Trefwoorden stem, kinderheesheid, laryngectomie, mutatiestoornissen, perifere stembandverlamming, NAH, hersentraumata, rechterhemisfeerdysfunctie, neglect, desexecutief syndroom DES, dementie, broddelen, spreekvrees, stotteren, erfelijkheid, genetisch bepaalde syndromen, levenslang leren, interdisciplinair werken
Doelstellingen De keuzepakketten zijn bedoeld om de opleiding op bepaalde weloverwogen punten aan te scherpen. Het gaat hier concreet om het terrein van de klinische logopedie. De studenten kiezen voor dit pakket in functie van hun afstudeerproject of van hun eigen interesse. Het onderdeel seminaries in elk keuzepakket beoogt integratievaardigheden op vakoverschrijdend niveau.
Leerinhoud A. Stemstoornissen LECTOR: Carla Ochelen. Leeftijdsgebonden veranderingen van de menselijke stem. Meest voorkomende stemstoornissen in deze leeftijdscategorieën en mogelijke behandelstrategieën. Stemrevalidatie na laryngectomie. Kan ook aan bod komen: perifere stembandverlamming.
B. Neurogene spraak- en taalstoornissen LECTOR: Catherine De Vos. Hersentraumata : symptomatologie (neuropsychologische stoornissen, cognitieve taalstoornissen, …), onderzoek en behandeling. Rechterhemisfeerdysfunctie: symptomatologie (macrostructuur, pragmatiek, …), onderzoek (RHCO) en behandeling. Desexecutief syndroom: symptomatologie. Dementie: oorzaken, vormen (Alzheimer, vasculaire dementie, frontaalkwabdementie, …), onderzoek en behandeling.
C. Seminaries LECTOREN: Fleur Gailly, Sabine Vandevelde, Catherine De Vos. Dit onderdeel houdt het uitvoeren van een aantal opdrachten in, zoals bvb. het bijwonen en verslaan van studiedagen (onder vorm van een paper of onder vorm van een klassikale presentatie) en deelname aan het project ‘interdisciplinair werken’.
D. Broddelen Lector : Eddy Hoste. Welke plaats neemt broddelen in binnen de vloeiendheidsproblemen. Oorzaken, kenmerken, onderzoek en behandeling komen aan bod. Tevens wordt ingegaan op differentiaal diagnose met andere vloeiendheidsproblemen zoals stotteren en spreekvrees.
E. Syndromen : Lector : Eddy Hoste. De studenten verwerken zelfstandig en kritisch de inhoud van de cursus en verdiepen zich in een genetisch syndroom onder de vorm van een paper.
Begincompetenties De gelijknamige opleidingsonderdelen in de eerste twee jaren, met in het bijzonder voor het project ‘interdisciplinair werken’ de vakspecifieke inhouden gerelateerd aan de casus die behandeld wordt.
Eindcompetenties A. Stemstoornissen: De studenten verdiepen hun kennis omtrent enkele specifieke stemproblemen om zo een probleem beter te kunnen analyseren, aan preventie te doen, adviezen te verstrekken , te onderzoeken en te behandelen.
B. Neurogene spraak- en taalstoornissen: De student kan een onderbouwd assessment plannen voor personen met taalstoornissen t.g.v. een hersentrauma, dementie, RHD of DES. Hij kan gegevens uit het assessment correct verwerken, analyseren en interpreteren en een (differentiaal)diagnose formuleren en een onderbouwd behandelplan opstellen op maat van de cliënt. Op basis van de verworven kennis kan hij de cliënt en diens omgeving informeren over het doel, de methoden en het verloop van de behandeling.
C. Seminaries: Dit onderdeel mikt op meerdere competenties, zoals samenwerken in een multidisciplinaire context, teamwork, de ingesteldheid tot levenslang leren, zelfstandigheid, kritisch reflecteren, inwinnen van informatie, mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheid en geven en een correcte attitude bij geven en ontvangen van gerichte feedback.
D. Broddelen : Inzicht in en toepassen specifieke leerinhouden mbt ontstaan, onderzoeken en behandelen van deze vloeiendheidsproblematiek. Tevens kan de student een differentiaaldiagnose maken tussen de verschillende vloeiendheidsstoornissen. Als eindcompetentie wordt verwacht dat de student een individueel behandelingsplan kan opstellen.
E. Syndromen : De student probeert in een paper kritisch te reflecteren over logopedische aspecten van een genetisch syndroom naar keuze. Ingesteldheid tot levenslang leren; kritisch reflecteren en schriftelijke communicatie zijn de belangrijkste competenties.
Leermaterialen ::Voor meer informatie, klik hier:: Syllabi ter beschikking, hand-outs van Powerpointpresentaties tijdens de lessen, eigen notities voor aanvullingen.
Studiekosten Syllabi en studiedagen +/- 30 €
Studiebegeleiding Monitoraat na afspraak
Onderwijsvormen A. Stemstoornissen: Hoorcolleges aangevuld met gevalsbesprekingen en praktische oefeningen.
B. Neurogene spraak- en taalstoornissen: Hoorcolleges, die worden voorafgegaan door (zelfstandig uit te voeren) opdrachten in functie van de komende les (vb. doornemen en verwerken van artikels, doornemen van een deel van de cursus, opzoeken van terminologie, geven van eigen mening rond een topic). Elke student voert tevens een keuzeopdracht uit (te kiezen uit een aantal vooraf opgegeven opdrachten) m.b.t. de geziene leerstof en brengt hiervan verslag uit (vb. interviewen van een niet-dementerende en n een dementerende bejaarde, een bezoek brengen aan een dementiecafé, …). Indien de gelegenheid zich voordoet worden ook studiebezoeken gepland .
C. Seminaries: projectwerk, begeleid zelfstandig leren
D. Broddelen : Hoorcolleges ondersteund met audio- en videomateriaal, aangevuld met gevalsbesprekingen en praktische oefeningen
E. Syndromen : begeleid zelfstandig leren
Evaluatievorm A. Stemstoornissen (30%): Schriftelijke en/of mondelinge examen met open of gesloten vragen
B. Neurogene spraak- en taalstoornissen (30%): Mondelinge examen (tenzij de groep te groot is) voor 80% van het totaal. Evaluatie van de opdrachten begeleide zelfstudie en de keuzeopdracht voor 20% van het totaal.
C. Seminaries (25%): evaluatie van de ingediende stukken aangevuld met permanente evaluatie op basis van peer assessment
D. Broddelen (10%) : Schriftelijke en/of mondelinge examen met open of gesloten vragen
E. Syndromen (5%): Evaluatie van de paper
Bij een beoordeling van 10/20 of meer voor een clusteronderdeel worden de scores naar de tweede zittijd overgedragen. Voor het onderdeel “seminaries” (permanente evaluatie) worden de scores hoe dan ook overgedragen.
OP-leden Carla Ochelen, Catherine De Vos, Eddy Hoste, Fleur Gailly, Sabine Vandevelde
|
|