Trefwoorden Toegepaste informatica, Informatica
Doelstellingen Deskundig omgaan met en inzichtelijk beheersen van enkele klassieke softwarepakketten met aandacht voor het efficiënt bedienen van het materieel.
Wat attitudes betreft wordt gestreefd naar een gevoel van nauwkeurigheid, volledigheid, efficiëntie en kritische zin. Uiteindelijk moeten de studenten (relatief) zelfstandig problemen kunnen aanpakken, zoals er zich in het kader van hun afstudeerproject en de latere beroepspraktijk kunnen voordoen.
Leerinhoud Informatica:
inleiding, besturingssystemen, utilities, internet.
Tekstverwerking:
basishandelingen, pagina-indeling, kop- en voettekst, paginanummering, documenten indelen in secties, voet- en eindnoten, uitgebreide opmaak van documenten met vooral aandacht voor het correct gebruik van de opmaakprofielen, inhoudsopgave genereren, tabellen, figuren en objecten, gebruik van sjablonen, samenvoegen van documenten
Presentatie:
basishandelingen, samenstellen en opmaken van een eenvoudige presentatie ter ondersteuning van een voordracht of scriptieverdediging, modellen, diavoorstelling, afdrukken
Spreadsheets:
basishandelingen, ontwerp van een rekenblad voor eenvoudige vraagstukken, toepassen van eenvoudige wiskundige, statistische, tijd- en database-functies met inbegrip van grafieken
Begincompetenties Geen specifieke voorkennis vereist.
Eindcompetenties Het opleidingsonderdeel Toegepaste Informatica brengt de basiscompetenties (kennis, vaardigheden en attitudes) bij die nodig zijn om de pakketten op een professionele wijze te gebruiken.
Kennis
Beheersing van informaticatoepassingen.
Kennis van informatieverzameling en informatieselectie.
Kennis van bestandsbeheer, tekstverwerking, rekenblad en presentatie.
Vaardigheden
Informaticapakketten aanwenden bij het uitwerken van taken zowel ifv de opleiding als ifv de stage, zowel voor het opvragen als het verwerken van gegevens.
Attitudes
Kritische ingesteldheid
Zin voor kwaliteit, accuratesse, afwerking, orde, netheid en structuur
Oog voor deadlines
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Syllabus door lector samengesteld
DEVRIENDT, D. en DE GEYTER-DIEPENDAELE, T., Werk Wijzer met Word XP en Word 2000 - Deel 2, www-soft, Gentbrugge, 2003, ISBN 90-76862-05-2.
VANDEN BROECK, E. en CUYPERS, E., Ms Excel 2000, Standaard Uitgeverij, Antwerpen, 2000, ISBN 90-02-20990-8
Studiekosten Syllabus: € 7
Handboeken: € 45
Studiebegeleiding Mogelijkheid tot vragen stellen voor, tijdens en na de lessen.
Onderwijsvormen Praktisch aanbrengen van procedures en inzichten in "hands on"-sessies. Zelfstudie met gelegenheid tot oefenen onder begeleiding.
Evaluatievorm Permanente evaluatie: oefeningenpakket
Uitwerken van een geïntegreerde opdracht in samenspraak met de opleidingscommissie.
De evaluatie gebeurt op basis van de opgeslagen bestanden en niet op basis van de print. Bijgevolg geven de studenten hun werkje zowel digitaal als geprint af. Hiertoe werken de studenten best via de dropbox van de digitale leeromgeving Dokeos.
Praktisch examen op pc voor het deel rekenblad.
OP-leden Sien Gobbert
|