Opdracht is de verzamelde gegevens te synthetiseren (volgens vooraf vastgelegde criteria), te beoordelen en erover te reflecteren. Deze criteria zijn dezelfde als deze die gelden voor het eindwerk dat in derde jaar opgesteld dient te worden.
Nadien moeten zij over dit werk een voordracht geven met behulp van een powerpointpresentatie en inhoudelijke vragen beantwoorden.
Toegepaste informatica
Informatica:
- inleiding tot informatica
- besturingssystemen
- utilities
- internet en digitale leeromgeving
Tekstverwerking:
- basishandelingen
- pagina-indeling
- kop- en voettekst - paginanummering
- documenten indelen in secties
- voet- en eindnoten
- uitgebreide opmaak van documenten met vooral aandacht voor het correct gebruik van de opmaakprofielen
- inhoudsopgave genereren
- tabellen
- figuren en objecten
- gebruik van sjablonen
- afdrukbeheer
Spreadsheets:
- basishandelingen
- ontwerp van een rekenblad voor eenvoudige vraagstukken en/of het verwerken van meetresultaten
- toepassen van eenvoudige wiskundige, statistische, tijd- en database-functies met inbegrip van grafieken
- afdrukbeheer
Presentatie:
- basishandelingen
- samenstellen en opmaken van een eenvoudige presentatie ter ondersteuning van een voordracht of scriptieverdediging
- modellen
- diavoorstelling
- afdrukken
Begincompetenties
- voldoende kennis van de Nederlandse grammatica en spelling
- passieve kennis van Frans en Engels
- basisvaardigheden computergebruik en tekstverwerking
Eindcompetenties
Algemene competenties
Voor wetenschappelijke documentatie moeten de studenten een paper schrijven rond een onderwerp dat aanleunt bij de opleiding. De paper wordt uitgewerkt op pc en aan de medestudenten en begeleidende lectoren gepresenteerd.
Hierin komen volgende algemene competenties aan bod:
1 informatie kunnen opzoeken, verwerken en beheren
Indicatoren:
- informatie rond het gekozen thema opzoeken in verschillende bronnen (boeken, tijdschriften en elektronische bronnen), inclusief anderstalig materiaal en verwerken tot een samenhangend geheel.
- bij het gebruik van de computer, eventuele eenvoudige problemen toepassingssoftware oplossen door gebruik te maken van de helpfiles of naslagwerken.
2 creativiteit
Indicatoren
- op een creatieve, maar correcte manier de verzamelde informatie rond het gekozen onderwerp verwerken tot een samenhangend geheel.
- op een creatieve wijze zoeken naar oplossingen voor problemen die zich kunnen voordoen tijdens het opzoekwerk of tijdens het verwerken van de informatie op pc.
3 presentatietechnieken
Indicatoren
- mondelinge voorstelling van de paper aan de medestudenten en de begeleidende lectoren.
- PowerPoint gebruiken ter ondersteuning van de mondelinge voorstelling van de paper.
Kerncompetenties
Vakkennis en inzicht
Indicatoren
- parate kennis van de Nederlandse grammatica en spelling
- parate kennis van Frans en Engels
- kennis en inzicht in het raadplegen van bronnen; zowel boeken en tijdschriften als elektronische bronnen, inclusief de digitale leeromgeving Dokeos.
- inzicht in de wijze waarop informatie, problemen en oplossingen kunnen worden overgedragen (= communiceren)
- kennis en inzicht in het aanwenden van helpfiles en andere bronnen om eenvoudige problemen in de toepassingssoftware te kunnen oplossen.
Beroepsspecifieke competenties
Vermogen tot communiceren van informatie, problemen en oplossingen
Indicatoren
- eventuele problemen bij het tot stand komen van de paper op een efficiënte manier overbrengen aan de betrokken lectoren of medestudenten, zowel mondeling als schriftelijk
- de paper op een duidelijke en professionele wijze mondeling voordragen aan de medestudenten en begeleidende lectoren
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier::
Basiscursussen van de verschillende modules samengesteld door de lectoren
- Elektronische Hogeschool
Slides van de introductie over de elektronische hogeschool, door de lector samengesteld, staan ter beschikking van de studenten via de digitale leeromgeving Dokeos.
