DEONTOLOGIE, BEHEER EN ADMINISTRATIE
 
Wordt gegeven in 3de jaar professionele Bachelor in de logopedie en audiologie - afstudeerrichting: audiologie
3de jaar professionele Bachelor in de logopedie en audiologie - afstudeerrichting: logopedie
Hoorcollege [A] 25.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 75.0
Studiepunten [E] 3
Niveau uitdiepend
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Fleur GAILLY
Referentie GCLOAA03A00001
 
Trefwoorden
deontologie, plichtenleer, deontologische code, beheer en administratie, sociale organisatie

Doelstellingen
Deontologie
De doelstellingen van dit opleidingsonderdeel zijn:
*inzicht verwerven in de ethische terminologie en de ethische methodologie in het algemeen en in de ethische problemen binnen de logopedie/audiologie in het bijzonder;
*kritisch leren nadenken over de rol van de ethiek in het persoonlijk ethisch denken en handelen, en over de rol van de ethiek in de hedendaagse maatschappij;
*kunnen toepassen van het ethisch model om ethische problemen op een gestructureerde wijze aan te pakken;
*inzicht verwerven en vertrouwd worden met de deontologie/beroepscode van de logopedist/audioloog;
*leren reflecteren over de waarde van de eigen handelingen.
Sociale organisatie en administratie
De audioloog/logopedist moet voor het organiseren van zijn opdracht de nodige bronnen op een efficiënte manier kunnen opzoeken en gebruiken. Hij moet op de hoogte zijn van de noodzakelijke administratieve documenten en deze op een correcte wijze kunnen invullen en bewaren om zo te kunnen handelen volgens de geldende wet- en regelgeving voor logopedie/audiologie. Een "handreiking" bieden bij de overgang van student logopedie/audiologie naar logopedist/audioloog.

Leerinhoud
Deontologie, LECTOR: Sandrine De Coster Algemene en toegepaste plichtenleer, normen en waarden, model etisch leren denken, medische ethiek, beroepsgeheim, rechten van de patiënt, beroepsprofiel en ethische code van de logopedist/audioloog.
Sociale organisatie en administratie, LECTOR: Fleur Gailly Initiatieven voor hulpverlening m.b.t. hulpvragers waarmee de logopedist/audioloog in contact kan komen. Hulpverleners, met bijzondere aandacht voor logopedisten en audiologen. Beroepsprofiel en administratieve documenten. Solliciteren.

Begincompetenties
Geen vakspecifieke voorkennis vereist, maar een zekere kritische en ethische ingesteldheid en respect voor normen en waarden worden verondersteld.

Eindcompetenties
Deontologie, LECTOR: Sandrine De Coster
De student is in staat om te handelen volgens de beroepsethiek, de beroepscode en de geldende wet- en regelgeving voor logopedie/audiologie.
Sociale organisatie en administratie, LECTOR: Fleur Gailly
De student kan de nodige logopedische / audiologische gegevens i.f.v. een patiëntendossier verzamelen en verwerken en is op de hoogte van de wettelijke bepalingen en regelgevingen omtrent het beroep om zo op een systematische wijze een professionele praktijkadministratie te voeren en de gegevens ervan beschikbaar te stellen ten behoeve van onderzoek van interne en externe partijen. De student kan een bijdrag leveren aan een plan voor het oprichten van een professionele werkomgeving volgens de geldende kwaliteitscriteria. De student kan de taken en het beroep van de logopedist/audioloog waarmaken in een multidisciplinaire context.

Leermaterialen
::Voor meer informatie, klik hier::
Syllabi en eigen nota's.

Studiekosten
Ongeveer € 9,50.

Studiebegeleiding
Monitoraat op aanvraag. Klassikale vragen krijgen voorrang. Oefeningen voor zelfstudie beschikbaar in het competentielabo. Studenten kunnen ook via het Dokeosplatform vragen voorleggen aan lesgevers en medestudenten.

Onderwijsvormen
Leergesprek en hoorcolleges, groepswerk, begeleide zelfstudie


Evaluatievorm
Deontologie, LECTOR: Sandrine De Coster
Schriftelijk examen met open en/of meerkeuzevragen, en eventueel aangevuld met verplichte verwerkingsopdrachten. Dit clusteronderdeel dekt 50% van de totaalscore.
Sociale organisatie en administratie, LECTOR: Fleur Gailly
Schriftelijk openboekexamen (70%) m.b.t. gebruik van het repertorium, schriftelijk geslotenboekexamen (30%) m.b.t. de lesinhoud, eventueel aangevuld met verplichte verwerkingsopdrachten. Dit clusteronderdeel dekt 50% van de totaalscore.

OP-leden
Fleur Gailly en Sandrine De Coster