Trefwoorden Vocale audiometrie, Immitantie, objectieve testbatterij, Kinderaudiometrie, Hoortoestellen, Hoortraining, Gebaren, Spraakafzien, Cochleair implantaat
Doelstellingen Deze gemeenschappelijke cursus biedt voor de bachelors in de logopedie de noodzakelijke achtergrond voor contacten in de wereld van gehoorgestoorden en audioprothesie. Voor de bachelors in de audiologie wordt hier de basis gelegd voor optiespecifieke cursussen rond hetzelfde thema.
Leerinhoud I. Klinische audiometrie en audioprothesie: Herhaling tonale audiometrie m.i.v. maskeren, spraakaudiometrie m.i.v. maskeerproblematiek. Immitantiemetrie: beginselen. objectieve audiologische testbatterij: beginselen, Subjectieve audiometrie bij neonati en jonge kinderen. Overzicht van de hoortoestellentypes, cochleaire implants inbegrepen. Indicatie en profijt van hoortoestellen volgens het rekenmodel van Plomp. Technieken ter bevordering van de signaalruisverhouding.
II. Habilitatieve audiologie: receptieve en productieve communicatieproblemen in geval van prelinguale en postlinguale gehoorverliezen met akoestisch-fonetische duiding en een therapeutisch kader (hoortraining, spraakafzien, gestuele componenten in de communicatie)
Begincompetenties Geslaagd zijn voor het vak "klinische audiologie en audiometrie" uit het eerste jaar.
De concepten drempel, transcranieel horen, maskering en de typologie van de gehoorverliezen, behandeld in het eerste jaar moeten parate kennis zijn.
Eindcompetenties De klinische testbatterij in de audiometrie wordt behandeld op een manier die de student(e) moet toelaten bepaalde tests zelf af te nemen en tot op zekere hoogte te interpreteren. Er wordt belang gehecht aan de onderlinge verbanden tussen de resultaten. De meeste tijd wordt besteed aan vocale audiometrie en immitatiemetingen.
Wat audioprothesie betreft, moet de student de hoortoestelgebruiker als luisterend subject leren zien. Het accent ligt dus niet op het technische, maar wel op het psycho-akoestische, fonetische en psycholinguïstische. De bedoeling is dat de student(e) later zelfstandig of in team met kennis van zaken kan redeneren over indicatie, type, profijt etc. van een hoortoestel, klassiek of ingeplant.
Wat rehabilitatieve audiologie betreft: de student moet de communicatieve impact van gehoorverlies kunnen inschatten, hij/zij kan oefengangen voor hoortraining en spraakafzien opzetten en kent de intrinsieke onderscheiden tussen de verschillende stelsels van gestuele communicatie.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Syllabi, aan te vullen met eigen notitiesen uitgereikte documenten.
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 7.0 EUR Syllabi: ongeveer € 7.00
Studiebegeleiding Monitoraat na afspraak. Klassikale initiatieven krijgen voorrang.
Onderwijsvormen Doceren, demonstraties, simulaties (computer), gevalsbespreking a.d.h.v. audiometrische atlassen, practicum, begeleide zelfstudie.
Evaluatievorm Schriftelijke examens met mogelijkheid van zowel open als meerkeuzevragen (met correctiefactor). Occasionele addenda behoren tot de examenstof.
I. Klinische audiometrie en audioprothesie: 50%.
II. Rehabilitatieve audiologie: 50%. Indien de student niet slaagt voor het opleidingsonderdeel kunnen de deelbeoordelingen I of II van minimum 10/20 overgedragen worden naar de 2e examenzittijd.
OP-leden Els De Rycke, Sofie Furniere
|
|