STAGE
 
Wordt gegeven in 2de jaar professionele Bachelor in de logopedie en audiologie - afstudeerrichting: audiologie
2de jaar professionele Bachelor in de logopedie en audiologie - afstudeerrichting: logopedie
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 190.0
Totale studietijd [D] 360.0
Studiepunten [E] 12
Niveau gespecialiseerd
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Veerle Willockx
Referentie GCLOAA02A00006
 
Trefwoorden
Observaties, Verslaggeving, Onderzoek, Stage, therapie

Doelstellingen
Logopedie:
De stage in het tweede jaar omvat twee luiken waarvan het eerste, de oriëntatiestage, aan de studenten de kans geeft om kennis te maken met het werkveld van de logopedist. Zij leren hun houding te bepalen in een therapeutische sessie. Het contact met andere disciplines is een aanzet tot teamwork. De participatiestage mikt via een geleidelijke inschakeling in de activiteiten op: komen tot het behandelen van patiënten/cliënten onder begeleiding van een logopedist, gebaseerd op een grondige dossierstudie en een geïndividualiseerd behandelingsplan. In de projectstages leren de studenten om zelfstandig afspraken te maken, zich te organiseren, screenings te doen, informatie hierover door te geven, personen doorverwijzen, verzamelde gegevens registreren en rapporteren en behandelingen plannen en uitvoeren. In elk van deze stageopdrachten worden de studenten gestimuleerd om diverse attitudes te oefenen en te ontwikkelen.
Audiologie:
oriëntatiestage: de student moet in staat zijn om met een goede basis qua kennis en vaardigheden de participatiestage aan te vatten. participatiestage: De student(e) moet de taak van de audioloog op de hem/haar toegewezen stageplaats kennen. Men moet gericht kunnen observeren en hierover een adequaat verslag opstellen, uit een dossier worden de relevante gegevens gehaald om te verwerken in een gevalsbespreking. Bepaalde audiologische handelingen moet de student(e) reeds zelfstandig kunnen uitvoeren, andere blijven beperkt tot participatie of observatie (zie stagevademecum).

Leerinhoud
Logopedie:
Dossierstudies, syntheseverslagen, handelingsplannen en therapieverslagen, screenings en onderzoeken in verband met de problematiek van de hen toegewezen stageplaats. Concrete informatie terug te vinden in het stagevademecum.
Audiologie:
Oriëntatiestage: Communicatie met slechthorenden, Algoscreening, bezoek aan een afdeling klinische audiologie en aan een hoorcentrum, sociale vaardigheden en teamwerking, leren maken van verslagen en gevalsbesprekingen, theorie over en zelfstandig kunnen uitvoeren van tonale audiometrie (inclusief maskering), spraakaudiometrie, impedantiemetrie, MCL en UCL in oefensituaties en de resultaten in beperkte mate kunnen interpreteren, zelfstandig nieuwe informatie verzamelen, verwerken en verslaan. Participatiestage: Verwerven van vaardigheden op het vlak van omgang met, onderzoek van, interventie bij gehoorgestoorden. Gevalsbesprekingen, verslagen in verband met de problematiek van de hen toegewezen stageplaats, maken van een paper over een zelfgekozen onderwerp. Concrete informatie terug te vinden in het stagevademecum.

Begincompetenties
De kennis en vaardigheden uit de beroepsgerichte opleidingsonderdelen in praktijk brengen. Initiatiestage audiologie: de doelstellingen van het opleidingsonderdeel "audiologie en klinische audiometrie" uit het eerste jaar.

Eindcompetenties
Logopedie:
De student(e) moet de taak van de logopedist op de hem/haar toegewezen stageplaats kennen.Hij/zij moet gericht kunnen observeren en hierover een adequaat verslag opstellen. De stagiair(e) moet participeren tijdens behandelingen. Hij/zij moet deze kunnen overnemen en soms ook zelfstandig uitvoeren.Hij/zij kan relevante gegevens uit het dossier selecteren en bruikbaar maken voor de therapie.
Binnen de groep van attitudes wordt vooral het empathisch handelen benadrukt.
Audiologie:
De student hanteert een correcte communicatiestijl, zowel mondeling als schriftelijk. De student is in staat om correct mondeling en schriftelijk te rapporteren. De student is in staat om een therapeutische houding aan te nemen. De student heeft inzicht in en kan specifieke kennisinhouden m.b.t. audiologie toepassen. De student is in staat bepaalde audiologische onderzoeken correct uit te voeren. De student is in staat tot samenwerking.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Stageportfolio. Vademecum. Eigen notities in het portfolio en de feedback erop.

Studiekosten
Verplaatsing naar de stageplaats.

Studiebegeleiding
Individuele begeleiding door stagebegeleiding van de Hogeschool en door de stagementor.

Onderwijsvormen
Initiatiestage: doceren, leergesprek, gastspreker(s), demonstraties, oefeningen, rollenspel.
Participatiestage: De student wordt op stage begeleid door de stagementor en wordt bezocht door de stagebegeleider. Begeleiding houdt in: lezen en beoordelen van geschreven documenten (dossierstudies, handelingsplannen, verslagen). Observaties van het handelen van de student tijdens onderzoek of therapie. Opmerkingen worden steeds schriftelijk vastgelegd en met de student besproken. De stagebegeleider kan ook een stagemonitoraat op school organiseren (individueel of in kleine groepen).


Evaluatievorm
Initiatiestage: permanente evaluatie en evaluatie van de ingediende stukken. Zie stagebeoordelingsformulier voor geoperationaliseerde criteria en wegingen. Permanente evaluatie met mogelijkheid tot gestructureerd self-assessment op de ELO.

OP-leden
Mie Cocquyt, Catherine De Vos, Fleur Gailly, Eddy Hoste, Carla Ochelen, Luc Simoens, Sabine Vandevelde, Kathleen Van Snick, Veerle Willockx, Sandrine De Coster.