- Windows Verkenner
Syllabus samengesteld door lector, beschikbaar via de digitale leeromgeving Dokeos
- MS Word
Oefeningenbundel door lector samengesteld, beschikbaar via de cursusdienst van Hogeschool Gent - 25 p.
Syllabus “Basisvaardigheden Word 2003” door lector samengesteld, beschikbaar via de digitale leeromgeving Dokeos
Handboeken van de lector liggen in de computerklas ter beschikking van de studenten en zijn uitleenbaar.
Devriendt, D., De Geyter-Diependale, T., Werk Wijzer met Word XP en Word 2000 - Deel 1: Basisopleiding, inclusief basiscursus Powerpoint XP, Oostkamp, WWW-Soft, 2003, 256 p.
Devriendt, D., De Geyter-Diependale, T., Werk Wijzer met Word XP en Word 2000 - Deel 2: Gevorderd gebruik Oostkamp, WWW-Soft, 2003, 240 p.
Devriendt, D., De Geyter-Diependale, T., Werk Wijzer met Word XP en Word 2000 - Deel 3: professionele praktijk, inclusief Powerpoint XP, Oostkamp, WWW-Soft, 2003, 232 p.
Slides van de verschillende modules aangemaakt door lector zijn beschikbaar via de digitale leeromgeving Dokeos
Hulpmodules gebruikte software
- MS Excel
Lesbestanden door lector samengesteld zijn beschikbaar via de digitale leeromgeving Dokeos
Losse oefeningen aansluitend op laboratoriumproeven, samengesteld door de vaktitularis Fysica, Scheikunde en Toegepaste informatica, worden voor de studenten gekopieerd in het departement
Slides van de verschillende onderwerpen aangemaakt door lector zijn beschikbaar via de digitale leeromgeving Dokeos
Handboeken van de lector liggen in de computerklas ter beschikking van de studenten en zijn uitleenbaar.
Hulpmodules gebruikte software
- MS PowerPoint
Oefenbestanden door lector samengesteld zijn beschikbaar via de digitale leeromgeving Dokeos
Slides aangemaakt door lector zijn beschikbaar via de digitale leeromgeving Dokeos
Handboeken van de lector liggen in de computerklas ter beschikking van de studenten en zijn uitleenbaar.
Devriendt, D., De Geyter-Diependale, T., Werk Wijzer met Word XP en Word 2000 - Deel 1: Basisopleiding, inclusief basiscursus Powerpoint XP, Oostkamp: WWW-Soft, 2003, 256 p.
Devriendt, D., De Geyter-Diependale, T., Werk Wijzer met Word XP en Word 2000 - Deel 3: professionele praktijk, inclusief Powerpoint XP, Oostkamp: WWW-Soft, 2003, 232 p.
Hulpmodules gebruikte software
BIN-boekje:
VVKSO, Efficiënt rapporteren met behulp van de computer sjablonen voor rapporten, verslagen, eindwerken en brieven en nuttige wenken en tips, Brussel Licap 2002, 46 p.
Studiekosten +/- € 15,00 voor de cursus
€ 2 voor losse kopies
Studiebegeleiding Studenten nemen zelf het initiatief om extra begeleiding te vragen. Feedback is altijd mogelijk
Onderwijsvormen
Toegepaste informatica
Alle procedures worden in kleine groepen van max 16 studenten aangeleerd, waarbij elke student aan een pc werkt. Dit biedt het grote voordeel dat er snel kan worden ingegrepen wanneer iemand extra aandacht vraagt zonder dat het lesgebeuren te sterk wordt verstoord of vertraagd.
De combinatie van pc-vaardige studenten met minder pc-vaardige studenten zorgt voor een vlot peer-to-peer lesgebeuren. Alle partijen ondervinden er baat bij wat het psychosociale welbevinden van de studenten ten goede komt.
Voor de demonstratiemomenten wordt gebruik gemaakt van projectie door middel van een beamer, van zowel procedures in de betreffende software als van slides in PowerPoint.
Teneinde de studenten relatief op eigen tempo, te laten werken wordt gewerkt onder de vorm van begeleid zelfstandig leren.
Voor MS Word werd een oefeningenbundel van 20 opdrachten uitgewerkt vertrekkende van een getypte nog niet opgemaakte tekst. De studenten kunnen alle opdrachten individueel en onder begeleiding uitwerken.
Deze oefeningenbundel werd in trapvorm opgebouwd zodat de uitgevoerde opdrachten van de ene oefening in de andere overvloeien. Op het einde van de lessenreeks dienen de studenten de laatste opdracht digitaal in. Deze opdracht wordt beoordeeld (= permanente evaluatie).
Voor MS Excel staan 10 lesbestanden in Excel via de digitale leeromgeving Dokeos ter beschikking van de studenten. Elk lesbestand belicht een onderwerp.
Voor MS PowerPoint staat eveneens een lesbestand via de digitale leeromgeving Dokeos ter beschikking van de studenten. Dit lesbestand bevat zowel de oefening als de nodige uitleg om de oefening (zelfstandig) te maken.
Wetenschappelijke documentatie
Uitleg over BIN-normen en praktische richtlijnen voor het schrijven van de paper gebeuren op school; nadien volgt een begeleid bezoek aan de eigen bibliotheek en deze van het UZ Gent. Later krijgen de studenten nogmaals de kans klassikaal in de bib opzoekingen te verrichten. Artikels moeten thuis verwerkt worden. Individuele begeleiding mits afspraak. Schriftelijke en eventueel mondelinge feedback over de ingediende stukken.
Voordracht van het eindresultaat met behulp van PowerPoint + beantwoorden van enkele inhoudelijke vragen van zowel de lectoren als de studenten.
De studenten maken een opzoekingswerk over een zelfgekozen wetenschappelijk thema dat aanleunt bij hun opleiding. Hierbij gebruiken ze minstens 3 artikels waarvan minstens 1 Engelstalig. De studenten maken hiervan een synthese en verwerken de informatie op computer volgens vooraf bepaalde richtlijnen. Nadien presenteren ze hun paper aan hun medestudenten met behulp van PowerPoint en beantwoorden ze een aantal inhoudelijke vragen. De studenten dienen aan vooraf bepaalde en gemelde deadlines te voldoen.
Door peer assessment en self-assessment kunnen de studenten zich een duidelijk beeld vormen en een aantal eigen verbeterdoelen definiëren die verwerkt worden in het portfolio van de student.
Evaluatievorm
De studenten maken een opzoekingswerk over een zelfgekozen wetenschappelijk thema dat aanleunt bij hun opleiding. Hierbij gebruiken ze minstens 3 artikels waarvan minstens 1 Engelstalig. De studenten maken hiervan een synthese en verwerken de informatie op computer volgens vooraf bepaalde richtlijnen. Nadien presenteren ze hun paper aan hun medestudenten met behulp van PowerPoint en beantwoorden ze een aantal inhoudelijke vragen. De studenten dienen aan vooraf bepaalde en gemelde deadlines te voldoen.
Door peer assessment en self-assessment kunnen de studenten zich een duidelijk beeld vormen en een aantal eigen verbeterdoelen definiëren die verwerkt worden in het portfolio van de student.
De evaluatievormen worden vooraf verduidelijkt aan de hand van een scoretabel.
toegepaste informatica: 60 %
(5 % voor de opdrachten Word, 30 % voor de paper in Word gemaakt, 5 % voor de PowerPoint presentatie paper, 20 % voor het examen Excel)
wetenschappelijke documentatie: 40 %
(20 % voor de paper, 20 % voor de voordracht + verdediging ervan – Respecteren van deadlines worden eveneens gequoteerd. Bij te weinig origineel werk is de quotering nul.)
OP-leden S. Gobbert
M. Soete
S. Vermeulen
|